Dotazník autismus - dotaz

Anonymní
30.7.26 12:46

Dotazník autismus - dotaz

Dobrý den, mohu se prosím zeptat ohledně dotazníku na autismus? Jedna z otázek byla, zda se dítě otočí a rozhlíží se kam se dívám, pokud se já otočím. Toto bych řekla, že dcera nedělá, ikdyž je situace, že se na mne zrovna podívá a já hlavu otočím nějakým směrem nevěnuje tomu pozornost 🤷🏽‍♀️
Když jsem třeba hledala hračku pod sedačkou, tak že jsem si lehla na zem a dívala se tam, tak se také začala dívat. Ale běžne doma když se třeba někam podívám, nerozhlíží se.
A u otázky když je nový zvuk nebo nová hračka, zda se na mne podívá, to se rozhlíží odkud zvuk vychází a novou hračku si prohlíží, možná až poté se na mě podívá 🤷🏽‍♀️,ale upřímně běžně tyto věci doma nezkoumám.
Jinak ukazuje prstem;přinese ukázat věci; hraje si, že telefonuje, ochutnává jídlo z vařečky…; oplatí úsměv; dokáže splnit nějaký úkol ať mi třeba něco podá; s dětmi je ráda; oční kontakt dokáže navázat, ale neudrží ho kdo ví jak dlouho (tak to je snad v tomto věku normální), když já na něco ukážu a řeknu dívej tak se podívá…

Vaše děti se opravdu otočí a rozhlíží, když vy se někam podíváte?
Upřímně nemyslím si, že by toto dokázala i třeba v 2 letech.
Děkuji Vám za odpověď

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
241
30.7.26 12:53

Jako jo, většinou to dělá, ale nesmí být zabraná do něčeho svého a musí být fakt vidět, že se na něco soustředím a koukám. Ale obecně byl pro mě ten dotazník „těžký“, protože spoustu z těch věcí prostě v normálním provozu nevnímám a byla jsem ráda, že je se mnou u dr moje mamka, která to vidí s odstupem a dokázala mi pomoct :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
30.7.26 12:55

Jinak, řekla bych, aspoň podle toho, co mám doma já, že je tvoje dcera úplně normální dítě :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
648
30.7.26 16:29

Mně i doktorka říkala, že některé ty otázky jsou divné. Podstatné je, že jeví zájem o věci okolo, že vnímá maminku. Taky se mi zdá, že popisuješ normální dítě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6291
30.7.26 16:35

Zrovna včera jsem ten dotazník vyplňovala na 18m prohlídce s mladší. A tohle byla jediná věc, co byla u nás pozitivní pro autismus. Jinak 19 otázek prošlo.
Se starší jsem ten dotazník měla na hraně, asi u 5 otázek jsem dost váhala. Ta ani neukazovala prstem (ona už totiž v 18m říkala slova a nepotřebovala ukazovat), nenosila mi ukazovat hračky (zkoumala je sama)…., ale rozhodně autistka není, ikdyž je trochu svá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.26 17:14

@Chiruna25 děkuji Vám

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.7.26 17:15

@Kníže Ignor děkuji, některé otázky pro mne byly opravdu zvláštní

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.7.26 17:17

@Markéta188 děkuji Vám, dcera jinak vše z toho zvládá bych řekla, jen teda to že se otočí když já to ne a to když slyší nový zvuk nebo vidí novou hračku, tak se spíš rozhlíží kde to je a hračku si prohlíží 🤷🏽‍♀️ 🤷🏽‍♀️

• Citovat
  • Upravit
6291
30.7.26 18:55
@Anonymní píše: Více

A vy už jste ten dotazník dělali u pediatra, nebo jen doma cvičně?
Ono jako skoro žádné dítě nemá v pořádku všech 20 otázek. Každý má v sobě něco autistického :mrgreen:
Na negativní dotazník stačí jen 18 bodů.
Starší měla tuším 16 tehdy a po konzultaci s pediatrem jsme sice ten dotazník ve 2 letech opakovali, ale bylo to spíše jen rutinně.
Vysvětloval mi, že zrovna ty body přes které neprošla jsou takové diskutabilní.
Takže já bych byla v klidu :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.26 19:11

@Markéta188 dělali 🙂 a u otázky právě s tím, zda se otočí nebo rozhlíží, když já se otočím je NE a u toho když slyší neznámý zvuk/vidí novou hračku, zda se na mne podívá, řekla bych, že prvně se dívá odkud zvuk vychází a hračku si prvně prohlíží, možná poté se na mne podívá 🤷🏽‍♀️ale toto jsem opravdu nezkoumala nebo se nezaměřuji běžně na to, zda se při této situaci na mě dívá
Jinak ukazuje, napodobuje, oplatí úsměv atd.

• Citovat
  • Upravit
12212
30.7.26 19:16

Nerada vyplňuji jakékoliv dotazníky, jelikož se tam vždycky najde špatně položená otázka.
Třeba jen špatně položená otázka ke mne.
Zrovna dnes jsem u doktorů jeden takový vyplňovala. A přesně - když to dělám jinak je to špatně nebo dobře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6291
30.7.26 19:27
@Anonymní píše: Více

Takže vyšel Negativně.
Jak jsem psala. Jako 20 bodů má málo které dítko. Tvoje je naprosto v pořádku :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.26 19:38

@Evkad to máte pravdu
Jako jak říkám v tomto dotazníku mi některé otázky opravdu přijdou zvláštní nebo jak to říct…
Rozumím tomu, že by díte asi mělo ukazovat nebo nějakým způsobem sdílet situaci, ale takové zda otočí hlavu nebo se rozhlíží, když já ji otočím 🤷🏽‍♀️

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.7.26 19:39

@Markéta188 no měl by se asi zoopakovat ve 2 letech 🤷🏽‍♀️ale já si nemyslím, že toto stejně bude dělat ve letech a co pak? 🤷🏽‍♀️

• Citovat
  • Upravit
11919
30.7.26 22:42

Moje děti se málokdy dívají kam se dívám já pokud to není spojeno zároveň buď s třeba hledáním něčeho nebo s nějakým výrazným zvukem (motorka, vlak, křik…) a když vidí novou hračku tak mají oči jen pro ji a já jsem jim sumafuk, maximálně se zeptají tys nám ji koupila? A v obchodě? Ale na mě teda rozhodně nekoukaji…je jim 5 a 3,5 a troufám si říct že a i jeden z nich není autista… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí