Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Danuska89 píše:
Nikdo normální si klepat na čelo nebude. Zejména v profesním životě se s tím setkávám úplně bežně a mé kamarádky si kolikrát nechávají i svá příjmení, protože mají zajeté “jméno” (vysvětluj pak půlce světa, ze se najednou jmenuješ jinak). V hodně státech Evropy je normální mít 1-2 jména a 2 příjmení a přijde mi to jako logičtější systém než mít v jednom malém státě několik desítek tisíc Janů Nováků či Petrů Černých nebo se i xkrat za život přejmenovávat podle toho, koho si zrovna beru. A kolonky na úřadech mě baví nejvíc zejména v době, kdy většinu věcí člověk již vyřizuje on-line. Takže no stress.
Viď, někdo kdo má svatby jako hobby musí u nás vyloženě trpět. A okolí s ním. Pamatovat si, že zrovna tento rok má paní Johana Blanka za manžela pana Dvořáka, když před rokem to byl pan Dvorský. ![]()
Znám spoustu cizinců se dvěma (i třemi) jmény a dvěma příjmeními a nevšimla jsem si, že by se jim za to u nás někdo smál. Ale pravda je, že v běžném životě používají obvykle jen jedno jméno a jedno příjmení. Nejde ani tak o úřední dokumenty, tam to jednou za čas vyplníš v pohodě celé a ani ti ruka neupadne, ale všude se představovat třeba jako Magdaléna Veronika Svobodová Beránková by musela být otrava.
@Danuska89 píše:
Nikdo normální si klepat na čelo nebude. Zejména v profesním životě se s tím setkávám úplně bežně a mé kamarádky si kolikrát nechávají i svá příjmení, protože mají zajeté “jméno”(vysvětluj pak půlce světa, ze se najednou jmenuješ jinak). V hodně státech Evropy je normální mít 1-2 jména a 2 příjmení a přijde mi to jako logičtější systém než mít v jednom malém státě několik desítek tisíc Janů Nováků či Petrů Černých nebo se i xkrat za život přejmenovávat podle toho, koho si zrovna beru. A kolonky na úřadech mě baví nejvíc zejména v době, kdy většinu věcí člověk již vyřizuje on-line. Takže no stress.
Přesně – ono hlavně pokud třeba člověk publikuje, tak je to pak fakt peklíčko, když se hlásíš na nějaký konference, nebo se chceš třeba mimo ČR habilitovat, pak jim vysvětluj, že i když se jmenuješ Tereza Nováková, tak tvoje jsou i ty publikace podepsaný Tereza Tichá.
@Cenarius píše:
Asi klidně. Ale každej kdo to uvidí, tak si bude ťukat na čelo. A taky se musíš všude těma 4 jménama uvádět popřípadě dvěma podepisovat.
Já mám po manželovi 2 příjmení (jeho) a zatím si nikdo na čelo neťukal ![]()
@Danuska89 píše:
@Proseccová Přesně tak. Mimochodem Španělský systém mi přijde logický. Děti mají příjmení po rodičích, ví se, kdo je matka, kdo otec a ženské si po svatbě nemusí měnit příjmení, takže jim odpadají tyhle obíhačky (třeba i několikrát za život, že)
počkej, to rozveď
když má žena i muž příjmení po obou rodičích, tak to jejich společné dítě pak má 4, vnouče 8 atd? ![]()
@Proseccová píše:
Ve Španělsku je to běžná praxe. U nás to tak po svatbě můžeš mít ty (např. z Anny Josefy Kolářové se sňatkem s Novákem může stát Anna Josefa Nováková Kolářová), ale ne děti – ty budou mít příjmení buď tvoje (Kolář-ová) nebo manželovo (Novák-ová). Pokud bys chtěla, aby měly 2 příjmení i děti, tak máš 2 možnosti:??] v těchto případech by tedy i děti mohly mít příjmení zdvojené
- porodit ve Španělsku nebo jiné hispanofonní zemi (Mexiko, některé státy Jižní Ameriky, některé karibské ostrovy)
- nechat manžela si změnit jméno na Novák Kolář a pak po svatbě si vzít jeho jméno (takže z Kolářové by se sňatkem s Novákem Kolářem staka Nováková Kolářová) / změnit si to sama a pak si manžel po svatbě vezme tvoje jméno
ano, ve Španělsku totiž přebírají příjmení jak po otci tak po matce (1 je po otci, 2 po matce)
a pokud jsou pokřťení tak mají i 2 jména.
@Pudloslava píše:
počkej, to rozveď
když má žena i muž příjmení po obou rodičích, tak to jejich společné dítě pak má 4, vnouče 8 atd?
jejich společné dítě přebírá jejichprvní příjmení. Matka je třeba Eva González Perez a otec José Gallego Sanchez, tudíž dítě bude Gallego González ![]()
dědí se pouze první příjmení rodičů.
@Pudloslava píše:
počkej, to rozveď
když má žena i muž příjmení po obou rodičích, tak to jejich společné dítě pak má 4, vnouče 8 atd?
Ne, vždy se pak předává to první.
příklad: Anna Maria Perez Calderón a Javier Felipe Santos Villanueva mají syna, pomenují ho třeba Manuel Santiago a příjmení bude mít 1. po otci a 2. po matce, tedy to bude Manuel Santiago Santos Perez. Když se ožení s Valentinou Natalií Ortiz Salazar, a budou mít dítě, tak to zase má 1. příjmení po otci a 2. po matce, tedy Jméno 1 Jméno 2 Santos Ortiz atd. Vždy má další generace jen 2 příjmení, některá tedy vymizí.
Jde o to, že dítě konkrétních rodičů nosí „první“ příjmení obou dvou, tedy je jasné, kdo je otec jak už tu bylo řečeno.
@Proseccová píše:
Ne, vždy se pak předává to první.příklad: Anna Maria Perez Calderón a Javier Felipe Santos Villanueva mají syna, pomenují ho třeba Manuel Santiago a příjmení bude mít 1. po otci a 2. po matce, tedy to bude Manuel Santiago Santos Perez. Když se ožení s Valentinou Natalií Ortiz Salazar, a budou mít dítě, tak to zase má 1. příjmení po otci a 2. po matce, tedy Jméno 1 Jméno 2 Santos Ortiz atd. Vždy má další generace jen 2 příjmení, některá tedy vymizí.
Jde o to, že dítě konkrétních rodičů nosí „první“ příjmení obou dvou, tedy je jasné, kdo je otec jak už tu bylo řečeno.
smekám před výčtem příjemní
já jsem nebyla tak originální ![]()
@alejandra píše:
jejich společné dítě přebírá jejichprvní příjmení. Matka je třeba Eva González Perez a otec José Gallego Sanchez, tudíž dítě bude Gallego González
dědí se pouze první příjmení rodičů.
a je nějak dané, jestli je první příjmení po otci nebo po matce?
edit
takže první je po otci, tedy dědí se jen příjmení po mužské linii, ženská jsou ztracena v druhé generaci.
sufražetky nic?
a co v homosvazcích? ![]()
@roba18 @Proseccová u nás jedna paní profesorka z gymplu se během 10 let 2× vdala a rozvedla, takže čistě podle jména to vypadalo, že se na její pozici vystřídaly během 10 let 3 ženské a přitom to byla jedna a ta samá osoba, co se stihla jmenovat 3× jinak
Každý 2.-3. ročník si ji pamatoval jinak… A kdo ví, jestli to dal nepokračuje 😅. S těmi publikacemi souhlasím. Nebo když pracujete na mezinárodních projektech (IT, finance) - uvádíte e-maily, kontakty, publikujete návody - a pak změna příjmení a nikdo vas v tý korporátní džungli pomalu nedohledá….
@Pudloslava píše:
a je nějak dané, jestli je první příjmení po otci nebo po matce?
ano, první je vždy po otci, druhé je vždy po matce. A uvádějí se vždy oba dva. Ve Španělsku je tohle úplně normální. Žena nepřebírá nikdy příjmení po manželovi, ty 2 příjmení jsou prostě pro každého trvalá celoživotně.
Příspěvek upraven 11.01.22 v 16:33
@Pudloslava píše:
a je nějak dané, jestli je první příjmení po otci nebo po matce?edit
sufražetky nic?
takže první je po otci, tedy dědí se jen příjmení po mužské linii, ženská jsou ztracena v druhé generaci.
a co v homosvazcích?
V homosvazích netuším
asi stejně, podle toho jak by se dohodli ![]()
@alejandra
no proto mi to trvalo tak dlouho napsat, plus jsem se musela i trošku zamyslet, abych se v tom sama neztratila, přece jen se už denně nepohybuju v hispanofonním prostředí, tak jsem asi trochu vyšla ze cviku
![]()