Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hele, moje sestřenka má dvojčata, kluka a holku.Věnuje se jim hodně a stejně. A holčička mluví krásně, ve větách, a chlapeček je na tom stejně jak můj. Jsou o 6 týdnů starší. Prostě věnovat se dítěti normálně a ono to přijde. Ještě má času dost.
Jak píší holky,klid,náš v roce a půl povídal taky pár slov a používal znakovku,a ted za tři měsíce už toho nakecá,od rána pusu nezavře,každé dítko má svůj čas a tak to je,nenervovat se,ale podněcovat a mimochodem v tomhle je znakování super dorozumíte se s prckem aniž by uměl mluvit,náš znaky používá pro to co neumí říct pořád,jakmile ale už to slovo umí už jen říká.Jestli vám vadí,že mu nerozumíte,nebo nevíte co chce,je to super a děti to neskutečně rychle pochopí a utvářejí si i své znaky.(Horší je vymýšlet znak třeba pro motýla,chobotnici,hrocha..:-))
No nase dite taky toho moc nenamluvi a dr.nam uz pekne napsal zaostaly ve vyvoji do karty. Tak ja nevim…
Tak to je pan doktor teda pěkně praštěnej, na roce a půl psát do karty takový pitomosti.
Nic si z toho nedělej. Co by tam tak asi napsal mýmu synovi, když na 3,5 letech nemluvil jen ukazoval ![]()
Je dekuji moc za utechu. Nehroutim se z toho, on umi spousty jinych veci. Je fakt ze nas dr.je prisny
plus mame dite tluste
no a jak to dopadlo s tim mluvenim? Petrucho? ![]()
PETRUCHA píše:
Tak to je pan doktor teda pěkně praštěnej, na roce a půl psát do karty takový pitomosti.Nic si z toho nedělej. Co by tam tak asi napsal mýmu synovi, když na 3,5 letech nemluvil jen ukazoval
Taky to nechápu, to by musel napsat tak 70% dětí ![]()
Dopadlo to tak, že nás poslali na foniatrii na vyšetření sluchu, tam ok. Pak jsme začali na doporučení z foniatrie chodit k logopedovi. Po první návštěvě najednou Adámek začal rozvazovat. Ale nemyslím si že by to bylo logopedkou, to by byl as zázrak
Prostě přišel jeho čas a během dvou měsíců mluvl krásně, přestal se vztekat, protože mi to mohl říct, no nastalo úžasný období pro moje nervy, ale jen do chvíle kdy nastalo období otázky proč?
Dneska mluví tak že už mám díru v hlavě
![]()
No tak to jsi napsala dobre, proste nastal ten spravny cas. Jako vzdy do vseho dospeje, teda snad… ![]()
Tak muj syn, 26mesicu vsemu rozumi, rika mama, tata, baba, ham-ham, mnam a taky papa, jak dela auto a haf mnau… tim jeho rec konci, na vse si ukaze nebo vezme sam, moje doktorka je starsi pani a kdyz jsem ji rikala, ze ma nejakou poruchu tak mi rikala, at se uklidnim, ze proste on zatim s nami komunikovat nechce, podle doktora, ze je zanedbany ve vyvoji reci bychom byli uz naprosto v haji… a rozhodne moje doktorka nas taky poslala na foniatrii a sluch naprosto v pohode, jen pry musi prijit jeho cas… tak nevim…
Ahoj holky, jdu si vám pro radu. Přečetla jsem všechny diskuze na toto téma a i když popsané problémy byly totožné s těmi mými, tak v žádné už jsem se nedozveděla, jak to dopadlo. Mé dcerce bude 19 měsíců. Vůbec nemluví, jen žvatlá. Na své jméno zareaguje jen výjimečně, některé pokyny vykoná, některé ne. Zvířata neumí, ale knížku se mnou prohlídnout vydrží. S hračkami si hraje správně i když občas s některou prostě je třískne o zem. Oční kontakt udrží a ráda se chová, je hodně usměvavá. Myslíte, že se mám uklidnit a nebo vidíte nějaký problém. Moc děkuji za rady.
L.
Jeste je brzy na nějaké stresy.. To dozene.. Nas první mluvil par slůvek a druhy ve větách.. Šikovní jsou nakonec oba a mluvi.. Kazdy je jiny ![]()
Synovi je 2,5 roku. Do 15 měsíců nereagoval na nic, nerozuměl slovním pokynům, ale ani se sám nenajedl - myslím tím, že nechápal, když má v ruce jídlo, má ho dát do pusy. Nechápal ani takové věci jako, jdeme jíst, kde je táta… Nedělal žádné dětské hry a hříčky jako paci, pápá, jak jsi veliký. Taky se hrozně dlouho neusmíval a hlasitě se smál až po 1. narozeninách.
Teď už pouze nemluví - používá asi 10 slov a nezvládá složitější pokyny, ale pořád je v normě.
Takže zatím zkus být v pohodě, ještě se to může srovnat.