Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak mé dítko skolila v neděli večer Herpangína, nechtěla už večeřet a bolela ji zduřelá mandle zvenku. Podívala jsem se do krku a plné puchýřů. V pondělí nám Dr potvrdila Herpangínu. ATB na to nejsou, takže klid, hodně pít a srážet teplotu. Jenže teplota přes 38C trvá i dnes, opravdu jsou tak vysoké teploty u této nemoci tak dlouho? Dcerka hodně pije, sem tam něco sní, nenutím ji a vypadá živě. Na bolest v krku už si nestěžuje, jen ty vyšší teploty vždy na pár hodin srazíme Paralenem(Nurofen mi vyzvracela). Jo a strašně ji vadí pachy třeba při vaření! ![]()
@pannda
Panndo,
teplota 38 není nijak vysoká teplota, nebála bych se jí.
Dcerka nejí, to je při nemoci normální. Pije, což je dobré.
A píšeš, že vypadá živě a že teplotu srážíš.
Co zkusit nesrážet? Teplota je jedním z obranných mechanismů organismu, možná by prospělo, kdybys tělu tu teplotu nebrala. Teplota by splnila svůj účel, možná byla byla v některou část dne i vyšší než 38 a pak by klesla.
@Jankap No, abych třeba prodloužila dobu mezi Paraleny, tak jsem ji dala do vany s teplou vodou asi o 2st. nižší, než její teplota a vždy jsme srazili na 37,2C asi. Jen mě zaráží, že je to už třetí den. Ale děkuju za názor
Nevím, co je Herpangína, ale dcerka teď měla angínu a horečky (39) měla 3 dny, nešly ani pořádně srazit, nechtěla jíst ani pít a do toho se čas od času osypala hnusnou kopřivkou. Takže horečky ještě dneska sou asi možný. A střídala sem Paralen s Nurofenem, ale protože je malá, tak čípky. Srážíš i jinak? Já sem malé dělala vlažný koupele a trochu jí to ulevilo.
3 dny? To je ještě dobrý, ne? Já už si ani nepamatuju, jak dlouho měla holka horečky při téhle nemoci a to měla 40, pár dní určitě.. byli jsme dokonce s tím pár dní v nemocnici, nechtěla moc pít-byla dehydratovaná, měla vysoké nějaké hodnoty a nic moc v krku. Až za pár dní poznali, co to je.
@Bauli píše:
Nevím, co je Herpangína, ale dcerka teď měla angínu a horečky (39) měla 3 dny, nešly ani pořádně srazit, nechtěla jíst ani pít a do toho se čas od času osypala hnusnou kopřivkou. Takže horečky ještě dneska sou asi možný. A střídala sem Paralen s Nurofenem, ale protože je malá, tak čípky. Srážíš i jinak? Já sem malé dělala vlažný koupele a trochu jí to ulevilo.
herpetická angína je virového původu, normální angína bakteriálního
@Bauli první den mi i zvracela, když jsem jí dala sirup Nurofen, takže byla na čípkách Paralenu, ale nelíbilo se jí to, jinak mi spolkne už i tabletu Paralenu, takže nestřídám. Abych prodloužila intervaly, střídám s vlažnou koupelí, zrovna ted se koupe na 10-15minut, takže teplotu snad na chvíli srazíme. A má chuť na špagety, takže jí trochu nabídnu, ráno snědla s chutí vánočku. A čaj pije vlastně neustále.
@hofka Takže asi normální, když jsou teploty déle. Uvidím, zítra nemůžu ale v pátek bych se možná ještě u Dr s ní ukázala.
@Bauli píše:
@hofka sou u normální angíny taky puchýře v krku?
Nemeli by být, jen čepy. Ikdyž, loni v létě měla dcerka obě zaráz, tedy spálovou i normální angínou, měla čepy i puchýře, takže ATB byly.
@pannda píše:
@Jankap No, abych třeba prodloužila dobu mezi Paraleny, tak jsem ji dala do vany s teplou vodou asi o 2st. nižší, než její teplota a vždy jsme srazili na 37,2C asi. Jen mě zaráží, že je to už třetí den. Ale děkuju za názor
Panndo, nemyslela jsem to jako protest proti Paralenu (chemicému srážení). Spíš jako návrh zkusit nechat teplotu bez zásahu, tedy nesrážet vůbec.
Ale ber to prosím tě jen jako upřesnění, v žádném případě ti svůj názor nechci nijak vnucovat.
@Jankap Jasně…ted jsem jí vytáhla z vany a má 37,3C, ale stejně jí zas vyleze. Uvidíme.
@pannda Aha
sem si popletla čepy a puchýře
, no já sem měla před měsícem streptokokovou angínu a u té sem měla puchýře a dcerka teď měla teda jenom normální, protože měla ty čepy. Zkus srážet ještě jinak, vím, že někdo dělá zábaly na kotníky a zápěstí, ale to nevím, jak se přesně dělá, takže pohledat leda na netu.
Já bych teplotu kolem 38 C nesrážela vůbec. Syn měl teď virózu kdy měl kolem 38 C v podstatě 48 hodin. První noc jsem mu dala Nurofen aby usnul pak už nic, ani přes den ani na noc. Teplota je přirozená obrana organizmu a dokuť to fakt nelítá vysoko, nechala bych přirozeně vymlátit ty viry. Ať je dcerce lépe
.