Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Klííííd, starší děti mi obě začaly mluvit až před druhým rokem, nejmladší dokonce až skoro ve čtyřech letech (a teď pusu nezavře). Klíííííd.
Můj dva a čtvrt roku starej prcek je na tom s mluvením ještě hůř než ten tvůj
V roce a půl jsem se ptala doktorky a to mi říkala, že nesmím bejt tak náročná, že má do tří let času dost…
U nás je to taky podobný, umí pár slovíček, pár citoslovcí a tim to končí, další se učit nechce. Jsou nám 2 roky.
Můj 18ti měsíční syn říká máma, baba, čičí haf-haf a ham-ham.A jinak mluví jedině svojí řečí.
v 18 mesicich nase jeste nerikala snad vubec nic…ted ma dva roky a je na tom tak jak tvoje…bud v klidu…takovych deti je…i ve skolce nektery trilety jeste poradne nemluvi
jinak nase po me zopakuje jakoukoliv slabiku…takze mluvit umi…ale leda do ni hucet at opakuje
…samo z ni nic moc nevyleze..jak rikas zvuky zvirat a mama tata a par dalsich.
Vobec ziadny
A co ked nerozprava 2,5 rocne?
Neriesim najstarsi keca az moc ![]()
Zuzana +3
Jak píšou maminy -buď v klidu!
Naše taky do 18ti.měs. uměla pár něčeho,co připomínalo slova
Spíš používala svoji znakovku
No,a pak se to najednou rozjelo -ráz na ráz -a během pár dní ze sebe sype jedno slovíčko za druhým…takže v pohodě,až bude potřebovat,tak začne
… až ti z toho půjde hlava kolem
…Hlavní je, že se dorozumíte
![]()
Náš kluk ve 22 měs. neumí napodobit žádné zvíře. Jinak řekne ani 20 slov, pak pár nějakých slabik a tím to končí.
bud v klidu, nas chlapecek taky mluvi jako Tvuj a kamoska (co ma holcicku ve skolce) mi rikala, ze podle ucitelek a reditelky to s chlapecky neresi (nejak brutalne, tzn. psycholog apod.) az do 4 let…
Takze v klidu…
![]()
Jak píšou holky, to chce klííd. Syn začal mluvit až na 3,5 letech. Byli jsme i na vyšetření na foniatri a bylo to ok, hned po tom vyšetření najednou začal mluvit, takže jsem plašila zbytečně. Dceři je 19 měsíců a je na tom o poznání líp než syn, ale zase extra moc těch slov nezná. Třeba zvířátka u nás vůbec nefrčej, ještě tak haf a mnau a jinak nic. Za to zase umí mamííí chcííí to jí jde perfektně
a pak takový slova jako svítí /stromeček/ bolí, pálí a tak. Ovšem oproti kamarádky synovy je to nemluva, pro mě je ale vzhledem k synově nemluvnosti ukecaná ažaž
. Každý dítko má svoje tempo ale vesměs na roce a půl umí všichni prd ještě. A navíc je i brzo něco usuzovat v tomhle věku.
18-mesačné dieťa nerozpráva… problém?
NE buď ráda
Naše 21měsíční dítě taky nerozpráva a nějak mi to zatím vůůůbec nevadí ![]()
Můj má 19,5 měsíce a taky nepovídá - jen mama, dada, jeje apod. a to ještě jen když se mu chce.Jo a ještě umí ham a haf a vrrr. Jinak komunikuje e e a ukazuje co chce. Komunikuje pořád, jen má zatím svůj systém. Až bude chtít mluvit, tak začne. Zvířátka se mu opakovat nechce, ale v knížce normálně poznává, lidi taky,ukazuje kde má ruce, nohy, bříško, kde má maminka mimi.. reaguje na všechno kolem sebe…to je hlavní. Nemusí mluvit, ale musí komunikovat nějakým stylem. On i ty slabiky začal říkat později a z ničeho nic.
Klid, na rozmluvení je do 3let čas.
dakujem vam dievcata za upokojenie… ja to v podstate neriesim, len uz ma vytacaju tie vsetky mega sikovne deti, ktore rozpravaju plynulo od siestich mesiacov a tie vecne otazky: este nerozprava? este sa mu nerozvazuje jazyk? No nie…
![]()
Anonymní píše:
dakujem vam dievcata za upokojenie… ja to v podstate neriesim, len uz ma vytacaju tie vsetky mega sikovne deti, ktore rozpravaju plynulo od siestich mesiacov a tie vecne otazky: este nerozprava? este sa mu nerozvazuje jazyk? No nie…![]()
Z toho si nic nedělej, lidi toho nakecaj
V roce jsem prý už říkala básničku, tak jsem se tomu smála, že to není snad ani možný ![]()
Ospravedlnujem sa za anonymitu..
Mam 18-mesacne dieta, ktore nerozprava. Obcas mama,baba,tata. Vie napodobnovat cca 8 zvieratiek a tym nasa rec konci. Ked ho motivujeme k opakovaniu, tak opakuje max. citoslovcia - teda napodobnovanie zvieratiek, slova napodobnovat nechce, odmieta.
Viem, ze je to este skoro, ze ma este cas, napriek tomu som zvedava na vase nazory. Ako je to u vas a u vasich rovnako starych deticiek? V mojom okolo totiz vacsina deti v tomto veku aspon ako-tak komunikuje svojou recou.
Reci rozumie, ale nekomunikuje..