Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer,maminky.Chci se s vámi podělit o zkušenosti s mluvením vašich dětí.Můj syn bude mít 21 měsíců a je to teda bída
Umí říkat máma,táta(říká to až od 19.měsíců!
),pak říká ptač,pap,haf,mňau,bú, někdy a jen zcela vyjímečně balo.Jednou řekl slovo děda,pak už ale nezopakoval nikdy.Ještě umí říkat bráškovi bambu(to je jeho přezdívka).To je ale vše.Nic jiného říkat neumí!
Slyší moc dobře,rozumí taky téměř všemu,co mu řekneme.Když chceme,ať něco přinese,tak to přinese.
Je pravda,že ho básičky a říkadla moc nepřitahují.Na knížkách má rád jen obrázky,když začneme číst,tak jde po chvilce pryč.
Popravdě závidím maminkám,jejichž děti umí ve věku mého syna pěkně mluvit.My si můžeme nechat zdát o nějakých větách,počet slov,které umí se dá spočítat na prstech ruky.
Chci se tedy zeptat,jak mluví vaše děti?Díky ![]()
Ahoj,nevím zda máš kolem sebe hodně stejně starých dětí,nebo proč si myslíš,že nemluví?Je to kluk 21 měsíců,buď v klidu mluv na něj ptej se ho a uvidíš každý den teď bude říkat nová slova.Vždyť spousta dětí nemluví do tří let a pak začnou ve větách.Malému je 26 měsíců,mluví už plynně ve větách,ale máme spoustu vrstevníků co řeknou jen základní máma táta atd a jinak nic,a některé ani to ne.Netrap se tím,ještě se rozmluví až tě bude hlava bolet.Pokud rozumí a domluví se nějak s bráchou víc nepotřebuje:-))
Z toho si opravdu nic nedělej. Každé dítě to má jinak. U nás se mi děti v mluvě srovnali. Tzn. dcera mluví v roce a půl stejně jako syn ve třech letech. Syn pořádně nemluví do teď, nějaké slovní spojení … marně přemýšlím. A prý se mu prostě mluvit jen nechce
Slyší dobře a rozumí dokonale. Naopak je ale maximálně manuálně zručný, protože se pokouší zavazovat tkaničky. Radím, dej tomu prostě čas.
Ahoj já mám dvouletou holčičku a ta toho taky moc nenamluví.Vystačí si s mami,tati,babi,ňami,hafy,koko.A ted cl chodí do školky na pět dní v měsíci,tak se ještě naučila „neni“.A domluví se s každým.Zatím to neřeším,počkám do tří let.Neber si to tak,každé dítě je jiné.
ahoj, já myslím že se rozmluví, dej mu ještě čas a hodně s ním komunikuj, pokud slyší tak k tomu dojde, třeba jen potřebuje víc času, max bych se při nějaké návštěvě zmínila dr co ona na to ale zatím v tom nevidím nějaký problém.. mě děti mluvily opravdu brzo ale zas jsou kopejtka na pohyb, každý má něco a v něčem jiném vyniká ![]()
Buď v klidu…náš malej má 19 měsíců a neříká nic…teda vlastně jo…mňam…to by mu šlo…a teď se naučil ukazovat na hodiny a říkat místo tik tak…ich á…a tím se prozatím vyčerpal…ale rozumí naprosto perfektně a jinak je úplně úžasnej. Já to teda neřeším vůbec, i moje doktorka říká do 3 let času dost. Je to chlap no. Pokud je jinak normální, tak se rozmluví až tě z toho ještě bude bolet hlava. Buď ráda, že ještě nemluví, jednou na to budeš ještě s láskou vzpomínat.
![]()
Nejhorší to je,když s ním jdu někam do společnosti a všichni mi taktně připomínají,že syn neumí v JEHO věku vůbec mluvit.A prý si s ním nepovídám,málo se mu věnuju.To je zajimavé,jak mě všichni doma vidí,co s dětmi dělám
No,vždycky je mi trapně,když slyším takovéhle řeči ![]()
Ještě mi syn dělá to,že když po něm chci,ať řekne máma(mám radost z toho,že to řekne
),tak schválně začne říkat a opakovat táta a má strašnou švandu z toho,že se rozčiluju ![]()
můj syn začal mluvit (první slova táta, máma) až těsně před druhýma narozeninama…nyní jsou mu tři a půl, nemluví dokonale, ale za to tu pusu nezavře…takže za mě žádný strach ![]()
@suwari píše:
Nejhorší to je,když s ním jdu někam do společnosti a všichni mi taktně připomínají,že syn neumí v JEHO věku vůbec mluvit.A prý si s ním nepovídám,málo se mu věnuju.To je zajimavé,jak mě všichni doma vidí,co s dětmi dělámNo,vždycky je mi trapně,když slyším takovéhle řeči
Ještě mi syn dělá to,že když po něm chci,ať řekne máma(mám radost z toho,že to řekne),tak schválně začne říkat a opakovat táta a má strašnou švandu z toho,že se rozčiluju
suwari moje malá už obstojně mluví ale před cizíme se častokrát nezmůže na slovo a před známými na návštěvě až po nějaké době.. no děti nejsou cvičené a mají taky svou hlavu, bu´d jim s úsměvem dej najevo at se nestaraj, nebo to neřeš. Určitě se chlapečkovi věnuješ, tak se netrap tím, co říká okolí, však on jim pak vytře zrak neboj
Synovi budou v červnu tři roky a rozmlouvat se začal cca před měsícem a půl. Ale to jsou slova, co z něj najednou padají, nestačím zírat. Prostě to v té hlavě měl, jen si to nechával pro sebe. Jinak tedy věty skládá jednoduché (max. 3 slova), ale konečně už se s ním člověk dorozumí. To mě na tom jeho nemluvení drtilo úplně nejvíc. Vrstevníci zpívají písničky, říkají básničky a on si donedávna nebyl schopný ani říct, jestli chce k pití vodu nebo mléko
Místo toho propadal v zoufalé kňourání, jakto že to sakra nevím já ![]()
Ahoj, náš 26měsíční klouček si taky vystačí s pár slovy (máma, táta, mimi, děda, baba, pápá, haf, ham, kakao, kolo a všechno ostatní je brm). Jinak rozumí všemu, co po něm chceme, tak si s tím hlavu nelámeme. Každý jsme originál a nemusíme ani naše děti jít s proudem. Až bude chtít mluvit, tak bude mluvit. Tak stejně s nočníkem. A ať si příbuzní trhnou nohou, kvůli nim nebudu mé dítě předělávat…
Naše starší dcerka ve dvou letech všechno pojmenovávala pouze zdvojováním první slabiky. Často jsme odhadovali, co vlastně říká, „koko“ mohla být kočka, kočárek, kohout (ovšem i slepice), kostka apod. Rozmluvila se asi ve 2,5 letech a teď (3 a 1/4) mluví líp než třeba o rok starší děti co znám.
Mám úplně stejně starého syna a slovní zásobu má možná o 4 slůvka větší,než ten tvůj.Něják se tím netrápím.Od sestry dcera v jeho věku normálně komunikovala a od bráchy malá má 2,5 roku a umí říct jen mama,baba,jo.A také slyší velmi dobře.Máme známou doktorku a ta nám řekla,že mluvila až ve 4 letech.Každé dítě je jiné.A ten náš navíc ani neumí chodit na nočník.Vždycky když ho na něj chci posadit,tak spustí strašný kravál
Tohle mě trápí více,než mluvení… ![]()