Dvouleťák kouše ostatní

423
19.3.24 17:49

2-letak kouše ostatní

Ahoj holky,
Jsem zoufala, syna (cerstve 2r) nejake dite ve skolce kouslo (ucitelky mi rekli o jednom incidentu pred dvema tydny, ptz to bylo az do krve, nevim jestli se to stalo vicekrat/pravidelne nebo i ostatnim detem). Kazdopadne od te doby nas vsechny kouse, ja a muz to nejak vydrzime a nebo vidime ze se chysta a ubranime se, ale kouse i svoji 4letou sestricku, strasne moc a pro ni necekane. Co s tim? Zjevne domlouvani, zakazovani a poucovani ani krik napomaha. Vetsinou to dela v situacich frustrace, ze chteji stejnou hracku, nebo kdyz ona udela neco co se mu nelibi (coz ale nikdo nikdy nevi dopredu co se mu nebude libit, ptz to jsou blbosti jako polozit medvidka na stul, zasadit si kytku, predjet ho na trikolkolce). Takze zjevne se to naucil ve skolce, tam rikaji ze je to normalni ptz ty deti jeste neumeji komunikovat a vyrikat si veci, chapu, ale normalni mi to neprijde. Je mi strasne lito moji holcicky ktera to nechape a potom strasne place bolesti, leknutim i zklamanim z brasky. Mate napady/rady? :,(

*pozn. jo 2letak ve skolce, zijeme v DE a tady se chodi od 12mesicu, ja ho dala ve 21mesicich, nejpozdeji jak to jen slo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35756
19.3.24 17:54

Ta naše dvouletá sviňucha to taky dělá. 4 letyho bráchy kousla už kolikrát když se rvali o nějakou hračku. Snažím se tomu co nejvíc zabránit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.24 18:09

Oplatit, ať vidí že to bolí a že se mu to může vrátit.

• Citovat
  • Upravit
1138
19.3.24 19:32

Je to nepopulární rada a tady mě za ni ukamenují, ale zkusili jste mu lisknout? Prostě systém akce - reakce, když domluvy nepomáhají. Dle zkušeností starších generací to u kousajících dětí funguje poměrně rychle a spolehlivě. Než mu jednu pořádnou napálí jeho pokousaná sestřička a neshody začnou řešit ručně oba dva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
19.3.24 19:59

@Mosie
Tyjo holky, my na nasili nejsme.. mentalne.. ale ani logicky mu nechci ukazovat, ze spravnou reakci na agresi je agrese.. to pak kdyz ho nekdo uhodi i treba omylem (coz on treba nebude vedet ze omylem), tak to hned oplati, to se mi nezda spravne. Pak dochazi ke rvackam a bojum mezi sourozencema i klukama nekde ve skole ne? A podporuje se takovy agresivni a oplaceci chovani kdyz mu rodice ukazali, ze je to ok mi prijde. Jinak ho taky kousnout, aby vedel ze to boli asi vi, kdyz mu to delaj ve skolce.. no mozna ho malinko kousnu :mrgreen: ale facka se mi zda uz moc.. ikdyz zase jako kdyz on je v te frustraci tak vubec nevnima, nevim jestli by mu doslo proc a jak, popr jestli by to vubec citil, je uplne vytocenej v tu chvili..
Nejake jine napady? Nebo zkusenosti kdy to prejde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24245
19.3.24 20:08

@Tinareii předcházet tomu. Opravdu být dětem za zadkem a hlídat ho. Když bude chtít kousnout, tak zabránit a ukázat mu jak to má vyřešit jinak. Toto funguje, ale je to náročné.

Mě když dvouleťák už dělal takto něco přes čáru a nepomáhalo absolutně nic, tak někdy zabralo opravdu bouchnout. Teď nemyslím fyzický trest, ale vyloženě zakřičet, ukázat emoce. A pak komunikovat - až se všichni uklidní a vysvětlit si co se stalo. To kousnutí zpět mi přijde jako taky jedna z možností. Záleží v jakém kontextu to vyloženě dělá a jestli chápe, že to opravdu bolí. Může být i unavený, přehledný ze školky. Zkus udělat klidnější program dne :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.24 20:09

Třeba neví, že to bolí? Možná nechápe co to znamená bolet. Takže jo. Pokud nepomáhá nic a je stále agresivní tak jednu. Aby pochopil, že to bolí.

• Citovat
  • Upravit
1138
19.3.24 20:11
@Tinareii píše: Více

Nikdy jsem nepochopila, kde se bere ten blud, že pokud děcko dostane za neadekvátní chování facku (přiměřenou! ne že vezme druhou o futra), tak tím naučí agresivitě. Je to pro něj prostě na jeho rozumové úrovni korektivní zkušenost, jak se nemá chovat, když nic jiného nezabírá - a u vás nezabírá. Každé mládě potřebuje mít vytyčené hranice. Když štěně otravuje fenu, ta to nějakou dobu toleruje, a když toho má dost, chytne ho za kůži na krku a zatřepe s ním. Pro štěně je to signál, že to přehnalo a příště už takto ne. U děcek je to úplně stejné. Pokud mu nevytyčíte hranice a nebudete mít respekt, doplatíte na to časem všichni a to dítě ze všech nejvíc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.3.24 20:53
@Mosie píše: Více

To není blud. Řeším kousání ubrok a půl starého a přesně to se mi stalo. Když nezabiralo už nic, ani kousnout taky, placla jsem. A byl z toho v tu chvíli teda tak akorát pěkný záchvat vzteku, za pár hodin to stejně udělal znovu a několik dní mě pak placal, když jsem dělala něco co nechtěl, třeba cistila zuby. Takže on si to přebral přesně tak, že já nechci aby mě kousal, tak ho placnu, on nechce něco, bude plácat. Hodně rychle jsem s tím přestala a radši tomu prostě predchazim a víc jsem nevymyslela.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
19.3.24 21:52

Sestra děti nikdy nehodila a přesto ji mladší fackuje a nezabírá domluva, vysvětlování nic. Neteř nemá problém s ošklivymi slovíčky. Kde se teda naučila tu agresi. :nevim: sestře je to fuk tak jen domlouvá. Já to musím rozhodit 8o

• Citovat
  • Upravit
423
19.3.24 22:39

@anavi13 no nemyslim ze v tu chvili to dela aby nas to bolelo, on v tu chvili se uz vubec neovlada, jakoby vypne mozek, ma veliky emoce a je uplne zoufalej, ze mu nerozumime nebo ze se nedeje co chtel a z toho zoufaltsvi a emoci mu to prepne a udela pro nej ted jedinou vec co mu muze s tema emocema pomoct to uvolnit a to je to kousnuti. Kdyz je v poho a funguje mu mozek, tak vi ze to boli a neudela to. Jen proste v tech nejvic vyhrocenych situacich z uplne zoufalosti si myslim, pohar pretece a on tu energii musi nekam rychle pustit. Proto podle me ani to nasili nepomuze, na to by mu musel fungovat v tu chvili ten mozek, kterej by rekl „hele dostanes jestli kousnes“ ale je videt ze ten mozek tam proste uz/jeste neni no :mrgreen:
@Mosie taky nemyslim ze je to blud, videla jsem to uz na par detech. A jako zcela uprimne: ja nechci, aby mel mamu co mu dava facky. Nechci aby zadny dite na svete dostavalo od cloveka ktereho nejvic miluje a je na nem nejvic zavisly facky. Jsem si jista, ze respekt a hranice jdou vytvorit i bez nasili. Ja treba v detstvi male nasili od rodicu zazila a nemela a nemam k nim respekt, byl to strach. Ja nechci, aby se me moje dite balo, kdyz neco udela spatne, ja tam chci byt pro nej a pomoct mu najit spravnou cestu/reseni. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
19.3.24 22:52

@Tinareii náš miláček to taky dělá asi 2 týdny. :lol: Taky si to přinesl z jeslí a dneska prý někoho kousl i tam. Taky tím hájí své před starším. A taky to někdy dělá z frustrace, když neví co s sebou. Akorát já to neřeším :nevim: a ani mě to netrápí. V tomhle věku děti dělají různý divný věci a nic to neznamená. Prostě fáze - vyroste z toho, když mu dozraje mozek a bude umět řešit emoce i jinak. Bráníme mu v tom a to je vše. Stejně v tomhle stupni vývoje nic víc nepobere :lol:. Ale náš starší to bere sportovně - buď se směje nebo utíká a piští. A on se taky snaží kousnout do něčeho, ne nutně kousnout do masa - do oblečení, do hračky… Prostě řešení zlosti a frustrace, ne snaha ublížit. Taky kouše, když ho bolí zuby - zrovna mu lezou ven asi 4. Úpřimně řečeno mám radši tohle než co dělal starší - ten ubližoval sobě a místy jsem nestihla rychle reagovat - mlátil hlavou np. do země… Zabránit kousání je mnohem snažší.

• Citovat
  • Upravit
24245
20.3.24 13:18

@Tinareii předcházet a předcházet. Nic jiného v tom nebude. Když kousne ségru, tak dát jasně najevo, že je to špatně a věnovat se hlavně dceři. Jako já souhlasím s tím, že dávat facku nemá úplně smysl. I když prostě věřím, že když ujedou nervy dospělému a už prostě na ten zadek dá ( s rozumem), tak se opravdu nestane nic. To se dá vysvětlit. Moje děti ode mě párkrát takto dostali, občas křičím. Prasknou mi nervy. Hele jsou to hrozně hodné, nekonfliktní děti. V rodině máme chlapečka co mým dětem jen ubližuje - jedou respektující výchovu - blbost - jedou volnou výchovu. To dítě nemá hranice, chybí mu pozornost. Chtějí po něm víc než zvládne atd. Dnes dvouletý od ségry opakovaně ubližoval miminku. Nutí ho víceméně do omluv, víc nic moc. To je taky blbě. Chce pozornost, nezná hranice, neví co s tím miminem má dělat. A hlavně je ségra pomalá. Málo si ho hlídá - nepředchází situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13873
20.3.24 13:30

Syn to jednou udělal ve školce. Bylo to tedy před delší nemoci, myslím ze slo o to, ze na nej už něco lezlo a ještě to neuměl říct, nebylo mu fajn - a pak prave kousnul jiné dítě když mu nechtěl něco dat z té frustrace kombinované s nepříjemným pocitem.
Každopádně to pak par týdnu neopakoval a pak najednou začal na nás znovu, byly zrovna Vánoce. Tak jsme ho různě korigovali,,dokonce jsem ho i jemně kousla, všechno hrozná legrace.
O par dni později jsem něco dělala v kuchyni, prcek si přitáhl zidlicku, aby se podíval co dělám, stoupl na ni, chytil mě a kousl mě do boku, úplně z ničeho nic - fakt dost, měla jsem tam pak krev. No a to byla úplně reflexní reakce, zařvala jsem a jak jsem se rychle otočila na nej, tak za prve spadnul ze židle a za druhé dostal facku. No řev hrozny, pochopitelný, já si připadala jako strašná mama. Ale světě div se, od té doby nikdy nikoho nekousnul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí