2 leté dítě třepe rukama

Anonymní
7.6.23 21:55

2 leté dítě třepe rukama

Zdravím,

prosím mám dotaz. Mám syna 2 roky. A když si třeba posíláme autíčka a on má radost nebo je z toho prostě nateseny, tak začne trepat rukama. Jako ptáček.
To sáme třeba když kouká na TV na písničky.
Prostě při emočním zážitku to dělá. Nedělá to venku, nedělá to jen tak. Jen když se na něco těší nebo má radost. Říkala jsem to obvodní a ta mi říkala, že to tak některé děti mají.

No a dneska u nás byla kamarádka a když jsem posílala synovi autíčko a on začal máchat rukama, tak na něj koukala a ptala se, zda syn není autista…

Tak mě to zarazilo. Jelikož do teď jsem to brala jako jeho zvyk. A teď přemýšlím, zda to je nebo není normální. :roll:

Jinak na jméno slyší. Kdyžu řeknu, ať něco udělá, donese atd., tak chápe. Mluví málo (táta, máma, baba, pak zvířata atd.)
Dokáže říct Táta pa pa. Ale to je vše v mluvení.

Poslední dobou byl vztekly a dřív byl takový nebojacny a teď je takovy bojácný. :think:

Mohu se zeptat, zda něco dítě to taky dělalo a je jakože zdravé?

Předem moc děkuji za odpověď. Dávám anonym kvůli kamarádkám a rodině.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15964
7.6.23 22:12

Ahoj,
podle mě máš zbytečné obavy.
Každé dítě se vyvíjí jinak, je to hodně individuální.
Opravdu nejsou všechny děti jako přes kopírák.
I to, co se týká řeči. Některé se snaží mluvit už od 1 roku, od 1,5 roku začínají zpívat i známé lidové písničky. Záleží samozřejmě natom, co ho učíš a hlavně jak se mu věnuješ.
Neboj. Bude to dobrý a zbytečně se nestresuj. I tak malé děti všechno vnímají daleko více intenzívněji než se nám může zdát. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.6.23 22:14

V klidu, moje máma to taky v dětství dělala. Kárali ji za to. Autistka není.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.6.23 22:26

Jsme tri sourozenci a neco podobneho delame vsichni tri i v dospelosti - kdyz mame fakt radost, tak zatrepeme dlanemi a prsty. Ani jeden z nas autista neni a vsichni jsme nadprumerne inteligentni a vysokoskolsky vzdelani :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.6.23 22:28

Můj syn to dělal taky. Mluvit začal hodně pozdě. Cca kolem pěti let. Ve třech uměl jen mama, mňam a možná par dalších výrazů.
Teď v pubertě to dělá taky, při velké radosti, ale už si to uvědomuje a sám přestane. Autista není.

• Citovat
  • Upravit
12503
7.6.23 22:30

To, že klepe rukama, když má radost, znamená, že má radost a potřebuje tu emoci nějak fyzicky zpracovat. Rozhodně se z toho nedá ani trochu rozpoznat autismus. Je to naprosto normální, některé děti zase tleskají nebo poskakují, běhají. To, co řekla kamarádka úplně v klidu pusť z hlavy. PAS je náročné správně diagnostikovat a i několik projevů připomínajících autistické chování vůbec nemusí být tím, že je někdo autista. Takže na pohodu, mluvení je dost individuální. Když bude opakovat ve 3 letech stále pár slov, tak už to standartní není, ale ve 2 letech dobrý. Navíc, stále to neznamená PAS. Příčinou může být x dalších věcí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15964
7.6.23 22:35
@Anonymní píše:
Jsme tri sourozenci a neco podobneho delame vsichni tri i v dospelosti - kdyz mame fakt radost, tak zatrepeme dlanemi a prsty. Ani jeden z nas autista neni a vsichni jsme nadprumerne inteligentni a vysokoskolsky vzdelani :mrgreen:

No, a někdo ještě samou radostí objímá a pusinkuje všechny okolo.
Tomu se pak říká, vzájemné euforické sdílení prožitků. :* :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
7.6.23 22:48

Kamarádka má nějaké speciální vzdělání, nebo vyčtené symptomy autismu z internetu? Pusť to z hlavy, můj syn ještě ve čtyřech letech svoji radost projevoval hysterickým záchvatem, kdy se válel po zemi a vztekal. Vždycky si našel nějaký spouštěč v tu chvíli, kdy měl z něčeho radost. Neuměl pocity prožívat, naučil se to postupně. Někdy to bylo na provaz, měla jsem spousty pochybností. Co bych tenkrát dala za třepání rukama. Znám i pár dospělých žen, které při radosti začnou skákat a třepou rukama nebo tleskají. Nikdy mi to nepřišlo divné :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.6.23 01:51

@Černá Madonna moc děkuji. Já už fakt z toho mám docela obavy. A jak jsem ho začala sledovat do detailu, tak už v něm vidím asi i to, co není.
Snažím se mu věnovat. He bohužel pravda, že mu i dost ustupujeme a nechali jsme ho koukat na televizi. První rok ji neviděl vůbec. Pak jak jsme povolili, tak byl problém.
Takže zase jsem nastavila pravidla a budou se dodržovat.
Bohužel jsem minulý a tenhle rok byla delší dobu v nemocnici a jak hlídal manžel, televize se vymkls z ruky. :(

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.6.23 01:52
@Anonymní píše:
V klidu, moje máma to taky v dětství dělala. Kárali ji za to. Autistka není.

Dekuji za uklidnění. :hug: a nevitedo kdyto plus mínus dělala? Aby se mu nesmali ve školce. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.6.23 01:54
@Anonymní píše:
Jsme tri sourozenci a neco podobneho delame vsichni tri i v dospelosti - kdyz mame fakt radost, tak zatrepeme dlanemi a prsty. Ani jeden z nas autista neni a vsichni jsme nadprumerne inteligentni a vysokoskolsky vzdelani :mrgreen:

Dekuji za uklidnění. S prominutím mě trochu Vaš komentář pobavil. Představila jsem si 3 sourozence na Vánoce, jak radosti poklepavaji rukama. :mrgreen:
Myslím to v dobrém. :hug:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.6.23 02:09
@Anonymní píše:
Můj syn to dělal taky. Mluvit začal hodně pozdě. Cca kolem pěti let. Ve třech uměl jen mama, mňam a možná par dalších výrazů.
Teď v pubertě to dělá taky, při velké radosti, ale už si to uvědomuje a sám přestane. Autista není.

Také moc děkuji za uklidnění. :hug: A i za uklidnění, že dokáže své trepani ovlivnit. Já se právě bojím i kvůli školce. Kdyby to dělal ve školce, aby na něj děti nebyly zle. :nevim:
Bohužel můj bratr byl jako dítě jaksi lehce zvláštní a učitelka na ZŠ tekla mě mamce na třídních schůzkách, že ji přijde, že bratr je autista a ať ho nechá vyšetřit. Máma ho vyšetřit nechala s negativním výsledkem. Bohužel tím že to učitelka vyslovila před celou vesnickou školou, tak rodiče to řekli doma dětem a děti na něj pak byly zle. Nakonec jsem máme řekla, ať dá bráchu jinam a bude klid. Až změna školy pomohla.
Proto asi i ty obavy ve mě. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.6.23 02:14
@Alladina píše:
To, že klepe rukama, když má radost, znamená, že má radost a potřebuje tu emoci nějak fyzicky zpracovat. Rozhodně se z toho nedá ani trochu rozpoznat autismus. Je to naprosto normální, některé děti zase tleskají nebo poskakují, běhají. To, co řekla kamarádka úplně v klidu pusť z hlavy. PAS je náročné správně diagnostikovat a i několik projevů připomínajících autistické chování vůbec nemusí být tím, že je někdo autista. Takže na pohodu, mluvení je dost individuální. Když bude opakovat ve 3 letech stále pár slov, tak už to standartní není, ale ve 2 letech dobrý. Navíc, stále to neznamená PAS. Příčinou může být x dalších věcí.

Dobrý den, též moc děkuji za uklidnění. :hug:
Já jak ho začala sledovat, tak uz jsem znejistila. A jak ho člověk sleduje víc a víc, tak vidí X věci a říká si, je to normální?
Ale je pravda, že jsem četla, že každý člověk je prý v něčem autisticky. Že poště každý máme nějaký popis autisty a přitom jsme v pořádku.
A člověku neprodá, když poslouchá takové otázky od někoho z okolí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.6.23 02:20
@Aduš8 píše:
Kamarádka má nějaké speciální vzdělání, nebo vyčtené symptomy autismu z internetu? Pusť to z hlavy, můj syn ještě ve čtyřech letech svoji radost projevoval hysterickým záchvatem, kdy se válel po zemi a vztekal. Vždycky si našel nějaký spouštěč v tu chvíli, kdy měl z něčeho radost. Neuměl pocity prožívat, naučil se to postupně. Někdy to bylo na provaz, měla jsem spousty pochybností. Co bych tenkrát dala za třepání rukama. Znám i pár dospělých žen, které při radosti začnou skákat a třepou rukama nebo tleskají. Nikdy mi to nepřišlo divné :nevim:

Moc děkuji za uklidnění. :hug:
Kamarádka dělala ve speciálni školce. A tak asi jak tam dělala, tak má spíše profesionální deformaci.
A jak u nás byla a všimla si, že to syn udělal, tak hned koukala a začala ho rozebírat.
Takže pak už jsem si říkala, že návštěva už se točila jen na rozbor našeho syna. :nevim: A tak to člověka jaksi vykoleji.
Tak to muselo být náročné, řešit záchvaty vzteku. Člověk neví co dělat a ještě když to trvá delší dobu, že?! A syna to přešlo ze dne na den?
Chápu že to muselo být psychicky náročné, jelikož člověk přemýšlí co to je a kdy to zase přijde.

• Citovat
  • Upravit
2195
8.6.23 02:27

Klid, syn to dělá ještě teď a to už bude mít 12.Je to projev radosti, těšení se. Už to není tak časté jako dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí