Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte. Jdu si pro radu. Byla jsem na prediku na 1.sceringu 13+3tt. Vse bylo v poradku ale pozvali me znova na dalsi kontrolu v 17tt mezi 1 a 2 sc. Protoze me podle krve vysel Downuv syndrom 1:375 a mel byt 1:100. Prej se nemam bat ze bylo vse negativni jen ta krev byla vyssi. Mam se bat?? Je mi 35 let
Jsi si jistá, že jsi to pochopila správně? 1:100 je totiž vyšší riziko než 1:375. Co je pod sto, je problém, co je nad sto, je relativně ok, co je nad 1000, je úplná pohoda.
Věřím, že to dobře dopadne! 👍🏻
@CatOnTheMoon
Sestricka rikala ze to maji tak ze co je vyssi jak 1:100 tak je to pozivni. Tak nevim. Ale rikali ze se nemam bat ze je to v poradku tak nevim
@Danča13 píše: Více
Tak když máš 375, tak je to ok. Čím vyšší číslo, tím líp.
@pikola
Tak proc musim znova za 3 tydny na kontroli kdyz je to ok. Na te klinice pisou toto:
Jako screening – pozitivní jsou označeny ženy, které mají riziko pro Downův syndrom vyšší než 1 : 100 při kombinavém testu v I. trimestru nebo 1 : 280 při triple testu ve II. trimestru. Pokud integrujeme data z I. a II. trimestru gravidity nacházíme pozitivní výsledek asi u 1 ze 100 těhotných (samotný triple – test ve druhém trimestru definuje jako skríning – pozitivní 1 z 20 žen). Pouze 1 z 10 „pozitivních“ těhotných má postižený plod.
Ale vyšší riziko než je 1:100 je třeba 1:99, 1:98, prostě míň než 100
Nemusíš, nikdo tě nenutí. Ty kontroly jsou pro tvoje vlastni dobro, a toho ditete…Ale fakticky nemusis na zadnou, policii te tam predvest nenechaji. Nicméně kontrola po 3 týdnech v tomto stádiu úplně neobvyklá nebude, že začátku jsou tak po měsíci, možná už doktorka uznala, že je vhodná malinko častější frekvence. Nebo přímo říkala, že je to kvůli těm výsledkům? To bude asi nejlépe vědět ta doktorka, co má za duvod. Možná je to i kvůli věku, sice je dnes v tomto věku tehotenstvi běžné, ale z biologického hlediska už je o něco pozdější, zejména, jestli se jedná o první dítě (já měla děti taky později, takže to neber, že něco odsuzuji, jen konstatuji). A ten vek mimochodem vstupuje i do vyhodnocení screeningu, kolem tech 35 už často i vychází „falešně“ pozitivní (vlastní zkušenost, já měla s druhým dítětem ve 35 dokonce 1:60, dítě je zdrave)
@Beruska999999
Dekuju. Ale ja 2 deti uz doma mam. Tohle je treti. Sice s jinym partnerem. Snad bude vse ok.
Ok…držím palce
Jsou to vždy nervy, když je něco ne úplně ideální, ale většinou to dopadne dobře…tím jsem se utesovala já
Teda v tomhle jsem si ještě nechala udělat dodatečné testy, ale já to měla vysloveně pozitivní.
Protože máš vysokou pravděpodobnost downa. Proto tam jdeš. Povinný to není, ale pokud víš, že by sis dítě s postižením nenechala, tak je další vyšetření víc než vhodný. Že máš poměr menší než 1:100 opravdu neznamená, že je dítě stopro zdravé.
A muzu se zeptat, kdo ti screening delal? Taky jsem byla na Prediku..
@Janli píše: Více
No tak vysloveně pozitivní to není a kdyby, tak by byla blbost čekat 3 týdny, to by měli řešit hned, buď navrhnout NIPT, nebo plodovku
Co tomu pomůže čekat 3 týdny? To mi teda přijde jako dost blbý ![]()
@Danča13 Tak ta je vzorna, zrejme ti nabidnou Nipt test, ktereho se nemusis bat..