Screening v 1. trimestru a výsledky na Downův syndrom

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8
24.4.25 18:10

@Ketris dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
24.4.25 18:13
@Beruska999999 píše: Více

Protože při pravděpodobnosti v šedé zóně se dělá nejdřív neinvazivní integrovaný screening. Odebere se krev, udělají se tripletesty a jejich výsledky se dají dohromady s prvotrimestrálním screeningem. Pokud se pravděpodobnost vady zvýší, tak se teprve udělá amniocentéza. Nipt test je stejně jen další screening a na odběr plodové vody se musí taky čekat do 16tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3038
24.4.25 18:29

@Janli : tak aspoň ten NIPT můžou řešit hned :nevim: Na výsledky se čeká tak týden myslím taky. Přijde mi padly na hlavu někomu říct, že je v šedé zóně a má si počkat 3 týdny, jestli se vůbec rozhodne něco dělat. Já šla (ok, po pozitivním screeningu) hned druhý den. Nevím, k čemu je dobré mít další 4 týdny pochybnosti :nevim:
Edit: Jo pardon, tripply, ne NIPT…no ok, ty já neřešila, ty prý moc spolehlivě stejně nejsou. Mohli by ji alespoň hned nabídnout možnost si rozmyslet ty NIPT, je to „jen“ screening, ale výrazně přesnější a může ho mít hned, pokud je ochotná zaplatit. Diagnostická je stejně jen plodovka, to nejsou ani ty tripply, ne? Akorát teda možná jsou na pojišťovnu, to nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2716
24.4.25 18:34

Taky mám z krve riziko DS 1:378, v pondělí jdu na konzultaci na genetiku, moje dr v žádance prosí o NIPT test a je to pro jistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14612
24.4.25 19:13

Ale oni jí budou dělat integrovaný screening, kombinace výsledků prvotrimestrálu a tripple testu. Ten má vysokou senzitivitu (zachytí až 94% plodů s DS) a velmi nízkou falešnou pozitivitu. A ano, je to hrazené pojišťovnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
24.4.25 21:10

Bože… :roll: Než tu zas budeš řešit nespolehlivost triple testů, tak si nastuduj způsob, kterým se používají dneska. Jejich výsledek v podobě integrovaného screeningu je spolehlivější než prvotrimestrální screening. Ona nemá pozitivní screening, je v šedé zóně a tady se, vzhledem k pravděpodobnosti vady, řeší neinvazivní metody. Nipt není pro každého.

Příspěvek upraven 24.04.25 v 21:53

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12229
24.4.25 21:23

@Janli Nejaky znamy gynekolog rikal v jednom rozhovoru, ze od triple testu se pomalu opousti.. Pry jsou nespolehlive :nevim: takze v tomto ja sama mam gulas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6626
24.4.25 21:52
@Ketris píše: Více

Ano, od samotných triple testů ano, ale pochopte už konečně, že triple testy jsou jen výchozí část integrovaného screeningu. To je jako kdyby se při prvotrimestrálním screeningu vyhodnocovala pouze krev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2716
25.4.25 05:57

@Janli ale ona se může posoudit i jen krev, pokud tam je nějaký vykyv, který by mohl naznačovat vadu a proto se pak dělá NIPT.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí