21měsíční syn nemluví:-(

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7114
22.4.12 05:34

Suwari jsme na tom podobne akotat syn bude mit za 14dnu dva roky. Rekne OBCAS mama a to jen kdyz neco potrebuje a kdyz mu reknu rekni kama naschval rika tata jako u vas. Pak tata dede obcas baba a ada. Semtam cici haf a kokoko asi je to slepice nebo kohou pak auto a traktor brm a motorova pila vr.kdyz chce pit da prstecek do pusinky a kdyz jist rekne mlaslne k tomu. A docela me to stve ikdyz mozna by to ani tak neresila dr.rikala ze do 3 let ma cas az pak by se to zacalo resit. Jenze na okoli deti mluvi i mladsi nez je on a on proste je ty sve slova. A poslouchan taky veci typu nevenujes se mu atd. Ale ukazujeme v knizkach obrazky hodne veci co mu reknu na to ukaze( jablko letadlo cibule slon adt.) Jakmile zacnu cist odleti pryc. U kresleni taly moc nevydrzi proste musi byt porad v behu.A treba kdyz chce zapnout nakou pohadku treba mickyho klubik donese plysovou minnie nebo zdvyha nozicky jakoze tanci jejich tanecek, kdyz chce cerveneho trakturka udela brm a kdyz pata a mata hleda v novinach nekdy je tam obrazek od nake banky nebo pojistovny pat a mat jsou v cervenem auticku. Takze se dorozumime:) .. Ac neumi mluvit fyzicky zdatny je ohrome. Prevracel se ve dvou mesicich v puk roce zacal lizt v 8 mesicihmch chodil kolem nabytku a v 10.mesicich sam sam bez drzeni chodil. Od 1,5 nema kocar protoze v nem nedokazal usedet takze vsude capka sam nebo odrazedlo. Chodi sam po zebriku detske hriste bere utokem vyleze ba vse nechce pomoc jine deti i starsi koukajicnechapou sice reknou maminko chlapecek spadne alex jen aaaaeeeaa:D uz jsem jsi zvykla. A je fakt ze deti jsou jine mam pul rocni dceru teprve nedavno se zacalal prevracet. Byl to pro me sok ze skoro 5 mesicu lezela bez hnuti ale ona je takova pohodarka kde ji polozim tam ji najdu za tor baba rekne tak jak alex nerekl snad nikdy. Takze mladsi segra u nas bude ucit mluvit starsiho brachu a bracha ji bude ucit chodil lezt atd:))) takze holky zaver opravdu to do tech cca3 let neresit to mluveni?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LouLou
22.4.12 06:42
@ladaw píše:
Ahoj, náš 26měsíční klouček si taky vystačí s pár slovy (máma, táta, mimi, děda, baba, pápá, haf, ham, kakao, kolo a všechno ostatní je brm). Jinak rozumí všemu, co po něm chceme, tak si s tím hlavu nelámeme. Každý jsme originál a nemusíme ani naše děti jít s proudem. Až bude chtít mluvit, tak bude mluvit. Tak stejně s nočníkem. A ať si příbuzní trhnou nohou, kvůli nim nebudu mé dítě předělávat…

mam to stejne…26 mesicu…mluvi si svym vlastnim jazykem, ruzne zkomoleniny.ale vyvoj tam je, takze to vubec neresim, a je mi jasne, ze driv nebo pozdejs se stejne rozmluvi.Nejhorsi na tom neni to, ze jeste nemluvi, ale ten „zajem“ ostatnich a kecy :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
9394
22.4.12 06:45

ahoj, tak muj syn ma za necely mesic 2 roky, rekne jen BRMBRM, TATA, DEDA, par zvuku zviratek a BABA- coz je pro nej kytka..... nejvic me mrzi, ze nerekne MAMA= kdyz ho nutim, tak se jen usmeje a rekne TATA ;) :lol: tak jsem to vzdala a uz to radsi neresim :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
996
22.4.12 07:53
@iijonka píše:
Suwari jsme na tom podobne akotat syn bude mit za 14dnu dva roky. Rekne OBCAS mama a to jen kdyz neco potrebuje a kdyz mu reknu rekni kama naschval rika tata jako u vas. Pak tata dede obcas baba a ada. Semtam cici haf a kokoko asi je to slepice nebo kohou pak auto a traktor brm a motorova pila vr.kdyz chce pit da prstecek do pusinky a kdyz jist rekne mlaslne k tomu. A docela me to stve ikdyz mozna by to ani tak neresila dr.rikala ze do 3 let ma cas az pak by se to zacalo resit. Jenze na okoli deti mluvi i mladsi nez je on a on proste je ty sve slova. A poslouchan taky veci typu nevenujes se mu atd. Ale ukazujeme v knizkach obrazky hodne veci co mu reknu na to ukaze( jablko letadlo cibule slon adt.) Jakmile zacnu cist odleti pryc. U kresleni taly moc nevydrzi proste musi byt porad v behu.A treba kdyz chce zapnout nakou pohadku treba mickyho klubik donese plysovou minnie nebo zdvyha nozicky jakoze tanci jejich tanecek, kdyz chce cerveneho trakturka udela brm a kdyz pata a mata hleda v novinach nekdy je tam obrazek od nake banky nebo pojistovny pat a mat jsou v cervenem auticku. Takze se dorozumime:) .. Ac neumi mluvit fyzicky zdatny je ohrome. Prevracel se ve dvou mesicich v puk roce zacal lizt v 8 mesicihmch chodil kolem nabytku a v 10.mesicich sam sam bez drzeni chodil. Od 1,5 nema kocar protoze v nem nedokazal usedet takze vsude capka sam nebo odrazedlo. Chodi sam po zebriku detske hriste bere utokem vyleze ba vse nechce pomoc jine deti i starsi koukajicnechapou sice reknou maminko chlapecek spadne alex jen aaaaeeeaa:D uz jsem jsi zvykla. A je fakt ze deti jsou jine mam pul rocni dceru teprve nedavno se zacalal prevracet. Byl to pro me sok ze skoro 5 mesicu lezela bez hnuti ale ona je takova pohodarka kde ji polozim tam ji najdu za tor baba rekne tak jak alex nerekl snad nikdy. Takze mladsi segra u nas bude ucit mluvit starsiho brachu a bracha ji bude ucit chodil lezt atd:))) takze holky zaver opravdu to do tech cca3 let neresit to mluveni?

Presne tak,kazde ditko je sikovne na neco jineho. My mame 21 mesicu a mluvi lepe nez deti co jsou o rok starsi. Vsichni zasnou jak krasne mluvi,kolik umi slov, dokonce sklonuje tatinkovi, dedeckovi, maminkovi :-D. Umi pojmenovat temer vsechny psy v ulici a to jich tu je sedm…dokonce rekne celou vetu „nejde to,nechame to na leto“. Kazdy zase naopak,ze se mu musim hodne venovat a mluvit s nim,ale to bych nerekla,ze o nic vic nez vy. Proste je sikovnej a ukecanej,ale zato zacal chodit az v 16 mesicich,odrazedla mu nic nerikaji :-D Takze bych se niceho nebala,nauci se mluvit vsechny deti,kazde je sikovne na neco jineho. O pul roku starsi chlapec v ulici si vystaci asi s peti slovy, ale zato by vylezl horolezeckou stenu bez lana :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9904
22.4.12 08:28

ahoj, já to vidím trochu jinak, taky jsem čekala, všichni včetně lékařky tvrdili, že „je to prostě kluk, bude mluvit později“. No budou mu 4 a ještě nemluví. Má vývojovou dysfázii.
Každé zdravé dítě má potřebu mluvit, někdy později,někdy dřív, líp či hůř, ale ta potřeba komunikace tam je. Pokud dítě nemluví má většinou problém.

Existuje několik variant proč dítě řekněme ve 3 letech nemluví. A samozřejmě to může být ono známé „sousedův Toníček nemluvil do 3 a pak mluvil rovnou ve větách“, ale většinou ne.

Opožděný vývoj řeči, vývojová dysfázie receptivní, expresivní a smíšená forma, autismus a různé druhy poruch autistického spektra a jiné méně časté poruchy komunikace.

Doporučuji si k tomu najít nějaký text a mrknout na příznaky. Nechci nikoho strašit, ale čím dřív se to začne řešit, ím dřív jsou ve většině případů znát výsledky a dítěti, které z nějakého důvodu nemůže komunikovat se tak pomůžete se vyjádřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9904
22.4.12 08:34

Jinak o opožděném vývoji řeči se mluví do 3 let jako hranice, potom už je to spíše na jinou diagnozu. A je nemluvení a nemluvení - citoslovce už jsou mluvení, ale i tak je přibližně dané jak by mělo dítě v jakém měsíci mít slovní zásobu, apod.

A není to jen něco výjimečného, dětí s problémy v komunikaci je doopravdy hodně.

Pokud máte podezření vyžádejte si u pediatra žádanku na neurologii, foniatrii, psychologii (ale najděte si kvalitního vývojového dětského psychologa).

A to srovnání se zdravým dítětem je podle mě určující vodítko. Já to jako prvomatka u syna nepoznala, jen jsem si myslela že je flegmatický a líný. Ale u dcery, která má teď 19 měsíců, vidím ten obří rozdíl, i ve sdílení pozornosti,a pod. Její slovní zásoba je bezvadná, opakuje skoro vše co slyší a hlavně si to pamatuje. Ten rozdíl je obrovský.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9904
22.4.12 08:34

a máma je na výslovnost těžší než táta :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9904
22.4.12 08:35
@Langosinka píše:
Presne tak,kazde ditko je sikovne na neco jineho. My mame 21 mesicu a mluvi lepe nez deti co jsou o rok starsi. Vsichni zasnou jak krasne mluvi,kolik umi slov, dokonce sklonuje tatinkovi, dedeckovi, maminkovi :-D. Umi pojmenovat temer vsechny psy v ulici a to jich tu je sedm…dokonce rekne celou vetu „nejde to,nechame to na leto“. Kazdy zase naopak,ze se mu musim hodne venovat a mluvit s nim,ale to bych nerekla,ze o nic vic nez vy. Proste je sikovnej a ukecanej,ale zato zacal chodit az v 16 mesicich,odrazedla mu nic nerikaji :-D Takze bych se niceho nebala,nauci se mluvit vsechny deti,kazde je sikovne na neco jineho. O pul roku starsi chlapec v ulici si vystaci asi s peti slovy, ale zato by vylezl horolezeckou stenu bez lana :-D

bohužel všechny děti se mluvit nenaučí a některé jen s pomocí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1433
22.4.12 08:38

Tak naše stejně stará dcerka taky moc nemluví… umí zvířátka (bú, mé, chrochro, haf, gaga, mnau…), máma (mami), táta (+tati), bába (+babi), mimi, papa, bác, bum, tady, to…a pár dalších krátkých. Ale žádný zázrak to není. Jiné děti v MC mi přijde, že mluví víc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
996
22.4.12 08:51
@ygreen píše:
bohužel všechny děti se mluvit nenaučí a některé jen s pomocí

Tak samozrejme,ale myslim,ze neni duvod zakladatelku diskuze strasit nejakymi vadami. Prece jen tu piseme jak jsou na tom nase deti a deti v okoli. Samozrejme pokud dite jeste nemluvi ve trech letech,tak uz je mozna nekde problem,ale ve 21 mesicich si myslim je uplne normalni dle deti v okoli. To by pak bylo u znamych „normalni dite jen nase“ .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9904
22.4.12 09:00

Můj syn nemluví teď ve 4 letech, ale to je jedno, diagnozu už víme docela dlouho.

Já nechci strašit, ale prostě to tak je, dětí s komunikačními problémy je spousta. A může jí i o špatné uši - to zjistí na foniatrii. Ano 21 měsíců je málo, ale pokud od 2 - 2,5 let dítě stále mluví v porovnání s vrstevníkama hodně málo, to nejmenší co pro dítě můžeme udělat je to, že ho necháme vyšetřit, pokud nemá nějaký problém. A následně s ním začneme pracovat tak aby se jeho vada co nejvíce do budoucna minimalizovala.
Takže já doporučuji nevyčkávat ani do 3 let, podle mě je to zbytečné, ta vyšetření u lékařů nejsou žádné týrání a je lepší být hysterická matka co moc čte internet než pak zoufalá matka, která zbytečně ztratila čas vyčkáváním a věřením keců typu !sousedův strýc má syna a ten mluvil až v 5 a rovnou ve větách".

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9904
22.4.12 09:02

taky bych ráda řekla že to není jen omluvení, je to o všem sdílení pozornosti, motorika, sociálno, oči - je toho strašně moc jak lze poznat už dřív, že je dítko třeba trochu nestandartní,a le to člověk zjistí až když se o to začne zajímat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5453
22.4.12 09:19

@suwari Ahoj můj syn taky málo mluví a už začínám propadat panice,sice něco řekne,ale je to bída.Scházím se s jednou maminkou,která má stejně starého syna a ten je na tom podobně,tak doufám,že se rozmluví.To už teda říkal de je(kde je)to už moc neříká,pek říkal sítí(svítí)ted už jen syčí :mrgreen: .máma,deda)to říká tátovi) :mrgreen: mnam,haf,bů,no a tím tak končíme.První syn už v jeho věku mluvil krásně,proto jsem z toho taková už docela přešlá :think: .No uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17120
22.4.12 09:35

Zdravím ygreen :mavam:

Tak můj syn začal mluvit až když začal chodit do školky, tzn. ve 3 letech. Do té doby to byla bída s nouzí, pár slov a ještě zkomoleně. Prošli jsme si foniatrickým vyšetřením, všechno v pořádku, foniatr mě ujistil že pokud syn rozumí, chápe, (ukazování obrázků, zvířátek, kde co je) tak se není čeho obávat a prostě má ten vývoj jinak, není podle tabulek ale je zdravý. Začal chodit do školky a ted tu pusu nezavře! Takže já bych to neviděla tak tragicky, ve 21 měsících syn uměl tak 10slov, možná ani to ne! :mavam: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17120
22.4.12 09:40

Jo a foniatři neradi vyšetřují děti do 3 let, protože jak říkal ten můj - všechno se může změnit během týdne, do 3 let se nemluvení bere jako relativně normální, ovšem pokud přitom není podezření na nějakou vadu s tím spojenou, dysfázii, autismus, atd… takže pokud tvůj syn reaguje normálně, mazlí se s vámi, rozumí vám, jen nemluví, tak bych z toho nedělala vědu a počkala bych, snažila bych se na něj hodně mluvit, ukazovat obrázky a tak, ale řekla bych, že nejpozději ve školce mluvit začne :mrgreen: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí