2,5 letý ve školce brečí

kocourGarfield
14.9.23 19:58

2,5 letý ve školce brečí

Benjamín začal chodit do soukromé školky. Protože nemluví a je velmi kontaktní k mé osobě ( už od porodnice ) věnovali jsme adaptaci před nástupem opravdu mnoho času. Několik měsíců si se mnou chodil zvykat. Znal tedy prostředí, tety i děti.
Ve skupince jich je 10, maximálně jsem jich viděla 9, většinou jich je 5 - 7 na 2 tety. První týden tam byly 3 tety.
Tety se opravdu snaží, komunikace, program, zpětná vazba, dítěti se snaží pomocí znakováním, komunikačními kartami, snaží se podpořit ho, atd…
Ok to bylo první 3 dny. To byl nadšený, běžel tam s radostí. Po 3 dnech řev. Chvílemi se nechá zabavit, pak je nadšený, zapojuje se a pak zase spustí a chce maminku.
Nepomáhá doma vysvětlovat, ukazovat fotky, mluvíme, ujišťujeme, vypravíme si… ráno si popovídáme o dětech ( zajímá ho jak se jmenují, musí mi ukázat obrázky, zajímavé hračky, atd. ) - tety s ničím nemají problém. Dělají to všichni rodiče.
Ale sám tam být nechce.
Ve skupince těch dětí je jediný kdo takhle vyvádí stále. Chodí 8.30 - 12.000 ( jako poslední přichází jako první odchází) při tom všechny děti jsou tam 2 - 3,4 roky.
Teta tvrdí že si zvykne.
Jak poznám že ne? Jak dlouho mám vydržet?
Podle smlouvy má na adaptaci měsíc, je to 14 dnů a mam pocit že změna moc není.

Nemáte někdo nějaký nápad, jak ho podpořit?
Obrázek na ruku, pusinku na ruku, plyšák sebou, vše odmítá.
 Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6914
14.9.23 20:06

Za mě je prostě maličký, a navíc má ještě specifické problémy. Pokud by to nebylo nutné, do „školky“ bych ho nedávala. Prognózu ti nikdo neřekne, může to být 14 dní a taky půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
14.9.23 20:08

Je maličký a evidentně na tohle ještě připravený není. Nechala bych ho doma a zkusila za rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3323
14.9.23 20:11

No je to těžký, mě teď brečí ve školce i 3,5 letá. První týden pohoda, druhý týden peklo. Počkala bych ten měsíc a pak se domluvila co dál, pokud nemusíš do práce asi bych ho tam úplně netlačila. Já do práce musim a stejně uvažuji o zkrácení úvazku pokud si nezvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
14.9.23 20:13

@Lojzísek příští školní rok už soukromou neuplatím. Bude muset do klasické státní s 20 dětmi ve třídě. Tady má péči a start naprosto ideální.
Jinak pracuji, ale to po celou dobu RP, jen už to bylo mega náročný pracovat s ním za zády.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
14.9.23 20:16

@Crystal87 a co když se situace bude za rok opakovat? Bude nastupovat za rok do klasické státní školky 20 dětí, jedna učitelka.
Tady na činnost má 2-3 tety, je jich maličko celkem. Má čas se mu věnovat, chovat, znakovat, vylepily
mu komunikační schémata kam jsem chtěla, atd… Za rok to už nezaplatím.

Příspěvek upraven 14.09.23 v 20:17

• Citovat
  • Upravit
117
14.9.23 20:16

Pokud máš možnost nech si ho ještě doma. Evidentně ještě na to není emočně zralý. Ale pokud nemáš možnost zkus ho nějak motivovat tím, co budete dělat odpoledne ať se na to těší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6914
14.9.23 20:17
@kocourGarfield píše:
@Lojzísek příští školní rok už soukromou neuplatím. Bude muset do klasické státní s 20 dětmi ve třídě. Tady má péči a start naprosto ideální.
Jinak pracuji, ale to po celou dobu RP, jen už to bylo mega náročný pracovat s ním za zády.

Rozumím :-( Těžká situace, ale je maličký, nezralý, má svoje trable. Počkala bych půl roku. Ale těžko věštit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4072
14.9.23 20:27

Hele za ten rok ti může vyvádět stejně, i když ti teď rok odchodí. Pořád to bude velká změna. Je ještě strašně maličkej, některé děti prostě dozrávají v tomto později. Já osobně bych ho stáhla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27009
14.9.23 20:32
@kocourGarfield píše:
@Crystal87 a co když se situace bude za rok opakovat? Bude nastupovat za rok do klasické státní školky 20 dětí, jedna učitelka.
Tady na činnost má 2-3 tety, je jich maličko celkem. Má čas se mu věnovat, chovat, znakovat, vylepily
mu komunikační schémata kam jsem chtěla, atd… Za rok to už nezaplatím.Příspěvek upraven 14.09.23 v 20:17

Za rok se to opakovat nemusí, třeba na to zralý bude… Ale v tuhle chvíli neřeš co bude za rok. Teď na to zralý není a je jedno kolik dětí a tet kolem sebe má… :nevim: máš ještě 14 dní.. Pokud změna nebyla, stáhla bych ho. Je zvykly být mezi detma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
14.9.23 20:32
@kocourGarfield píše:
Jinak pracuji, ale to po celou dobu RP, jen už to bylo mega náročný pracovat s ním za zády.

Jenže bude o rok starší a zralejší. Zrání se nedá moc ovlivnit ani urychlit. Každé dítě to má jinak.
Moje děti šly ve čtyřech letech do normální státní školky, žádné problémy. Dcera je předčasně ve škole.
Moje by to pravděpodobně zvládly i dřív, ale nechtěla jsem.
Taky jsem pracovala a pracuji v průběhu RD, střídáme se s mužem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4093
14.9.23 20:35

Jen jestli ta několikaměsícní adaptace nebyla spíš na škodu, zvykl si na to, že tam s ním maminka je, a teď nechápe, proč to má být jinak. Udělali jste pak i nějaký postupný přechod, že jsi odešla třeba na půl hodiny, aby on pochopil, že se zase vrátíš? Když jsi tam s ním chodila - hrál si s ostatními dětmi, nebo tě pořád potřeboval? Není to náhodou to dítě, které ještě před nedávnem nesneslo ani být samo s tatínkem? Žiju v zemi, kde do podobného typu zařízení chodí děti nejpozději v roce života, běžné dvouapůlleté dítě by to podle mě mohlo zvládat zcela bez problémů, obávám se ale, že tvé dítě vůbec běžné není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
14.9.23 20:36

@Crystal87 moc ne. V rodině žádné nemáme a sourozence má už veliké. Ale děti má rád, je hodně kontaktní i k dětem. Venku děti vyhledává. Nemá problém s mladšími ani staršími.

Příspěvek upraven 14.09.23 v 20:45

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
14.9.23 20:43
@Hibou píše:
Jen jestli ta několikaměsícní adaptace nebyla spíš na škodu, zvykl si na to, že tam s ním maminka je, a teď nechápe, proč to má být jinak. Udělali jste pak i nějaký postupný přechod, že jsi odešla třeba na půl hodiny, aby on pochopil, že se zase vrátíš? Když jsi tam s ním chodila - hrál si s ostatními dětmi, nebo tě pořád potřeboval? Není to náhodou to dítě, které ještě před nedávnem nesneslo ani být samo s tatínkem? Žiju v zemi, kde do podobného typu zařízení chodí děti nejpozději v roce života, běžné dvouapůlleté dítě by to podle mě mohlo zvládat zcela bez problémů, obávám se ale, že tvé dítě vůbec běžné není.

Tu adaptaci před doporučila školka všem. Aby děti poznaly místo, tety a tety trochu je. Přišlo mi to celkem fajn.
První tři dny s tím byl v pohodě a byl tam sám ok.
Pak najednou maminka.
Když se o tom bavíme tvrdí, že chápe že přijdu. Má na to časovou osu, povídáme si o tom.
Ano s tatínkem měl problém. Tatínek je nyní už ok, musel k tomu dospět a museli jsme to pomalu zkoušet.

• Citovat
  • Upravit
30971
14.9.23 20:43
@kocourGarfield píše:

Tak toto je zásadní příspěvek. Pracuješ. Musíš si v sobě nastavit, že tam je mi dobře, tam je mu lépe než s uhonenou, nervózní, pracující maminkou. Je mu 2,5 a má super péči. Ja mam dítě 2 a třičtvrtě roku v obecní školce, první dny nadšení, další, že je školka blbá a pláč. Zaujala jsem postoj, že tam je mu dobře, není žádná cesta doma a zkusit za rok. A už se to zase lepší, dnes dítě lehce natáhlo ve dveřích, ještě než jsem došla do auta jsem dostala zprávy s fotkou, jak si v klidu hraje. Je to o tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin