Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Máte někdo? Lze to v ČR? Mám 2 křestní a po svatbě si chci nechat vlastní příjmení i manželovo.. Zkušenosti? ![]()
Asi klidně. Ale každej kdo to uvidí, tak si bude ťukat na čelo. A taky se musíš všude těma 4 jménama uvádět popřípadě dvěma podepisovat.
Nepraktické, pokud ti neva, že to budeš muset všude upřesňovat a že ve všech formulářích bude vyplňovat více políček, tak proč ne. Dneska už nad tim lidi hlavou nekrouti, hlavne aby ses citila sama sebou.
Jde lecos. Prakticke je to zejmena pro ucitelky na prvnim stupni
Synova ucitelka v prvni tride mela jmeno, ktere jsem si ani po pul roce nedokazala zapamatovat i pres me vysokoskolske vzdelani.
@guineapig píše:
Asi to jde - však např. Lennon Marlene Haj Smetana, ne?
Ona tam ma jeste neco mezi haj smetana ![]()
Zakl. Muzes no, lidi jsou fakt jebnuti…
Mám 2 příjmení. Jde to v pohodě. Jen s úřady je nutné uvádět obě. A pak na smlouvách. Jinak je na tobě, které budeš v běžném životě užívat.
Jen holt ještě s 2 jmény už to bude dlouhé do kolonek. Ale dá se.
Počítej s tím, že do většiny formulářů se nevlezeš nebo hodně blbě.
Nikdo normální si klepat na čelo nebude. Zejména v profesním životě se s tím setkávám úplně bežně a mé kamarádky si kolikrát nechávají i svá příjmení, protože mají zajeté “jméno” (vysvětluj pak půlce světa, ze se najednou jmenuješ jinak). V hodně státech Evropy je normální mít 1-2 jména a 2 příjmení a přijde mi to jako logičtější systém než mít v jednom malém státě několik desítek tisíc Janů Nováků či Petrů Černých nebo se i xkrat za život přejmenovávat podle toho, koho si zrovna beru. A kolonky na úřadech mě baví nejvíc zejména v době, kdy většinu věcí člověk již vyřizuje on-line. Takže no stress.
@Nenitamduch píše:
Ona tam ma jeste neco mezi haj smetana
Zakl. Muzes no, lidi jsou fakt jebnuti…
Haj Hossein Smetana
ale ne v českých dokladech
Ve Španělsku je to běžná praxe. U nás to tak po svatbě můžeš mít ty (např. z Anny Josefy Kolářové se sňatkem s Novákem může stát Anna Josefa Nováková Kolářová), ale ne děti – ty budou mít příjmení buď tvoje (Kolář-ová) nebo manželovo (Novák-ová). Pokud bys chtěla, aby měly 2 příjmení i děti, tak máš 2 možnosti:
??]> v těchto případech by tedy i děti mohly mít příjmení zdvojené
@Proseccová Přesně tak. Mimochodem Španělský systém mi přijde logický. Děti mají příjmení po rodičích, ví se, kdo je matka, kdo otec a ženské si po svatbě nemusí měnit příjmení, takže jim odpadají tyhle obíhačky (třeba i několikrát za život, že) ![]()
Můžeš si to dát. S tím vypisováním, vypisovat všechna jména budeš jen na úřadech a taky ne všude a vždy. U lékařů se pacienti evidují podle RČ, doktor ani o dalších jménech nemusí vědět. Jen spíš, abys pak všude uváděla stejné jméno.