2 dohody DPP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
2 dohody DPP
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, jsem po studiu a tak nějak dočasné pracuju ještě jako brigádník. Mám dvě brigády na DPP a ty mě opravdu baví.
Nyní na podzim bych si mohla vydělat slušné peníze u obou zaměstnavatelů skoro jako na HPP, ale nevím, jestli se obě brigády mohou o sobě navzájem dozvědět, když to nebudu hlásit.
Jde mi o limit do 10.000, jestli se vydelane peníze nekde evidují a z obou brigád sčítají nebo jestli si mužu vydělat u obou zaměstnavatelů do 10.000 a nebude se to zdaňovat.
U obou pracují déle a poslední slmouvu jsem podepisovala asi 2-3 roky dozadu, ale bojím se o tom s nimi mluvit. A když překročim hranici 10.000, může se to dozvědět úřad práce?
A částka do 10.000 bez zdanění je v hrubém? Na úřadu práce jsem nyní 3 měsícem registrovana a vím, že se to nemá dělat a jsou povolené smlouvy DPČ, ale stejně mě to zajímá.
Díky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
1. při registraci na úřadě práce nesmíte vůbec pracovat na DPP
2. zaměstnavatelé mezi sebou se o sobě nedozví, pokud jim to neřeknete
3. na DPP při výdělku do 10 tisíc hrubého se neodvádí zdravotní a sociální pojištění, takže se zaměstnanec ani nikam nehlásí
4. aby se nedanilo musíte mít podepsané prohlášení poplatníka, které můžete mít vždy jen u jednoho zaměstnavatele, pak máte nárok na slevu na poplatníka a o tuto slevu je daň ponížena, tedy do výdělku 10 tisíc žádná nebude, ale druhé DPP zdaněné bude 15% daní
5. pokud mzda na DPP přesáhne 10 tisíc, pak se odvádí zdravotní a sociální pojištění a zaměstnavatel vás přihlašuje na zdravotní pojišťovně a sociálce a váš výdělek je dohledatelný úřady
6. od příštího roku se budou všechny smlouvy hlásit ihned bez rozdílu, nebude záležet na výdělku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jolynka píše:
1. při registraci na úřadě práce nesmíte vůbec pracovat na DPP
2. zaměstnavatelé mezi sebou se o sobě nedozví, pokud jim to neřeknete
3. na DPP při výdělku do 10 tisíc hrubého se neodvádí zdravotní a sociální pojištění, takže se zaměstnanec ani nikam nehlásí
4. aby se nedanilo musíte mít podepsané prohlášení poplatníka, které můžete mít vždy jen u jednoho zaměstnavatele, pak máte nárok na slevu na poplatníka a o tuto slevu je daň ponížena, tedy do výdělku 10 tisíc žádná nebude, ale druhé DPP zdaněné bude 15% daní
5. pokud mzda na DPP přesáhne 10 tisíc, pak se odvádí zdravotní a sociální pojištění a zaměstnavatel vás přihlašuje na zdravotní pojišťovně a sociálce a váš výdělek je dohledatelný úřady
6. od příštího roku se budou všechny smlouvy hlásit ihned bez rozdílu, nebude záležet na výdělku
A když tak čtu příspěvky jako ten od zakladatelky, tak si říkám, že ač je to děsná pakárna pro zaměstnavatele, tak je to jedině dobře.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 no ohledně těch vyčůránků určitě. Nám se stalo, že byla u nás paní na DPP a byla naštvaná, že nemá nárok na ošetřovný, tak šla se zeptat s tou dohodou na pracák, kde pobírala podporu
teď zas nadává, že po ní chce pracák vrátit, co jí vyplatil
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 akorát si myslím, že se ty úřady příští rok zblázní, protože ti, co dělali pro exekutory „skrytě“, tak se pak na to vyprdnou a budou radši na pracáku
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@ludmilaadamkova píše:
No a nebo rovnou na černo.. jako na dobré slovo… taky moznost
Tak to už zas je šance kontrolovat, kor když nepůjde jednoduchý trik s dohodou v šuplíku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Tak to už zas je šance kontrolovat, kor když nepůjde jednoduchý trik s dohodou v šuplíku…
Jasný… jako přemýšlela jsem co budou tyhle lidi dělat a těch lidí je kvanta co nechtějí HPP ale ideálně DPP… právě mě napadlo že jedině natvrdo bez jakékoliv smlouvy. Ale jak říkáš to bude průšvih i pro zaměstnavatele když přijde kontrola.
- Citovat
- Upravit
@ludmilaadamkova jenže to pak ještě ta firma musí mít „černé peníze“, protože by jeho výplatu neměla jak zaúčtovat. Takhle to prostě byla výplata na DPP a normálně to byl náklad firmy. Bez smlouvy nemůže jen tak vydat peníze, by jim chyběly v účetnictví.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Jolynka přesně tak. Pokud chceš vyplácet černé peníze, musíš mít i černé peníze na ti výplatu. A to v některých firmách prostě není možné. My už ve firmě některé DPP plánujeme od nového roku zrušit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
DPP na dobu určitou
Dobrý den, mám prosím dotaz ohledně DPP na dobu určitou. Pokud bych měla DPP na dobu určitou (př. od 1.5. - 30.6.2024) a odpracovala bych 300 hodin, mohla bych podepsat další DPP na dobu určitou (př. od 1.7. - 31.8.2024) na dalších 300 hodin u stejného zaměstnavatele? Děkuji za odpověď.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Reňulka38 píše: Více
Ne. Limit 300 hodin platí pro 1 zaměstnavatele za rok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže i kdybych měla DPP na dobu určitou 2× za sebou u jednoho zaměstnavatele, vždy bych musela mít celkem jen 300 hodin, chápu to dobře? Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit