Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, je tady někdo prosím, kdo má dítě, které prodělalo tuto nemoc?? Mám podzření na tuto nemoc u syna..asi před měsícem měl 4 klíšťata, pár dní potom ho bolela hlava, pak nic..v pondělí prodělal střevní chřipku, takovou jednodenní, kterou si prošla celá naše rodina a od té doby si stěžuje na bolest hlavy a občas břicha, dnes jsem mu naměřila lehce zvýšenou teplotu..Mám strach, že se jedná o tuto nemoc..jaká je pravděpodobnost? Zítra s ním hned pomažu k dr..prosím o jakpukoli zkušenost, děkuji..
A léčba? děsně se bojím, co se dozvím..má nějaké následky? bylo to náročně??
Já to zažila jako náctiletá a byl to šílenej masakr, co se bolesti týká, hlava, šíje, zvracení, závrať že člověk nevěděl, kde je podlaha… Naštěstí děti a puberťáci to snáší nejlépe, bez následků.
Pokud by se bolest opravdu stupňovala, nastalo zvracení, tak okamžitě sanitku a tradá do nemocnice.
Ale dokud to nebylo takhle strašné, tak dětská dr nevěděla, nebyla si jistá, vypadalo to nejdřív hodně jako pravá chřipka.
Léčba je pouze symptomatická. A cca do sedmi let by to mělo mít bezproblémový průběh-
Léčba spočívala v ležení. Nesměla jsem si v posteli ani sednout asi 5 dnů, nemohla jsem ani číst, cca třetí den povolili rádio, pak postupně jsem mohla, nejdřív jen chvilku, pak déle. Mně teda ještě pak přeléčovali na borélii, protože tam byli nějaké protilátky, takže velmi silné atb, po kterých mi bylo dost šoufl.
Přímo neporadím, ale dočetla jsem se, že u dětí očkování na klíšťovou encefalitidu někteří doktoři nedoporučují, protože má v tomto věku lehký průběh. Měl by se z toho syn brzy dostat, kdyby to chytil.
Kolik mu je? zkušenost nemám, ale četla jsem, že dítě do 5 let i s ní umí celkem dobře poradit, probíhá prakticky jako chřipka, a hlavně bez následků.
Ja ji mela ve 30, léky v podstatě nejsou…
A pry čím mladší organismus tím menší riziko následků
Casove to nesedi. po klisteti mas tyden nic, pak tyden chripku, pak tyden nic a pak to teprve vypukne. muze se samozrejme vyjimence chovat i jinak.
stejne se leci jen lezenim, takze kdyz se na to vyprdnes, nic neprosvihnes. ale nabrat krev na protilatky zase neni nic draheho, kdyz vasi dr poprosis.
@hanulka hodně nápadný příznak u encefalitidy by byla nemožnosto ohnout záda v normálním rozsahu, když jsem ji měla, tak jsem se vsedě dotknula maximálně kotníků a to jsem normálně schopná si přitisknout hlavu na kolena.
Děkuji, včera jsem byla u dr. a ta si myslím, že je to jen nevolnost po té střevní chřipce, asi máte pravdu, ale děkuji za postřehy. pomohly mi ![]()