1.polívečka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
70
10.12.04 16:39

1.polívečka

Ahoj holky!

Poraďťe mi z čeho všeho bych měla uvařit první polívečku pro svého dosud kojeného 6-ti měsíčního chlapečka?Chtěla bych, aby mu to aspoň trochu chutnalo.Můžu tam dát nějaké koření, když sůl nesmí?Aspoň na ovonění.
Dík moc, už se těším, až uvidím, jak se na to bude tvářit a srandovně olizovat lžičku. :lol: 8O :P

Pavla a Martínek :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
685
10.12.04 16:46

Ahoj Pavlo,
obávám se, že ovonět mu polívečku nemůžeš. Musí to být pouze ze zeleniny a to jen z jednoho druhu - 1-2 lžičky. Chce to rozvařit a rozmačkat nebo rozmixovat.

Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
10.12.04 17:02

Ahojky,první polívčičky jsme dělali taky jen ze zeleninky,začínala jsem jedním druhem a postupně přidávala,když jsem to pak mixovala tak jsem tam šoupla lžičku nebo dvě rostlinného oleje.Paní doktorka nám říkala že z koření smí malej jen majoránku a kmín.Bylo nám řečeno v poradně co všechno drobek smí a co ne,ale když jsem to někde vyprávěla kamarádka se zhrozila že to ne že to ještě nesmí a tak.Je to jako se vším-co člověk to jiný názor,já se řídila radou své paní doktorky.Postupně přidávám další a další věci,snažím se pomalu…určitě se ozve nějaká odbornice přes výživu a poradí přesně co a jak.mějte se krásně papa
Jo a mám ještě jeden dotaz,když měním mléko-myslím tím když miminko pije třeba nutrilon a já mu chci dát jiné, jaký je postup?Můžu udělat jiné nebo se to nějak popostupně mění,aby to nebylo naráz něco jiného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1652
10.12.04 17:30

pavličko,
když si dáš vyhledat „příkrm“ myslím, že najdeš info které hledáš…nedávno se tu také některá ptala, vyšly články od Alice, určitě je něco v SOS maminek…
k dotazu..koření ne(krom kmínu na brambory),sůl ne, zvol jeden druh zeleniny..nejčastěji bývá mrkev..dej ochutnat a pak zvyšuj množství lžiček,pak po několika dnech, zkus další druh…atd atd..receptíky apod tu najdeš také..tohle je dost časté téma…nebo zkus deníčky se stejně starými dětmi…

zlom vaz a ať prckovi chutná

Zdenik

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
10.12.04 18:04

Ahoj Pavlo,
k tomu kmínu mě napadlo, že když už ho přidáš k bramborám, před jídlem ho musíš vyndat. Nejí se. Vypadám chytře, ale absolvovala jsem 3 lekce kurzu k výživě.

Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
550
10.12.04 19:12

Lexi,

pokud to mliko je stejne hustoty tak bych se s tim moc neparala a zkusila mu ho dat rovnou. Radsi si nech jeste nejaky zbytek toho osvedceneho, kdyby nahodou to nove zcela bojkotoval, ale snad by problem byt nemel. Mozna ze zacatku nevypije celou davku, ale zvykne si. Holky v porodnici byly z MM prevedene na umele - nevim jake a to jim delaly postupne, ten prechod a zvysovaly davky. Doma jsme najeli na Bebu a zvladli to bez mrknuti oka, jen byly ublinkavaci a tak nam doktorka doporucila Nutrilon A.R. a na ten jsme hupli taky rovnou. Kdyz jsme prechazeli zpatky tak jsem to delala postupne, protoze to ma kazde jinou konzistenci a tak. Takze jsem dala normalni Nutrilon a kdyz uz nechteli tak A.R. na dopiti, az si zvykly uplne, asi 2 dny jsme to takhle praktikovali.
Pry se stava, ze nektera mlicka miminkum nechutnaji, nas pripad to zatim nebyl. Po te co statecne bastily kapicky Aktiferinu je uz asi jen tak neco neprekvapi, brrrrrrr.
Muzu se zeptat proc chces prejit z Nutrilonu a na jake jine mlicko?

Monca a moncicaci 6m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1460
10.12.04 19:19

Ahoj Pavlo!

Nemusíš mít obavy, miminko zatím nepotřebuje zvláštní chutě, bude si jen zvykat na novou konzistenci. Mateřské mléko také není chuťově výrazné. Krom toho má zelenina svou výraznou chuť. My jsme díky solení už trochu otupělí, ale pro miminko to bude nové.

Kmín se přidává pouze do brambor, kde neutralizuje solanin. Používala jsem mletý, ale můžeš použít i celý, první příkrmy se stejně pasírují přes sítko.

Jako první se většinou od pediatra doporučuje brambor a mrkev. Jenže… Třeba Petr Fořt radí brambory až od 10. měsíce kvůli jejich kvalitě, teď mi došlo doporučení z Laktační ligy dávat mrkev rovněž od 10. měsíce, že na ní mohou být alergie… Brambory jsou v tomto ročním období dost špatné, musí se hodně vybírat. Alergii na mrkev nemusí mít každý, ale je dobré vědět, že trochu staví. Je dost jiné zeleniny, kterou se dá začít. Napiš mi mailem, pošlu Ti tabulku a budeš-li mít zájem i deníček o prvních příkrmech.

Já jsem začínala teď rýží s jablíčkem a mrkví s rýží. Oboje nic moc. Chlapeček má 7 měsíců, ale o příkrmy zatím nestojí. Teď máme tří denní pauzu, zítra zkusím ten brambor.

První měsíc příkrmů je rozjíždějící, může se Ti stát, že miminko bude jídlo odmítat. První dny ber jen jako ochutnávku. Kdykoliv může nastat plný návrat ke kojení, je to celkem normální reakce. Také můžeš dávat stejné pokrmy i pět a více dní po sobě. Mě třeba první dítě všechno jedlo celkem od začátku, u druhého se mordujeme o měsíc později s každou lžičkou.

Přeji Ti úspěšný začatek, nezaprskaný byt a spokojeného Martínka! :D

Alice

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78
10.12.04 21:33

Ahoj Mončo,
od pátého měsíce jsem k svačině začala dávat příkrmy,protože mlíka bylo málo a Filípek byl celý den protivnej a vůbec nic se s ním nepořídilo,mlíčko asi přestalo stačit.V šestém měsíci jsme začali s příkrmama více…postupně už ani mlíčko nechtěl přes den jedl bašty co jsem statečně vyrobila a nebo koupila.Večer dostával kaši na lžičku,říkala jsem si že mu to obmněním a jednou dostane obilno medovou a podruhé rýžovou s malinama a tak…ale byla na návštěvě kamarádka a ta mě udělala přednášku že když něco měním tak popostupně že takhle naráz se to nemá 8O .Byla jsem z toho trošku paf.Teď Filípkovi nestačí moje mlíčko ani v noci, když byl maličkej jezdila jsem často po doktorech a pokud jsem nestihla kojení dala mu moje mamka Nutrilon Premium,ted na dosycení jsem koupila Forte,ale nevím zda nebude lepší Follow nebo raději sunar,jsem z toho trošku mimo,možná se zabývám kravinama nevím.Poslední dobou dost zlobí,večer jednou chce kaši po druhé ne,zkouším různé variace na lžičku,do lahvičky,kaši,mlíko,zkoušela jsem i na radu doktorky rozmixovat do mlíka banán,ale nic,zbaští tak 100ml a pak se za dvě až tři hodinky vzbudí,dostane buď prso a nebo flašku podle toho jak je mlíko(u mě pochopitelně) :) Vím že některé děti se budí i častěji a že bych měla být ráda ale dřív to tak nebylo,večer jsem ho nakojila pak ve dvě ráno a pak v sedm ráno,proto jsem trošku vyvedená z rovnováhy proč ten velký obrat!
A jéje jsem se trošku rozepsala promiňte :oops:
Tak už si nevím rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
550
10.12.04 22:50

Ahoj Lexi,

uplne presne nevim co bych ti poradila, nejsem asi ani ta prava…jsou tu jini odbornici-zkusene matky. Nepises kolik je Filipkovi ted, ale co jsem se tak docetla u Jarnich miminek, tak se tam take prihodilo, z celou noc spiciho mimca se najednou stal budici se prdolka. Myslim, ze treba Magratka ma takovouhle zkusenost s Delfinkem, tak se zkus juknout tam a popr. se pozeptat.
Jinak s tim postupnym pridavanim prikrmu, tak urcite je to dobre pozvolna pridavat u zeleninky, ovoce a tak mozna i u te kasicky. Je to proto, aby si mimi osvojilo novou chut, prip. zjistilo, ze mu to opravdu nechutna, byl cas na projevy pripadne alergie - to hlavne. A aby to nebyla takova zatez pro to maly telicko. Casem, az si osvoji spoustu chuti, tak se to da kombinovat, nejdrive dve potraviny v jedne davce a tak. A pak uz myslim neni problem mu to stridat a to i vecerni kasicky, kdyz mu to bude vyhovovat.
No jestli placam blbosti tak at me fundovanejsi opravi.
Mlicko bych asi jen tak pro nic za nic nemenila, prece jen je to stale zaklad vyzivy. A nocni spani se asi jinym druhem mlicka nespravi. Ani nafutrovat ho kasi nepomuze, protoze telicko pak jede na plne obratky, aby vsechno spracovalo a tim pak ma zase hlad a probudi se a navic si vubec neodpocine. Ty kdyz jdes spat s plnym zaludkem tak si taky neodpocines a jeste se treba v noci vzbudis hlady, u me to tak funguje :lol: Nekde jsem od zkusenych cetla, ze ze ma kase dat 2 hodky pred spanim, pak dokrmit mlikem a hajdy na kute :P
Nase piskvorky maji 6 mesicu a zatim jen mrkvime, takze zkusenosti nemam.
No snad jsem Ti trochu pomohla a ozve se nekdo s konkretni radou.
Monca a moncicaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
830
11.12.04 00:40

Ahoj Lexi,

nemůžou Filípkovi třeba růst zoubky? Naši kluci se taky budili, občas měli takový období a zase to přešlo, samo se to upravilo. Děti (aspoň náš Kuba) si holt někdy vymýšlí :D , vždycky jsem se utěšovala tím, že z toho někdy vyrostou :D .
Jinak Tobíkovi (skoro 9 měs.) dávám na noc kaši (do flašky a taky různé druhy, nejvíc se mi ale osvědčila Sunarka), zkoušela jsem i lžičkou, ale u toho se vzteká a stejně se budí, nepomáhá pochování, utěšování, chce jen prso :roll: .

No nevím, jestli ti to trochu pomohlo, měj se
Katka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
12.12.04 15:43

Ahoj ALice,
měla bych velkou prosbu na Tebe. Často tu čtu, že se v jídle miminek poměrně dost vyznáš. Chtěla bych Tě poprosit, jestli bys mi mohla poslat taky tu tabulku, co jsi nabídla pavlicce, případně i jiné informace kolem. Je asi důležité, abys věděla, že my oba s manželem máme takovou tu klasickou alergii na prach, peří, roztoče. Já navíc hraniční snášenlivost lepku a kravského mléka (smím to jíst, ale hlídám to. Vysazuji při potížích). Jankovi bude ve středu šest měsíců. S příkrmem nespěchám, dokud mu mlíčko stačí, klidně začnem až od sedmého osmého měsíce, ale informace se hodí. Děkuji moc Klára (kld@centrum.cz)

• Citovat
  • Upravit
78
13.12.04 09:37

Ahoj Katko a Mončo,děkuju moc za rady.Představte si že se to začíná upravovat,večer dostane kaši-někdy jí udělám hustčí na lžičku jindy řidčí do flašky,Filípek se napucne a vzbudí se za dvě hodinky,dostane zase lahev s mlékem,pak po dvou hodinách se zas probudí dostane prso,pak spí 3-4 hodinky,poté zas lahev a pak další skoro 4 hodinky nerušeného spánku.Nechci se radovat předčasně,ale snad se to postupně bude prodlužovat,ty jeho spinkací pauzy.
Jinak zuby by to taky mohly být,má dolní dásničky strašně široký a hrbolatý,tak zub čekáme každou chvilku,ale myslím že se budí tím hladem,kdyby to byly zuby,tak by se asi nenapila a hned nechrupkal.Uvidíme.Každopádně vám moc,moc děkuju,.zkusím i tu kaši 2 hodinky pauza a pak mlíčko…
děkuju krásný den L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky