18 měs. prohlídka - autismus?

2098
15.11.18 15:18

Proč se ten podrobnější test nemůže udělat už teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37
15.11.18 15:30

@pedigka jsou tam i věci, co by děti měli zvládat v 18 měsících, tak jsme se domluvili, že mu dáme ještě ty 2 měsíce, o který je narozený dříve

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
15.11.18 16:24
@Jitusssss píše:
Ahoj holky, včera jsme byli se synem na 18 měs. prohlídce a vyplňovali ten dotazník na autismus a dopadl dost špatně. Jsem s doktorkou domluvená na podrobnější test na leden. Každopádně syn je opravdu jiný než děti, co máme v okolí. Nedá se s ním ještě na ničem domluvit, moc nevnímá, knížky a zvířátka ho vůbec nezajímají, nemá žádnou gestikulaci, neukazuje, nemává. Pořád jsem si říkala, že je opožděnější kvůli předčasnému narození, do 9 měsíců v podstatě jen ležel a teď teprve začíná chodit. Máte někdo zkušenost? :think:

Předpokládám, že s nedonošeňátkem jsi chodila do poradny nedonošenců. Také byl syn velmi pravděpodobně sledován na neurologii, kardiologii a na jiných odděleních. Jak se k jeho vývoji staví ostatní lékaři? Tedy, předesílám, že postup, počkat a dát mu ty dva měsíce k vývinu mi přijde jako velmi rozumný. U malých dětí je vývoj skokový a velmi bouřlivý.
Každopádně, jak si čtu Tvůj popis synových dovedností, nevyzívá to příliš dobře - proto se ptám na stanovisko ostatních lékařských odborníků.

Já měla dceru narozenou po termínu, donošenou a také měla opoždění v motorickém vývoji - už od narození, do půl roku jenom ležela na zádech a ječela. Nicméně psychicky se posouvala normálně - v roce mluvla v tříslabičných slovech (babička, Pepíček), zpívali jsme spolu písničky, dělala Paci-paci, Ták jsem veliká a podobné hříčky.
Motoricky začala lozit po čtyřech až po cvičení Vojtovky v roce a půl, chodit zařčala ve dvou a čtvrt roce. Nicméně psychicky se naprosto změnila mezi rokem a rokem a půl - přestala mluvit, přestala reagovat na dětské hříčky, najednou jsem měla naprosto jiné dítko.

Nyní je jí 10 let, je zcela odkázaná na druhé osobě, chodí, „mluví“ (ale nekomunikuje funkčně, či spíše velmi málo), sama nejí, nepije, je celodenně na plenách. Je to čtvrt roku, co u ní našli na genetice nějakou mutaci, kdy můžeme být rádi, že se nám narodila dcerka a ne syn (ten by se zřejmě živý nenarodil).

Podívej, i pokud by u Tvého chlapečka nakonec šlo o PAS, tak to bude pořád ten chlapeček, kterého tak moc miluješ, pořád je to Tvůj syn, pořád je to dítě které můžeš posouvat dál a dál.
Velmi Ti doporučuji promluvit si s rodiči dětí s PAS, můžeš kontaktovat nejbližší Rannou péči - je zdarma až do 7 let věku dítka a jezdí i domů, pomáhají v rodinch, kde jsou děti, které pomoc potřebují, dovezou a zapůjčí pomůcky, popovídají si s rodiči. Neváhej a najdi si je. Zjistíš si podmínky pro jejich pomoc - nevím, zda není nutná aspoň suspektní diagnoza (podezření na…) - to Ti řeknou při kontaktu.
Nejsi v tom sama, pokud chceš, najdi si nějakou tu skupinu rodičů dětí s PAS, není to jednoduché, ale je to žitelný život. Naše děti jsou úžasné a když jim začneme rozumět, tak jsou jejich projevy velmi pochopitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
15.11.18 16:29

Tak doktor s praxí už to pozná… My jsme to s lékařem jen prolitli, ty klíčové věci. Já už ho dělala doma a nebylo tam nic co by neuměl. Jen teď ve 23 m mu to jde lépe a častěji, tak možná čas pomůže, ale pokud cítíš že je to jinak, tak to řešit. Ale já nikdy neměla pocit že je jiný, navíc je prenoseny. Cituji doktora: takhle autista nevypadá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.18 17:58

Syn měl to nejvyšší riziko. Vyrostl z toho. Má vývojovou dysfazii a ADHD.

• Citovat
  • Upravit
37
15.11.18 18:58

@nonina Na neonatalogii jsme byli v červenci a právě nic takového se tam neřešilo, doktorka řešila, že má jednu nožku trochu vytočenou při lezení, trochu kulatý zádička atd., prostě takový drobnosti, který jsme řešili na rehabiliticích. Máme přijít při samostatné chůzi, takže se tam objednáme a budu chtít i posouzení tohodle. Děkuji moc za rady, nejhorší je teď, když člověk neví co a jak, jaký bude vývoj a jak s ním pracovat. Je mi líto, jak se to vyvinulo u Tvojí dcerky, věřím, že to musí být hodně těžké.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2098
15.11.18 19:45

@Gortyna
Takhle autista nevypadá.
Tuhle větu nemám ráda. Slyšela jsem ji od Rané péče, od neuroložky i jinde…

Zakladatelce doporučuji kontaktovat www.cta.cz a to i bez diagnózy. Neztraci se čas a nečeká se na ni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.11.18 20:53

Známá mají taky chlapečka chovajícího se dá se říct podobně ne-li stejně jak píšeš, chodili s ním po všech možných vyšetřeních a zjistili, že mu chybí nějaký hormon, neumí si ho vytvořit, takže mu ho začali dodávat a z dítěte které bylo „nijaké“ se během několika týdnů stalo zdravé prospívající dítě, ani u vás se nemusí přímo jednat o autismus…

• Citovat
  • Upravit
1257
15.11.18 23:11

@Jitusssss muj chlapecek v 19 mesicich neukazoval, nechapal nase ukazovani, sledoval pouze nas prst, nekopiroval , na nic si nehral, slaby ocni kontakt, nemluvil, chodit zacal v 18 mesicich. Z 20 bodu testu na autismus mel 14 pozitivnich, takze nejvyssi riziko. Jsem v zahranici a zde zadna pece ani pomoc, takze jsem sama zacla hned cist info a sledovat videa, abych byla schopna mu tu rannou péči poskytnout. Oddelala jsem veskere elektronické hracky, vypnula kompletne tv a podobne, a zacala trénovat ocni kontakt, neustale jsem na nej mluvila, ukazovala knizky a podobne. .venovala jsem se mu nad ramec. Ted ma 23 mesicu a uz je v poradku, krasne se spravil a dela pokroky kazdy den. Je opozdeny, ale urcite uz neni autisticky, spravil se ve vsech smerech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4332
16.11.18 13:42

@Jitusssss ještě chci říci. Kontaktuj opravdu tu rannou péči - mají zkušenosti, dokáží poradit jak s dítětem pracovat - to je dle mne stěžejní. A pracovat s dítkem jako s autistickým můžeš i kdyby PAS nemělo. Ani zcela zdravému dítku jiný přístup a způsob neuškodí, spíše ho to může krásně nakopnout! Takže hlavu vzhůru a hledej informace - internet je plný různých pomůcek, blogů a skupin rodičů. Možná najdeš někoho ve svém blízkém okolí, kdo bude ochoten se s Tebou sejít a ukázat jak na to, dříve než se dostaneš se synem k odborníkovi - protože, ruku na srdce, čekačky jsou všude šílené. Pro rodiče, který vůbec netuší co dál je důležité neztratit hlavu a začít pracovat ještě více než dosud.

V jistých obdobích života se dají všechny děti napasovat na triádu PAS, ale musí se dále vyvýjet a ty „projevy“ ztrácet. Pak je vše v pořádku, pokud stagnují, či se stupňují, tak je potřeba řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
14.12.18 15:48

@tlustyhrosik muzu vas poprosit jak souvisi tv a elektronicke pristroje s autismem? Zacala jsem se o to zajimat ale tohle jsem zatim neslysela 8o diky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
14.12.18 20:45

@syranka to by mě taky zajímalo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1257
14.12.18 22:52

@syranka @Jitusssss Zrovna to s tou tv, sledoval manzel v nejakem asi 30 dilnem poradu o autismu, bohuzel je jen v AR. Ale setkala jsem se s tim i v jinych zdrojich, staci do googlu zadat : watching tv, children under 2; a hned vam vyjede jeden link vedle druheho, ze deti do 2 let by nemeli tv sledovat vubec, ze zpusobuje opozdeni reci, ze detsky mozek neni ani schopen zpracovat, to co vidi v tv a samozrejme u deti, ktere maji PAS, to ma ten negativni dopad mnohem vetsi. Ne kazde dite, ktere kouka na tv, bude nejak opozdene, to nezpusobuje autismus, ale pro tyto deti, je to proste nevhodne a je treba se jim venovat jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1257
14.12.18 23:02

Ja urcite nikomu svuj nazor nenutim, snazila jsem se proste pomoci svemu diteti co nejdriv a za kazdou cenu a zkusila jsem vsechno mozne,, kde bylo zmineno, ze by mohlo mit vliv na stav ditete, vcetne vysazeni lepku a mlecnych vyrobku. A sledovala reakce, zlepseni, prosla ruzne stranky organizaci venujici se autismu a jejich tipy na praci s detmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
14.12.18 23:07

Aha. No je pravda ze u nas ta tv jede hodne, spis jako kulisa. Ale taky hodne bere mobil a chce pohadky 😳 nemyslim si ze je mala autistka ale co jsem se divala na ten dotaznik ktery se ted vyplnuje na prohlidce u dr tak tam ma nejake znaky.. ale myslim si ze v tomhle veku to deti proste delaji.. jinak je hodne sikovna, umi jak delaji zviratka a.klasika mama baba.....atd, dela pacipaci a ruzne takove hratky, co je mi divne ze ji vadi treba mixer ale vysavac ne, doma se kolikrat toci dokola jen tak, a kdyz jsme venku a uvidi takovy ten najezd na kocarek do obchodu tak po nem chodi sem a tam nez ji to prestane bavit. Coz je fakt doba. Nekdy ji musim vzit a to je pak rev. Celkove je hodne uvztekana… Tak ja nevim zdali je to normalni.ci se mam nejak znepokojovat. Kdybych na autismus nenarazila, nevidela bych na jejim chovani nic nenormalniho. Takhle jsem ji zacala sledovat a rikam si zda je neco spatne nebo ne 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí