Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
mam stejnou dceru, s detma si moc nehraje, spis sama, jedine kdyz se v jeji blizkosti vyskytne hodna holcicka, je ochotna si s ni hrat…neresim to, nevim co bych s ni mela delat, proste je introvert ![]()
Ahoj, já bych řekla, že trpělivost a vzít jí takovou, jaká je. Můj syn si s dětmi nechtěl hrát do 3 let vůbec, bál se na cizích místech a pod. Teď je úplně v pohodě. Změnila to školka, první den byl vyjukaný, pak už se těšil, protože si vybral jednoho kamaráda a dobrý. Když jsme šli dřív mezi děti (mateřské centrum nebo hřiště), nenutila jsem ho, ať si hraje s ostatními, on je spíš pozoroval, lekal se a zvykal si až časem. Nakonec se asi po půl roce začal zapojovat, nejdřív jen na chvíli a pak už zjistil, že je to zábava. Každé dítko je jiné, podporovat a neřešit, pokud to slečně nevyhovuje ![]()
Dej jí čas. Moje dcera byla taky taková a po 3 roce se to změnilo.
„Zbavit ji strachu“ nemůžeš. Strachu se musí zbavit ona sama - a k tomu potřebuje dozrát. Každé dítě k tomu dozraje jindy - proto také nelze stanovovat univerzální pravidla typu „každé tříleté dítě může do školky“, apod.
Dej jí čas. Choďte mezi děti a ono se to časem upraví - však jsi sama viděla, že už to bylo i lepší, než přišla ta dlouhá pauza. Časem se otrká.
Dik holky ,ja jsem se jenom bala aby bylo vse ok.Do skolky nas asi letos nevemou protoze mam jeste maly ditko doma,ale do toho mater. centra i na hriste chodit budem a snad se to casem spravi
Jelikož jsem měla dost bojácnou první dceru, napíšu jen dej jí čas, choďte do kolektivu, ale nenuť do přímého kontaktu. U nás nastal zlom ve 3,5 letech. Pak začala vyhledávat kolektiv a mít snahu se zapojovat.
no jej, mala je bazliva uz odmalicka, snazim se chodit s ni mezi deti ale stejne kdyz k ni nekdo prijde tak sklopi hlavu zarazi se a kouka do zeme. je ochotna si tak nejak hrat pouze s kamaradky malou. jeji sice teprv 17 mesicu, ale stejne to se zmeni asi jak pisete az dele. nebo mozna az bude mit sourozence ze by se na nem otrkala? nedokazu si predstavit dat ji do skolky, ta by byla z toho nestastna a uplakana.
Náš malej když se mu nelíbí nějaký dítě tak s ním nechce být ani na zahradě. Jsme u příbuzných tam se bojí jejich chlapečka a tahá mě pryč at jdeme domu. Začne po mě lizt všichni koukají a čekám kdy mě někdo řekne at s ním jdu k psychoušovi. Kdy se to u vás změnilo a je takovej strach normální. Každej se mě ptá proč se ho tak bojí, ale nevím. Chlapeček k němu přijde a on uplně čeká co mu udělá. Našemu už jsou tři roky.
Ahoj holky,prosim rady ako zbavit 2,5 letou holcicku strachu z cizich deti.Od listopadu chodime 2-krat do tydne do materskeho centra,holka se sice hra ale ode me se ani nehne,a kdyz prijde nejake dite tak jenom ne nej kouka a nic.Uz se dokonce i prala s detma o hracky,ale tedkom jsme v tom centru nebyly asi 3 tydny kvuli chorobe a je opet hodne bojazliva.Diky moc