2. dávka hexavakcíny + Prevenar - teplota

13
30.11.12 07:46

2. dávka hexavakcíny+prevenar-teplota

Zdravím maminky a prosím o radu,
včera jsem byla se synem na 2.dávce hexy a prevenaru. Při první dávce měl teplotu večer, dala jsem nurofen sirup a ráno už měl jen lehce zvýšenou a pak už v pořádku. Včera večer zase teplota 38 po odečtu po druhé dávce, tak jsem dala sirup, přes noc trochu poklesla a ráno zase 38 po odečtu, tak jsem dala sirup podruhé.
V letáku píší, že se nemá dávat více jak dvakrát za sebou. Co dělat, když bude mít zase teploty? Zkusit dát nurofen čípek? Nějak si nevím rady.
Podotýkám, že malej má 4 a půl měsíce a 7 a půl kilo, tak to není žádný drobek.
Jinak při zvýšené teplotě se chová zvláštně. Brouká si víc než normálně a směje se, ale tak jakoby ničemu, jako kdyby byl prostě mimo. Měla jste to některá stejně u vašich dětí? Trochu mě to znepokojuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
30.11.12 08:17

No malá dostala ve čtyřech měsících teprve první dávku a taky to byla zatím jediná, na kterou měla reakci.. Teď je jí 13 měsíců a ještě nemá doočkováno, naše dr. je s očkováním rozumná.. Ale říká, že srážet až od 38,5 i u očkování.. Ale malá tenkrát celé odpoledne kňučela a vůbec nespala, dala jsem čípek Paralen a po něm usnula a když se vzbudila, tak už jí bylo fajn.. Když dáváš Nurofen, kombinuj kdyžtak s Paralenem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
190
30.11.12 08:22

Dej místo Nurofenu Paralenovej čípek. Synkovi i líp a na delší dobu zabíral. Jinak když dostal poprvé Nurofen, tak byl taky takový oblbnutý, ale to bylo jen poprvé a nebylo to po očkování. Zkus ten Paralen a uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
30.11.12 08:51

Mně dr. říkala, že po 2. hexe se vytváří strašněmockrát (stokát? tisíckát? nebo víc??? já takové věci pak vypouštím :lol: ) víc protilátek, než u té první, takže bych reakci brala jako přiměřenou. Pokud má „jenom“ 38 a je spokojený, tak bych teplotu vůbec nesrážela - je to známka toho, že tělo si vytváří protilátky, bojuje. Když teplotu srazíš, zastavíš i tu přínosnou reakci těla - tak mi to aspoň říkala kamarádka lékárnice. 38 není žádná tragédie, srážela bych až kdyby se to blížilo k těm 39 nebo dítě bylo nějak moc plačtivé, nespokojené.

Když by bylo potřeba, nejlepší je střídat Panadol a Nurofen (nebo prostě paracetamol a ibuprofen) po 6 hodinách. Obecně čípek zabírá prakticky okamžitě, sirupu to nějakou dobu trvá (tak jak když si vezmeš prášek).

Taky můžeš dát třeba octové ponožky nebo vodou s octem jenom potírat plosky nohou a dlaně - nesmí je mít ale studené!!! To malému vždycky krásně zabíralo a obešli jsme se třeba i bez čípku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
30.11.12 09:09

Děkuju za rady. Vím, že ta reakce na očkování je celkem normální, ale přece jen mám strach, abych něco nezanedbala. Četla jsem, že při vyšších teplotách mohou u dětí nastat křeče, tak jsem radši začla srážet trochu dřív, aby mu v noci nevylezla ta teplota nějak moc. Dopředu už se děsím třetí dávky, jestli se to má stupňovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
30.11.12 09:29

U té třetí dávky jsem se na to neptala, ale na první dvě měla malá vždycky v noci tak 37,5 a u té třetí už byla bez reakce.

Z toho, co jsem četla, pravděpodobnost křečí takto stejně moc neovlivníš…

FK přicházejí nejčastěji při úvodním vzestupu teploty. Často jsou prvním projevem nemoci vůbec, kdy křeče upozorní, že dítě má nějaké infekční onemocnění. Teplotní hranice od které by startovaly křeče není známa. Na základě zkušeností však můžeme říci, že pokud má dítě < 38,0 °C per rectum, je pravděpodobnost jednoduchých FK nízká. Nutno ale vzít v úvahu, že hodnotu naměřené tělesné teploty může ovlivnit již předchozí léčba antipyretiky.
 http://www.wikiskripta.eu/…5%99e%C4%8De

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3361
30.11.12 22:43

Paralen můžeš dát po 6 hodinách, nurofen(nebo brufen-je to to samé) po 8 hodinách. Tyto léky se mohou vzájemně kombinovat, je v každém jiná látka, to znamená, pokud bude mít miminko třeba 38,5, můžeš dát brufen(sirup nebo čípek). Pokud horečka neklesne a za další hodinu bude mít třeba stále 38,5, přidáš paralen. A další dávky si už spočteš, brufen za 8 hodin, paralen za 6 hodin. Je to jen rada do budoucna, až bude malý třeba nemocný, teď po tom očkování horečka dlouho nebývá…
A neboj, je to skutečně tak, pracovala jsem 6 let na dětském oddělení jako sestra a teď mám 2 děti, oba trpěli horečkami. Nejdůležitější je horečku u dětí srážet, protože pokud dosáhne vysokých stupňů, může dítě dostat „febrilní křeče“
Dcerka byla stále nemocná, v půl roce šestá nemoc-horečka 40. Takže jsem dávala brufen, paralen, každé 3 hodiny něco, samozřejmě dostatek tekutin!! a pokud by se horečka délší dobu nesrazila, měla jsem právě podat diazepam, aby nedošlo ke křečím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
20.12.12 12:17

Ahoj,
máme za sebou první dávku hexy + prevenaru. Zatím žádná reakce, ale chci se zeptat pro případ, že malá bude mít horečku - četla jsem, že se má podávat dostatek tekutin, malá je plně kojená a já mám strach, že kdybych jí dávala napít mlíka, že si vezme jen to přední a bude ji bolet bříško (pořád s tím máme problémy, i když jsou malé už 3 měsíce a týden). Tak mě napadlo, že bych jí kdyžtak dávala fenyklový čaj, co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mariannnka
20.12.12 12:22
@poppaea píše:
Ahoj,
máme za sebou první dávku hexy + prevenaru. Zatím žádná reakce, ale chci se zeptat pro případ, že malá bude mít horečku - četla jsem, že se má podávat dostatek tekutin, malá je plně kojená a já mám strach, že kdybych jí dávala napít mlíka, že si vezme jen to přední a bude ji bolet bříško (pořád s tím máme problémy, i když jsou malé už 3 měsíce a týden). Tak mě napadlo, že bych jí kdyžtak dávala fenyklový čaj, co myslíte?

Ona dostala 2 vakcíny v jeden den? 8o

• Citovat
  • Upravit
Run
20807
20.12.12 12:24

Zkusit to můžeš, ale moje zkušenost je, že ty kojený se stejně dlouho nenapijou.. Malý jsem nabízela pití od půl roka a napila se pořádně až snad v desátém měsíci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
20.12.12 12:24
@mariannnka píše:
Ona dostala 2 vakcíny v jeden den? 8o

Ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
20.12.12 12:25
@gabriela82 píše:
Zkusit to můžeš, ale moje zkušenost je, že ty kojený se stejně dlouho nenapijou.. Malý jsem nabízela pití od půl roka a napila se pořádně až snad v desátém měsíci :nevim:

Díky, tak uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Run
20807
20.12.12 12:31

@poppaea kdyžtak jí to zkus dát na lžičce.. Ale myslím, že dost předbíháš, pokud bude mít jen zvýšenou teplotu, tak bude stačit úplně normální kojení.. Pokud bude mít víc jak 38,5 po odečtu, už je na místě zvážit podání čípku nebo sirupu proti horečce.. Nevím, kolik váží, Paralen čípek je myslím od 7 kg, takže kdyžtak kus ukrojit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2428
20.12.12 12:36

Nurofen je tuším od 6kg, já bych musela půlit :lol: Syn neměl po očko víc jak 38.2 po odečtu, nic jsem mu nedala, taky dostal Hexu+Prevevar. Tak ať je vše v pořádku :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3332
20.12.12 12:36

@gabriela82
Já si říkala, že se radši poradím preventivně, než až (když) ta horečka přijde. Takhle aspoň budu vědět, co dělat.
Koupila jsem Panadol sirup, takže dávkování by bylo bez problému.
A asi máš pravdu, že více tekutin bych dávala až při vyšší horečce, a ne už při zvýšené teplotě.
 Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek