Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Úplně normální, vnímá situace. Nedělej nic, jen vysvětli o co jde. Moje dcera od malinka nenávidí ohnostroj, a nepřešlo to nikdy.
Hele a na ty situace reaguje jen v těch knizkach? Nebo i v běžném životě? A jak reaguješ ty, když se z toho něco stane přímo ji?
Za mě normální. Taky asi záleží jak je na takové situace reagováno v běžném životě…třeba když něco rozlije doma/v té školce…moje teta když měla prvního syna tak byla strašně uzkoztna…jako nedivím se jí..narodil se hodně předčasne a vůbec nebylo jistý že to dá a jake bude mít případně následky…ale vždycky ho hned prevlikala když mu jen trochu něčeho kapli na body, nebo když měl umazanou ruku hned ho šla mýt…a on docela dlouho vždycky začal hrozně ječet a brečet když se umazal a taky skoro nikdy nechtel slézt z chodnicku co byl kolem domu…stoupnout na travu bylo téměř nemyslitelné…a do blata? To ani kdyby ho táhl párek volu…trvalo to celkem dlouho…myslím určitě než šel do školky (v 5) a trochu se to teda začalo zmírňovat když se tetě narodil po třech letech druhej raubíř a už neměla tolik prostoru řešit každou snítku prachu
v té době jsem je často hlídala ( jsou o cca 15 let mladší než já…) a jsou teda indeti které mají v povaze že nemají rády když je něco v nepořádku…třeba můj syn..ten taky hned upozorňuje když je něco špatně…třeba jinde než to má své stálé místo, když je něco rozbité a když se mu třeba zlomí banán..no tak to je úplná apokalypsa… ![]()
@Anonymní píše: Více
Taky si myslím, že je to běžný vývoj. Naše dcera, byla od malinka více vnímavá na hlasitě zvuky (vysavač, mixér, vrtačka, traktor…). Teď je ji 13 a zůstala nám bouřka a ohňostroj. ![]()
Prostě citlivěji vnímá, že něco není v pořádku..to je ok.. naopak bych řekla, že má prostě empatii a cit pro to, jak mají být věci ok
nedělala bych z toho vůbec žádné negativní závěry… pokud myslíš na PAS, tak tam by musely být ještě jiné projevy a stejně se testuje až od 3+.. dle mne máš vnímavé zdravé dítko ![]()
Taky si myslím, že citlivě reaguje na situace a má silnou empatii. Moje prostřední dcera zase od nejútlejšího věku zkoumala na všech obrázcích výraz obličeje postav a ptala se a později i sama říkala, jakou emoci ten člověk prožívá chtěla vědět a poznala, že se zlobí, má radost, je naštvaný, stydí se…
@teroonka jj, to je na dětech skvělé
jedna z dcer to taky od mala víc vnímala a dodnes je hodně empatická, dokáže hodně, snadno a lehce a úplně samozřejmě rozumět lidem a jejich pocitům, to je náhodou moc fajn.. chce být zubařka
to se jí teda bude hodit…
držím jí palce
Děkuju za uklidnění, je fakt, že mě napadlo PAS, kdy děti můžou mít různá specifika, ale u dcery jsem si jinych příznaků nevšimla. Co se týče běžného života tak asi jak co. Jídlo na rukou jí někdy vadí, někdy ho patlá sama a maluje s ním. Když je něco rozbité nebo třeba dnes zaseklý robotický vysavač pod stolem, tak na něj dost ukazovala, ale ne že by jí to trápilo, spíš nová situace. Pak mi ale ukazovala bebí a já jí ukázala svoje na ruce a to začla hned kňourat. Vodu zas klidně rozlívá sama a směje se. ![]()
Příspěvek upraven 30.08.26 v 09:31
@Pitřice píše: Více
Taky nemá dcera ráda ohňostroj? Na tu mojí většinou každý koukal jak na blázna, vždytˇje to přece hezká podívaná. Pro ní ale prostě ne, je jí 26 a dodnes ho prostě ráda nemá.
@arinecka Ohňostroj nesnáší, když byla malá, vadila ji i ta světla na obloze. Teď když je větší, z okna se koukne, ale ty rány ji nedělají dobře. Stejně to má s bouřkou, to musíme hned, zavřít všechna okna.
Nemusí to být PAS, možná bude jen vysoce citlivá. Můžete si zkusit o vysoce citlivých lidech něco zjistit a jak dcerka poroste, tak uvidíte, jestli tomu bude odpovídat ![]()
Prosím o anonym - info o dceři.
Zdravím, všímám si takového rysu u dcery (20 měsíců) a zajímalo by mě, jestli je to u malých dětí běžné. Už pár měsíců si všímám, že když si prohlížíme knížky, tak dcera trochu přecitlivěle reaguje na určité situace na obrázcích, kde je něco v ‚nepořádku‘. Příklady:
Různých podobných situací by se našlo víc. A ta její reakce je to, že na tyhle obrázky opakovaně ukazuje a začne skučet/kňourat, jakoby jí tyhle obrázky vyložene iritují. Co v takové situaci dělat? Říkám většinou něco jako - ‚no, medvídek má bebí, to se občas stává‘ nebo ‚auto se rozbilo, zase se spraví, to je v pořádku‘, ale nepřijde mi, že by to moc zabíralo.
Jinak jí taky vadi poslední dobou hlasité zvuky - vysavač, mixér a když náš pes štěká. Ale třeba venku jí nevadí motorky, letadla, vlak atd. Co jí tedy vadí hodně je, když dítě někde brečí. Včera jsme museli odejít z obchodu, protože tam dítě brečelo a dcera začla taky brečet a neuklidnila se, dokud jsme neodešli. Jinak si myslím, že se vyvíjí normálně, hodně se teď rozmluvila, spojuje slova, ukazuje, vyžaduje pozornost. Chodí na full-time do školky (žijem v zahraničí) a tam se jí líbí a vše je bez problému. Nevím, jestli to moc řeším nebo ne, nemám zkušenost s žádnými jinými dětmi.