Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
naše 19 měsíční slečna předevčírem 3 krát fakt hrozně zvracela, včera měla už,,jenom" průjem, ale to dost. Včera měla jeden croasanek v podstatě na oběd a odpoledne pár kousků melounu. Přes den spala 2× po dvou hodinách, normálně spí jenom po obědě hodinu a půl. Šla spinkat v 7 večer a od té doby spí ![]()
Ráno se vzbudila v 9, snědla jeden croasanek a vypila 300 ml pití se smectou. Vytáhla jsem jí ze židličky a usla na mě. Tak spinkala v obýváku, pak jsem jí teda přesunula do postýlky a před asi půl hodinou jsem ji šla teda zkontrolovat, byla pokaděná až na zádech, probrala se, plakala, já jsem jí přebalila, pokusila jsem se jí vnutit pití, ale nechtěla a usla..
Mám z toho docela nervy. Chápu že je nemocná, ale že až tak spí ![]()
No volala jsem jejímu doktorovi a říkal teda že bude mít asi nějakou infekci, že jí mám dávat hlavně pít a pokud by nepila, tak zajet na dětské, nebo k němu, pokud by byl ještě v ordinaci.
Jenomže kolik teda toho pití aby to bylo dostatečné? Nějak jsem se zapomněla zeptat toho doktora..
Já jsem z toho fakt nervózní, hlavně proto, protože malá je neuvěřitelně akční a celkem málo spavá a tak když ji člověk vidí, takovou vysláblou ![]()
Doufám že je to trochu srozumitelné, píšu narychlo u vaření:)
Tak určitě bych začla s dietou, ona stejně asi nebude nic moc chtít. Můžeš jí nabídnout uvařenou mrkev nebo suché brambory (nemaštěné), z ovoce banán (určitě ne meloun nebo hrušku - ty projímají), suché pečivo a nekolik dní vynech mléko a mléčné výrobky - ty zařazuj potom opatrně - např. po lžičce jogurt. Pití ji nabízej - ideálně čaj může být i sladký. Pokud by se ti zdála dehydrovaná - např. suchý jazyk - tak s ní zajeď na pohotovost - a drž se, vím že je to náročné. Je dobře že spí - tím si odpočine.
Tak jídlo celkem vím co jí dávat, doktor nám teda naopak doporučil ten melou kvůli vodě, ale ona stejně nic nechce, ten croasanek je tak jediný co pozře..
Mě šlo spíš o tu dehydrataci, nevím ani jak to poznat, kolik pití je dostačující a tak ![]()
No nejsem zrovna odborník, ale pokud má někdo střevní potíže tak croasánek asi nebude ideální „dieta“. Suchý starý rohlík, suchá rýže, brambory (vše nemaštěné)… a tak, ne?
Když je někdo nemocný, tak spí dost.. jestli je tohle normální to ti fakt nepovím.
@sevilla croasanek je taky suchej přece..co víc ji dát, když nic jiného nechce ![]()
@soleile na rehydrataci se prodává v lékárně Kulíšek - dává se při průjmu. Jinak my máme teď celá rodina nějakou střevní virózu - nejdřív zvracení, pak několik dní průjem a veliká únava, takže to teď řádí. Ten croissant bych taky nedávala je to dost tučné a meloun na průjem taky není to pravé ořechové (manžel zrovna v neděli koupil a fakt nedoporučuju).
Croissant zrovna dvakrát dietní není, je v něm hrozně moc tuku. Dala bych piškoty, křupky, brambory, mrkev, rýži - speciální odvar proti průjmu seženeš v lékárně od značky HIPP. Dcera tohle měla nedávno - lezly jí poslední zuby. Nakonec pomohl kus hořké čokolády a hrst borůvek - zastavilo to průjem, jinak nic nepomáhalo. Vypít by měla minimálně 700 ml, komplet příjem tekutin cirka 1000ml - počítá se mléko, jogurt, přesnídávka… Dávej jí pít hodně sladký černý čaj, ale po lžičkách. Dehydrataci poznáš, byla by jak hadrová panenka, měla suchý jazyk a pokud bys jí zmáčkla za kožní řasu na bříšku, ta kůže by se pomalu vracela, jinak zdrav prcek ji má pružnou. Dost jsme si s tím užili, od té doby malá pěkně blbě pije ![]()
@Mufina
Nám místo kulíška v nemocnici doporučili džus a do něj trochu soli, pro dospělého ještě frťana vodky. Kulíška mi malá nepozřela ![]()
@soleile přesně sladký croisantek fakt nebude to pravé. Suchý včerejší rohlík, nějaký bylinkový nebo slabý černý čajík - neslazený, vařené brambory.. Já bych jí okamžitě dávala Enterol, ta capslička se dá vysypat na lžičku s trochou tekutiny a zapít. Enterol je jak na infekční průjmy, střevní vurosy, tak ty z alimentární chyby, pomáhá napravit mikrofloru, užívá se i jako prevence cestovatelských průjmů. Já ho mám v lékárničce furt. Je pro dospělé i děti.
A k tomu pití, po lžičkách vždy trochu, co půl hodiny, co bude ochotná. Dehydratace je mrcha
, ale moc najednou taky škodí a může evokovat zvracení.
Tak doporučení je 100-150 ml na 1kg váhy dítěte na den. Pokud má průjem, měla by pít samozřejmě víc. My máme výborné zkušenosti s rehydratačním roztokem Kulíšek (hnusný sladkoslaný, kupodivu našim holkám to teda chutná). Máme Kulíšek forte - obsahuje zázvor, který zklidňuje žaludek a doplňuje minerály a soli důležité pro tělo
@Danitschka no vidíš borůvky, musíme zakoupit
Jinak vodku nevedeme, máme tu jen slivovici ![]()
@Mufina
Slivovice taky dobrá
My to teď měli s chlapem oba, něco tady řádilo, malá se naštěstí udržela… Ta vodka se solí a džusem fakt pomohla skoro hned.
@Danitschka dobrá, chlap to vyzkouší, já kojím tak raději ne
U nás to měla z dětí jen starší dcera (ta to dotáhla asi ze školky), syn a miminko to naštěstí nechytli. Stačí že teď měli všichni 3 neštovice
.
Ahoj,
píšu, protože tato diskuze možná někdy pomůže někomu dalšímu a já osobně mám ráda v diskuzích, když si můžu přečíst konec.
Takže malá se probudila ve čtvrtek kolem 4 hodiny, opět neuvěřitelně zvracela, takže jsem pro můj dobrý pocit zajela na pohotovost (její lékař tam už nebyl). MAlá byla v 17:00 přijatá s akutní dehydratací, dostala 2 kapačky, zůstali jsme tam 2 noci a v sobotu večer nás pustili domů.
Doma jsem vůbec nepoznala, že by byla dehydratovaná, jak se vzbudila, tak sice zvracela (to mě přimělo jet, protože ani nic nepila), ale že by byla nějaká smutná, nic, hrála si normálně, až jsem si říkala jestli vůbec jet.
Tak jsem nakonec moc ráda, že jsem dala na svůj vlastní pocit a raději jsme tam zajeli.
Doufám že to někomu dalšímu zase pomůže ![]()