Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Moise no právě, že nečekám, že by to někdo řešil před třetím rokem. Syn teda chodí do školky už teď, a až teď, od začátku roku přidal pár nových slovíček, ano ve 2,5letech slavíme slova jako eště, hačí, Dáda (brácha David) a ano
Na poslední dvě ale stále hojně používá ty své výrazy a tak dohlížím, aby říkal to, co má
Tak jsem právě říkala, že počkám do třech let, ale doufám, že už se to začne hýbat. Ale u něj beztak čekám nějakou LMD po manželovi, takže si nějaká vyšetření beztak asi střihneme ![]()
@bozska-mrcha
no jako urcite je to zajimave, to co pises a pro deti urcite dobre.
Ja jeste o nicem takovem neslysela. Za 4 mesice mame ockovani, to bude malemu 26m, tak uvidime, jak na tom bude a kdyztak se o tom s doktorkou poradim.
@bozska-mrcha já teda nevím ale syn je od narození pravidelně sledovaný na neurologii kvůli jinému problému a když jsem se tam teď (26měsíců) zmínila že neumí ani jedno slovo a jediné co říká je áááááááááá v různých toninách a délkách tak mi neuroložka řekla, že je brzy to řešit, mám prý počkat do tří let pak ho vyšetří. Mluvila jsem o tom i s logopedkou ke které jsem chodívala se starším synem a ta mi řekla to samé. Neumím si představit jak jinak to řešit, když odborníci to nepovažují za řešení nutné. Do školky půjde do normální, logopedickou nám nedoporučila sama logopedka, a tam to prý také není žádný problém, že tam ve třech letech nemluví spousta dětí
![]()
@veeeraf píše:
Já si teda myslim, že je to hodně dědičná záležitost. Přítel třeba začal mluvit těsně před školou, ne, že to neuměl, ale prostě nechtěl. Já mluvila taky pozdě, moje ségra až ve třech letech..oba jsme introvertní povahy, tedy přítel o něco větší. No a výsledek?? Asi ukecaný dítě mít nebudeme
My oba mluvili v roce a podívej, máme 2,5letý dítě a jeho slovní zásobu bychom spočítali na prstech.
@Reinka koukám ti na metříky, máte/budete mít doma veselo, takové krásné věkové rozdíly
Manžel má taky LMD, ale furt doufám, že to po něm děti nezdědí ![]()
Dědičné to u nás není, já jsem ve 2,5letech vyšvihla celého mravenečka… mám to nahrané na pásce ![]()
Jinak nám se hodně kluk rozmluvil ve školce. Od těch 2,5 let se hodně posunul dopředu, ale pořád dost komolil, přehazoval slabiky… apod. Na 3-leté v červnu mi naše mudra řekla, že uvidíme jak ve školce a kdyžtak by nás někam poslala. No, ani né po dvou měsících ve školce v říjnu jsme tam byli, byl nemocný a úplně se rozplývala nad tím, jak mluví. Já to moc nevnímám, protože jsem s ním furt, ale zapsala si to i k sobě do karty, byla z toho perplex. Jsou sice slova, u kterých má tu výslovnost horší, ale to se časem vypiluje a když poslouchám ty děti u nich ve třídě, tak mi přijde, že patří k těm, co mluví relativně dobře. Některým není rozumět slovo. Logopedické chvilky tam mívají, hodně se i zaměřují na grafomotoriku.
@Moise píše:
@Reinka koukám ti na metříky, máte/budete mít doma veselo, takové krásné věkové rozdílyManžel má taky LMD, ale furt doufám, že to po něm děti nezdědí
Dědičné to u nás není, já jsem ve 2,5letech vyšvihla celého mravenečka… mám to nahrané na pásce
Tak s tím rizikem jsem do dětí šla, že můžou něco zdědit
taky bych byla radši, kdyby ne, ale u toho staršího něco čekáme. Manžel mě často upozorňuje na detaily v jeho chování, kterých bych si nikdy nevšimla, s tím, že přesně toto dělal taky, i je kluk svým mentálním vývojem dost jinde, než jeho vrstevníci, nechci říct vyloženě napřed, ale jinde, už od malička, tak bych ráda znala názor nějakého odborníka co nejdříve to půjde, zatím chodí do soukromé školky, kde se dětem dost věnují, není to vyloženě Montessorri, ale využívají některé prvky, ale vzhledem k dalším naším dětem to nepůjde napořád a za rok nebo dva bude muset do klasické školky, do školy je pak plánuji dát taky ne do klasické, ale trochu alternativní, myslím, že pro děti jsou tyto školy mnohem přínosnější než sedět v lavici a tupě sledovat tabuli
Ale to už je OT, tak se zakladatelce omlouvám ![]()
Syn má 20měsíců a pořádná slova zatím nevyslovuje. Hodně umí zvuky zvířat a pak mama, papa-táta, bába a zvuk auta. Vydává hlásky asi jako ani né roční dítě, jinak pořád hejká a hejká a ukazuje prstíkem. Bohužel musíme prostě počkat a kort u kluků je to nemluvení z jejich pohodlnosti. Musí se k mluvení vydírat. Dám Ti to autíčko, ale řekni… Tímto stylem se kamarádce rozmluvil syn hodně rychle. Většinou na každé synovo zahejkání reaguji a udělám to co chce protože i tak mu rozumím a to mu právě stačí a nemá potřebu mluvit a to je prý špatně.
@Nikola92 A to ti řekl odborník? Mě řekli, že dítě nemluví proto, že nechce, ale proto, že nemůže. A když si proberu vývojovou psychologii, tak mi to dává smysl. Kamarádce by se dítě zřejmě úplně stejně rozmluvilo i bez toho vydírání. Respektive ono vydírání tam mělo pramalý vliv.
@Nikola92 no u nás je teda „vydírání“ působí naprosto opačně. Jak po dítěti něco takového chci, okamžitě zamkne pusu a jde dělat jiné věci. Zase je to dobrá taktika, jak mu něco nedat, oželí tak třeba i čokoládu
Ale není to o tom, že byl líný, prostě mu to nejde a dokud to slovo neumí, tak to neřekne. Když si hraje sám a myslí, že ho neslyším, tak si ty slova občas zkouší ![]()
Náš neurolog tvrdí. že když má dítě chytré oči, mluvit bude. Takže přestaňte závodit, stejně se podle mluvení inteligence nepozná. A v dospělosti mluví každý blb.
Naša staršia dcéra má 3 roky. Do dva a pol roka nepovedala takmer ani slovo. Zlepšilo sa to nástupom do škôlky - tam začala chodiť v septembri tohto roku - teraz je december a je fakt vidieť rozdiel. Dnes som od nej dokonca počula prvú regulérnu vetu
Ona je vôbec citlivejšia a na povel fakt neurobí nič, takže učiť ju básničky a podobne fakt nemá zmysel. Naproti reči je na tom pohybovo oveľa lepšie. Mladšia dcérka má rok - a už vie povedať tak desať slov (čo staršia v tomto veku nevedela vôbec). Čo sa týka pohybu, tak v roku ešte nechodí, zato staršia už v roku robila prvé kroky. Príklad, že každé dieťa je iné. Takže by som sa netrápila tým, čo povedia ostatní - on rozprávať bude a potom ho už nebudeš môcť zastaviť ![]()
@Nikola92 to je blbost, opravdu. Není to otázka pohodlnosti, je to otázka zrání CNS. Já syna nijak nevydírala a mluvil už v roce a půl v jednoduchých větách (tím myslím, že spojoval 2-3 slova, ale už hezky skloňoval, používá množné, jednotné číslo a docela dobře i používá předložky). Ani jsem ho nijak zvlášť v řeči „netrénovala“, od jeho 8M pracuju na částečný úvazek, takže fakt nemám prostor se mu nějak nadprůměrně věnovat - tím chci říct, nijak jsem to neovlivnila. Ale zase máme problémy jinde, vyvíjí se o hodně pomaleji v jiných oblastech, hlavně hrubá motorika, ale i jiné.
@kaciih no čestný pionýrský… Ta-y šišlá slovo tady a tanga řekne jak 20letej kluk úplně normálně a zřetelně
![]()