Když se dcera do 2 let nerozmluví, máme jít na foniatrii

7.9.26 09:27

2 leté dítě a řeč

Dobrý den maminky 😊 mám takový dotaz. Dcera 22 měsíců, co se týká řeči umí slova jako táta, bába, teta, papat, čau, e e, ne, umí zvířátka mňau, haf, buu ukáže i na to zvířátko. Umí i části těla příklad ukáže kde má oko ucho atd. Doma se sní i když nedvojhláskuje dorozumím 😃 a teď ten dotaz byly jsme s dcerou na neurologii protože je narozená předčasné o 1,5 měsíce. Tam paní řekla že pokud se nerozmluvi do 2 let máme se objednat ne foneotrii (ale ja mám pocit že slyší dobře ), pak na EEG s tím že se když tak nasadí léky na rozmluvení. Podle mě na to že je předčasně narozená si myslím že je ještě brzo aby mi poskládala větu 😃 rozumí všemu co jí řeknu. Nemáte a tím někdo taky zkušenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36187
7.9.26 09:32

Léky na rozmluvení nejsou, to jsi asi slyšela blbě :mrgreen: je to běžný postup, ja bych se tomu nebránila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.9.26 09:34

@pikola Ano jsou, taky jsem nevěděla. Je to sirup pro děti na soustředění a na rozmluvení 😃v lékárně ho běžné prodávají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36187
7.9.26 09:38
@Claudie 151 píše: Více

No, nechci nic říkat, ale to úplně tak nefunguje :lol: jako matka dítěte, co se nerozmluvilo ani v 6. To jsou nějaké vitamíny a omega

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
7.9.26 09:40

Tak kdyby byl volně dostupný lék na rozmluvení, nepotřebovali bychom doktory. :lol: Ale chápu. co myslíš, doktorka to asi tak pojmenovala pro zjednodušení. V každém případě bych se nebránila vyšetření. V nejlepším případě zjistíš, že je všechno v pořádku, a nebudeš to muset dál řešit. V horším případě se to aspoň podchytí v začátku a nebudete pak muset horko těžko něco dohánět ve škole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5162
7.9.26 09:54

Zádné léky na rozmluvení nejsou. Mohou se psát léky na podporu mozku třeba Nootropil.
Jinak se doporučuje omega 3 kyseliny, ale že by dítě pak zázrakem začalo mluvit nečekej.

A tedy raději bych věděla, že dítě je v pořádku než měla pochybnosti, takže vyšetření bych se nebránila. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5162
7.9.26 10:00

Jinak to že dítě rozumí nemusí znamenat, že nemá problém jinde.
Foniatrie není vůbec krok špatně.
Náš neurolog tvrdí, že některé sluchové vady se věkem „smažou“ (dítě se je naučí kompenzovat), ale oni nemizí, jen se překryje a je fajn i tak na nich pracovat.
Třeba proto i u nás trval na vyšetření.
Jinak moje dítě mluví, čte, mele 24/7 i tak má VD jak prase. To že dítě mluví nemusí znamenat vůbec nic. Jde o to kolik, jak, jakou má pasivní slovní zásobu, atd…

Příspěvek upraven 07.09.26 v 10:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.9.26 10:01

Měli jsme to podobné, jen nás tedy poslali na klinickou logopedii. Podezření na vývojovou dysfázii. Sirup jsi asi špatně pochopila, nemyslí Equazen?

• Citovat
  • Upravit
421
7.9.26 10:09

Ahoj, mam dvouletacku a ta mluví opravdu hodne (zopakuje celou basnicku, rikadlo, da sedmislovnou vetu), ale v reci je opravdu napred. Mame vedle sebe maminky a jejich ditka mluvi taky par slov a nejsou ani predcasne narozeni. Dulezite je porozumění, okolo dvou by melo dite podle tabulek rikat priblizne aspon 50-60 slov. Pockejte do tech dvou (klidne korugo) a pak klidne zajdete na fonometrii, budes mit aspon jistotu, ze je vse ok. Ja bych se vysetreni nebranila ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33177
7.9.26 11:06

To je blbost. Dítě začne mluvit, až mu dozrají řečová centra (a samozřejmě pokud má dostatečně podnětné prostředí). Fyziologický průměrné mezi 2.-3. rokem.
Podáváním potravinových doplňků(nikoliv léků) typu omega 3, vitamin D apod se určitě nic nezkazí, ale rozhodně to dítě nerozmluvi.

Na 22 měsíční dítě mluví dle popisu normálně.
První dítě začali mluvit v 2,5 letech (naprosto neopakovalo, mělo vlastní slova), druhé ve dvou letech i už i zpívalo na nočníku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13879
7.9.26 11:06

Mně to teda připadá normální, v necelých dvou letech… Synovec je cca o půl roku starší a mluví obdobně. Možná říká víc slov, ale podobnou formou. Každé dítě je jiné, dcera kamarádky v 18m recitovala básničky a můj syn teprve začal chodit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5116
7.9.26 12:11

Moje stejně předčasně narozená dcera na tom ve 2 letech byla podobně jako tvoje, mluvit se jí moc nechtělo. Pak ve 2,5 letech najednou začala mluvit ve větách a absolutně mě rozsekala, když při sezení na nočníku anglicky napočítala do 10 :lol:
Také nás tenkrát honili na logopedii, byli jsme tam 2×, dcera vůbec nespolupracovala, tak jsem to odložila a pak už u ní logo vůbec nebyla potřeba, protože mluvila hezky, všechny hlásky se naučila vyslovovat správně sama.
Vyšetření bych se asi nebránila, ale brala to spíš pro jistotu z důvodu předčasného narození, na mluvení má ještě čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30047
7.9.26 15:04

Mně to teda přijde úplně v pohodě, ta slovní zásoba. O lécích na rozmluvení jsem neslyšela, vitaminové doplňky nefungujou vždy :) určitě bych se nestresovala, pokud tě dr pošle, klidně s malou na vyšetření běž, ale v klidu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2398
7.9.26 15:22

K tomu „mám pocit, že slyší dobře“. Může třeba neslyšet některé tóny. Což pro ty děti dělá řeč hůře srozumitelnou a tu hůře srozumitelnou řeč sami opakují. Takové věci se nejlépe spravují v nízkém věku, takže bych poctivě obešla všechno, co mi naordinují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
284
7.9.26 22:59

Nám se syn rozmluvil až kolem 3.narozenin. Když mu byly dva roky, uměl asi tak mama, tata, baba. Do těch 3 let to bylo jen pár slovíček, zbytek znaky, zvuky. Nikdo nás nikam neposílal, proste se rozmluvil sám, když přišel pro něj ten správný čas asi :D

Mně osobně přijde zbytečné „vymetat“ doktory, když se dítě jeví v pořádku :roll: Něco mluvit umí, rozumí… Ale je to na každém, jak to cítí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí