Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Hmmmm, zrovna nedávno jsem řešil podobnou situaci a asi tři banky mi řekly, že to možné není a že to jako zástava neprojde. Možná kdyby na tom člověk trval a chvíli je konfrontoval, tak by to při týhle výši úvěru prošlo, ale asi tam bude nějaké dodatečné zajištění. Já to vyřešil nakonec jinak, výše platu na první pohled asi ano (najdi si hypoteční kalkulačka a tam si zadej co třeba).
Banka ti takovou nemovitost do zástavy nikdy nevezme. Má ji v zástavě proto, aby když nebudeš splácet, aby to mohla prodat a mít své peníze. nemovitost s dvěma lidma na dožití je špatně ne-li úplně neprodejná, takže ti to do zástavy nevezmou.
Kdyby ano, bude plomba na katastru, takže během jedné minuty kdokoliv na planetě zjistí, že je tam zástavní právo pro banku.
Nicméně je to bezpředmětné, banka ti to do zástavy nevezme.
Věcné břemeno vkladu zástavního práva nebrání. Otázka je, zda vám banka na takovou nemovitost půjčí, protože to břemeno snižuje její hodnotu, to se musíte poptat v bance. K sepsání zást. smlouvy břemeníky nepotřebujete, ale postupy bank neznám. Obávám se spíš, že jim tam ti břemeníci budou vadit ![]()
Myslíš to jako celková půjčka jen 800K a ručit nemovitostí v hodnotě 5,5mio byť s dvěma břemeny? Nebo si na tu kupovanou nemovitost bereš částku XY a zbývá najít ručení na 800K a proto přemýšlíš o zastavení té druhé nemovitosti? To by mohl být celkem dost rozdíl..
@Anonymní píše:
No já jsem si to myslela, že by s tím byl asi problém ale chtěla jsem znát názor i někoho jiného kdo o tom ví víc nebo se s tím setkal z praxemě to jen napadlo zda by to šlo ale po Vašich všech odpovědích si myslím, že nejspíš ne a ono t má možná i logiku
moc děkuji
Syn po mě chtěl, abych zastavila v jeho prospěch svou nemovitost, aby mohl začít stavět. V nemovitosti se mnou žijí i moji rodiče a věcné břemeno nemají. Neudělala jsem to z důvodu, že by přišel odhadce a to by velmi ublížilo mým starým rodičům, protože by pochopili, že se jim kymácí střecha nad hlavou. Nikdy bych to neudělala ani pro sebe ani pro děti. Moji rodiče musí dožít v klidu a to je moje priorita. Syn to pochopil a už má postaveno i bez mojí záruky.