Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
před chvíli jsem zjistila, že můj děda má otevřený opar na jazyku. Syn s ním byl v kontaktu (blízkém, podával i dudlíka). Může to chytit? Co případně sledovat? Jaké je riziko, že to chytne? Nemáte někdo zkušenost? Mám i starší dceru (ta už prodělala neštovice před necelým rokem) mám se obávat i u ní?
@Vermun Během deseti měsíců malého jsem měla asi 3× opar na puse. Nikdy mu nic nebylo (byl teda kojený), maximálně počítám s tím, že prostě v sobě má ten oparový vir a při snížené imunitě se mu může kdykoliv vyrazit. ![]()
@Svistice no já mám hlavně strach z toho, že díky tomu, že má děda ten opar v puse na jazyku a tudíž je vlastně pořád mokrý, tak je pořád infekční. Netuším, jak dlouho ho má (minimálně týden dle mě) a až dnes jsme ho dokopali jít k doktorovi.
@Vermun A on Ti dítě olízává? Jako i kdyby ho chytnul, tak co s tím uděláš? Nic, budeš pak maximálně léčit příznaky.
@Vermun čeho konkrétně se u tak velkých dětí obáváš? Jo, mohla by z toho být herpetická stomatitida, což není žádnej med, ale jsou horší věci