Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pěkný den všem ![]()
Mám takové trápení, naše malá odmalička nesnáší polohu na bříšku, přiznám, moc jsme ji tam nedávali, na kontrole ve 3 měsících, mi doktorka říkala at víc pilujem, hlavičku sice držela o lokty byla taky opřená, ale vydržela tak minutu, pak rozhodila ruce a mrčela. Podle Dr. si zvykne. Tak jí tam dávám, jak nejčastěji to jde. Na 4 měsíční kontrole, to bylo trošku lepší, ale pořád máme více trénovat.
Za týden jí bude 5 měsíců, už se tam umí sama přetočit, takže je tam co chvilku, ale připadá mi to pořád stejné, přetočí se, chvilku kouká je opřená o lokty, když dám kolem ní hračky, tak si je přitáhne, ale ne stylem, že by se opřela o druhý loket a uvolnila jednu ruku, ale pustí obě a je na hrudníku, přitáhne si hračky a tím jsme skončili. Za chvilku začne knučet, připadá mi, že ji to tam nebaví, že neví co dál, udělá letadlo a já ji musím otočit zpet a tak to jde pořád dokola. Dívala jsem se, že už by měla pomalu dělat 2. vzpřímení (opřít se a zvednout na ručkách), ale pochybuju, že k tomu snad někdy dojde. Nemyslím, že má slabé bříško nebo záda, doktorka ji chválila, že má pěkné svaly na zádech a nohy má v luftě pořád, chytá se i prstíků na nohách, ale myslím, že má slabší ručičky i Dr. říkala, že když ji přitahovala do sedu, tak se ani o píd nepřitáhla a nechala se vytáhnout. Říkala, že ručičky posílí koníkováním, ale já nevím, pořád se mi zdá, že je to stejný. Bojím se aby se pak naučila lézt atd… Myslíte, že se to ještě zlomí, že se začne o ručky opírat sama, připadá mi, že ji to prostě nenapadne
nebo mám už vyhledat rehabilitační, neznáte nějaké cviky třeba na ručky ohledně 2. vzpřímení? Všem děkuji.
Máme to naprosto stejně, jen našemu bude za 2 týdny 6 měsíců. O lokty se sice opírá a hraje si s hračkama, ale ruce nenatáhne a neopře se o ně. Chvilku si hraje, pak pivotuje, plácá dlaněma do země, pak si zas hraje..a takhle dokola. Když jsem mu zkusila ruce natáhnout, tak zatne prsty do pěsti a hned povolí. Trochu mě to deptá, protože u nás ve skupině jsou stejně staré děti +- a všechny jsou o dost napřed, některé už dokonce pomalu začínají lézt. Vím, že se nemá srovnávat, ale tomu se člověk neubrání, když má takhle kontrolní skupinu..
Takže jsem nic neporadila, ale počkám si, co poradí ostatní ![]()
![]()
Doporučuju, nesrovnávat. Pokud doktorka říká, že vše je v pořádku, netrap se tím. Já se pořád něčím trápila, řešila, proč nedělá to a ono a moje malá dračice si na všechno přišla sama, jen pomalejším tempem než ostatní a teď tu běhá a je akčnější než děti, co se např. otáčeli dříve než ona. Neboj, dávej malou na bříško co to půjde a ona si ručičky natrénuje. Má ještě hromadu času ![]()
Hm, tak nám syn dělá skoro to samé. na bříšku nechce býta když už ho tam držím i přes jekot, tak nepase, ale pokouší se plazit a zvedat na 4
jeho prostě nezajímá to, že by se měl koukat, on se chce pohybovat. naše dr. v tom nevidí nic špatného, říkala že s pomocí se přetáčí, takže stačí jen aby mu to došlo do mozku a přišel an to sám a pak bude i pást… no uvidíme
syn má teda za týden teprve 4 měsíce, tak srovnávám spíš k té vaší předchozí fázi. ale je prostě typ, který nejdřív zkouší věci rozumem a když zbyde čas, tak se teprve odhodlá k nějakýmu celkovýmu pohybu ![]()
Jsme to same, a to bude male brzy 6 mesicu, doktorka to neresi, ja to rovnez neresim. Mala je tvrdohlava, do niceho se nutit nenecha, na vse si chce prijit sama, tak si rikam, ze i na tohle casem prijde
. Proste byt na brise je boj… Tudiz se ani moc nechce prevracet, potencial na to ma, uz se ji to parkrat povedlo, ale uz tak nejak chape, co prijde, tak se tomu vyhyba jak cert krizi…
Tak alespon nejsem sama
, třeba ji to v mozku ještě nedocvaklo
, k Dr, jdu až na 6 měsíční prohlídku. Chtěla bych ji nějak pomoct, aby měla polohu na bříšku ráda, ale nevím jak na to a nechci to ještě více pokazit. Říkala jsem si, že jak se tam začne sama otáčet, tak to bude třeba dobrý, ale nezdá se mi. Otočí se a za chvíli už se vzteká ![]()
Malá 2. vzpřímení nezvládla nikdy… byla drobeček a prostě měla ručičky slabý. Chodili jsme na vojtovku, ale s úplně jiným problémem. Na kontrole na neurologii se to doktorce nezdálo, ale problém se kterým jsme chodili cvičit zmizel a nechala nás zatím být. Pak se začala plazit a pomalu si stoupat u nábytku. Tím jak se přitahovala za ruce si je posílila a začala pérovat konečně na 4. Nejdřív teda stála u nábytku a hned na to lezla. Takže neboj, jestli se to zdá doktorce v pořádku, zase bych to tolik neřešila.
Jinak dobrý cvik mi poradila cvičitelka na dětském cvičeníčku. Malou položíš hrudníčkem na malý trochu vyfouklý míček, držíš ji za kyčle a pomalu s ní pohybuješ dopředu, aby ji to donutilo opřít se o ruce a míč bude mít pod bříškem. Vlastně jako trakař akorát s tou oporou o míč
A dobré je i plavčo.
@petrul
Díky moc, už jsem to taky viděla s tím balonkem, zkusím ho někde sehnat. Na plavání se chystáme, ale až od 6m
, chtěla jsem vaničky, ale u nás není místo, mají plno.
Takže i když se nezvedla na ručkách, tak se plazila a stála jo? Tak to jsem se trošku uklidnila, zatím to teda nechám a uvidíme na 6m kontrole.
@Janichka
zatím jsem se tomu právě chtěla vyhnout, ale už začínám být nervózní. Doktrorka jí chtěla dát ještě čas. Jenom mě zajímalo jestli už je to problém nebo se vaše děti taky začali zvedat na ručkách třeba později.
Taky nevím jestli tam můžu jít jen tak, bez doporučení Dr.
@Dee29 to víš že jo, teď lítá po bytě jak pometlo a ještě neměla ani rok
Mě to taky znervózňovalo, ale tak zase to není věc, kterou když dítě nebude dělat, tak je něco špatně. Chodit se naučí určitě i bez toho. Prostě si dělá věci po svém a třeba jí tohle ani nenapadne a nebo na to přijde později
Ale takové to klasické vzpřímení, kdy leží dítě na bříšku a je vzepřené na rukách malá fakt nikdy nezvládla.
@petrul píše:
@Dee29 to víš že jo, teď lítá po bytě jak pometlo a ještě neměla ani rokMě to taky znervózňovalo, ale tak zase to není věc, kterou když dítě nebude dělat, tak je něco špatně. Chodit se naučí určitě i bez toho. Prostě si dělá věci po svém a třeba jí tohle ani nenapadne a nebo na to přijde později
Ale takové to klasické vzpřímení, kdy leží dítě na bříšku a je vzepřené na rukách malá fakt nikdy nezvládla. [/citace
Hned jsem klidnější, tak tomu dám ještě čas a uvidím co řekne Dr. na 6 měsíční, taky jsem si objednala ten balonek
@Dee29 ja sla jen na dve konzultace bez doporuceni dr, jen jsem si na rehabilitace zavolala, rekla co mame za problem a objednala. Po 14 dnech cviceni bylo po problemu
tak si tam skoc. Nic za to nedas. Treba je to fakt nejaka blbost a potrebuje jen trosku popostrcit.
Hele, klidně si na rehabku zajdi. Co takhle poslouchám ze svého okolí, tak pediatři jsou dost často k těmhle věcem laxní a neřeší to. Pokud máš nějaké pochybnosti, nebo chceš, aby se ti na ní nějaký odborník podíval, jděte. Jen teda musíš počítat s tím, že je možné, že si vás tam už nechají a budete cvičit. ![]()
Příspěvek upraven 21.06.16 v 22:26
Dám tomu ještě 14 dní, když se začala teď přetáčet, třeba na to příjde a když nic, zajdu tam
, dodali jste mi odvahu. Snad dostanem jen rady domů.