Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V tomhle věku těžko poznat. Uvidíš časem, podívej se na ten dotazník.
Nas neslyšel na jméno, ignoroval nás a nemluvil. Autista neni, ale normální taky ne ![]()
Moje dítě se točilo, mělo stereotypní chování, extrémní nesnášenlivost změn, afektivní jednání, fixaci na 1 osobu, nemluvilo (jako vůbec), nerozumělo a mělo smíšenou vývojovou dysfázií.
Dotazník v 18. měsících ještě neexistoval.
Za mě z pár věci nepoznáš na beton v tomhle věku takhle nic. ![]()
@Anonymní píše: Více
To neumím zpětně říct. Ale řeka bych že často. Ale jestli 3× denně nebo 9 x těžko říct. Je to mraky let.
Můj syn 19 měsíců, se točí, chodí si občas po špičkách a občas řve “ aaaa” a rychle dává hlavu ze strany na stranu jako nenenene. Prej podle všeho je v pořádku a je tam kde ma být. Prej přijdou na něco a dělají to, ze je to pro ne zajimave a nove. V tom testu je občas ta otázka podaná fakt zvláštně, že člověk fakt nad tím fakt uvažuje co když…takže i chápu tvoje obavy. V našem kruhu máme dítě autistu a vidím jak to výpad a myslím, že, máme zbytečné obavy.
U toho dotazníku mi hodně pomohl takový ten doplňkový test, kde je vše vysvětleno, jak je to myšleno.
Každopádně syn jakmile se naučil točit, chodit po špičkách a spoustu dalších věcí, tak to dělal do zblbnuti
Ja jsem asi mimo, ale ze se dite toci muze byt náznak autismu? Ja bych to brala jakoze dela blbinky a hraje si, dceru jsem treba naucila kolo mlýnsky a tocime se u toho spolu, ale asi by me nikdy nenapadlo, ze tohle muze znacit autismus.
@Dn0712 píše: Více
Ano, točení může být znak autismu. I chození po špičkách. Ale taky nemusí, každý autista má svoje projevy namíchané jinak. A i zdravé dítě může mít projevy považované za autistické (třeba odpor ke stříhání vlasů nebo nehtů, oční kontakt…).. Ke stanovení diagnózy je třeba zvážit víc věcí.
@syslomil píše: Více
To ano. Jen podle zakladatelčina „ovšem když ji na to upozorním, začne se tomu smát a chodí po špičkách o to víc“ bych řekla, že se o autismus nejedná. Prostě to holčičku baví.
@Janča6 píše: Více
Samozřejmě. Já reagovala na dotaz, jestli točení může být znak autismu ![]()
@syslomil píše: Více
Jasne, jasne to vím, ze co muze byt u jednoho normalni, u druheho v souvislosti s necim jinym muze jit o autismus, ale prave me zarazilo, ze točení muze byt taky projev. Ja to u všech deti brala jako hru.
Chapu, ze zadny rodič nechci nic zanedbat, to je jasne.
@Dn0712 píše: Více
Jenže to by podle mě bylo takové “mimózní” točení. To poznáš, jestli si dítě hraje, nebo se točí “autisticky”. Moje děti se také točily a chodily po špičkách. Ale prostě to vypadalo jinak než u autistů.
Ahoj, chtěla bych se zeptat, zda měl nebo ma někdo stejnou zkušenost.
Dcera 17m se občas točí na místě, občas chodí i po špičkách.. ovšem když ji na to upozorním, začne se tomu smát a chodí po špičkách o to víc. U točení ji taky vyruším.
Rozumí dosti věcem, umí i některá zvířátka, paci, paci. Říká mama, tata, baba. Ukazuje.
Jen se bojím autismu. Měl jste někdo stejnou zkušenost a přešlo to? Vim, ze budeme procházet dotazníkem, spíše me zajímá zkušenost někoho jiného.
Pro rýpali, chci si opravdu o tom promluvit, je to mé první dítě a těhotenství nebylo jednoduché.
Omlouvam se za anonym, je to pro mne citlivé.