Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vytrhnutí nosní mandle je v pohodě. Těch dětiček takhle každý den udělají spousty, je to rutinna, ráno dostanou dzusik s oblbovakem, pak jdou na sál, po nějaké době od výkonu zkouší pít a když je vše v pořádku, tak ještě ten den odpoledne (neslyšela jsem o nikom kde by to v pořádku nebylo) odchází domů.
Na logopedii bych chodila častěji. Taková ta oro cvičení děláte? Foukání do něčeho, „autíčko vyjede z garáže, zapne stěrače…“. My hodně cvičili podle knihy Logopedie pro nejmenší. Moje dítě teda mluvilo hezky ve větách od roka a čtvrt a má obrovskou slovní zásobu, problém je výslovnost některých písmen a s tím nám to trochu pomohlo.
@Serpentini no když jsme byli v těch 2 letech, tak nám řekla logopedka za půl roku. Ono spíš šlo o to, že jsme měli cvičit doma, což jsme dělali. Foukání brčkem do vody, do bublifuku, naučil se díky tomu smrkat 😂 no a různě jazyk vypláznout, do stran, zkusit se dotknout nosu. Vše to krásně zvládal. Logopedka říkala, že do 2,5 let mají děti nárok nemluvit, proto nás objednala až déle. Knížky logopedické máme také, ale že by ho nějak bavily…u knížek s auty vydrží půl hodiny, u logo knížky 5 minut 😅 nebo spíš myslím takový pracovní listy mluv se mnou, to jsem dostala doporučené a hned jsme to koupili. On zná a umí říct všechny hlásky mimo C, L, R, Ř, V a Ž. Takže si myslím, že hlásky zvládá, ale složit z toho slovo, to je věda
Napíšu osobní zkušenost, ale cca 14 let starou. Dcera málo mluvila a velice špatně, tak jsme okolo třetího roku vyrazily na logopedii. Tam úžasná paní logopedka, paní před důchodem. S dcerou si sedly, povídala si s ní a ona kupodivu spolupracovala. Pak ji pohladila po vlasech a řekla, ať přijdeme okolo čtvrtého roku, že pak tam bude mít její i naše snaha smysl, dřív ne. Měly jsme (ten rok) hodně číst, ukazovat knížky, obrázky, nazývat věci stále stejnými jmény (ne jednou kočka, podruhé číča, potřetí kočička…), pořád všude a o všem mluvit. Za rok se to hodně zlepšilo, ale na logopedii jsme chodily dlouho - od cca čtyř až do druhé třídy, ale u nás se ukázalo, že máme špatně postavené zuby. Držím pěsti. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, mám syna 2 roky a 7 měsíců, který pořád bídně mluví. Naučil se slova, která potřebuje a využívá každý den, ale to mu jakoby stačí. Řekne všechny zvuky zvířat, citoslovců jako je mňam, ham, ťapi, tutu ma spoustu. Miluje bagry a tatry, takže občas řekne bagr, jinak je to z lenosti gagr, tatra je kaka. Mně řekne mamí, maminka, babičce babí, babiťka, tata je kaka a bracha stejně jako všechny děti dada. Slova spojuje, když ráno vstaneme, tak teď nedávno mi řekl : kaka ťap ne, kaka chrrpší ještě. To znamená, že táta nemá vstávat a jít dolu, ale má ještě spát. Ze sloves používá je, není, mám. Normální mluvu z něj nedostanu. Každý den chodíme na hřiště za dětmi, strávíme tam cca 4-5 hodin denně dohromady. Dětskou skupinu jsme zkusili, ale hned jsme ho zas stáhli, hrozně tam brečel.Jde mi hlavně o to, že pořád slintá a má pootevřenou pusu. Byli jsme na logopedii ve 2 letech, tam mi ukázala cviky na posílení pusy, v té době měl jen 5 slov, teď asi 60, takže progres tam je. Jsme zase objednaní, tak uvidíme, co nám řekne teď. Rostou mu ještě pořád zuby, zubařka tvrdil, že je to normální. Byli jsme i na orl a tam mu zjistili zvětšenou nosní mandli, takže nám doporučila vyndat. Do toho se mi upřímně moc nechce, je ještě malý, ale pokud by to pomohlo s mluvou? Nemá někdo zkušenost? Syn je ještě silný alergik a atopik od narození, měl přechodnou hypogamaglobulinemii, což je taková dětská porucha imunity, netvořily se mu protilátky.
Jinak čteme, zpíváme, miluje vyprávění pohádek a příběhů. Baví ho malovat, na hrubou i jemnou motoriku je moc šikovný. Tak nevím jak ho ještě podpořit. Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale už mě mrzí, jak děti kolem nás mluví krásně a syn si vystačí takto. Pokud má někdo zkušenost s mandlí a vytrhnutím, případně jaký to mělo vliv, budu ráda. Prosím o anonym, pro mě je to citlivější téma.
Dcera byla na vytažení nosní mandle ve 2 letech. Měla i jiné potíže, ale z tohoto hlediska to má vliv na správné slyšení.
Měla prodlouženou fyziologickou patlavost, opožděný vývoj sluchového vnímání.
@Nobinka moc děkuji za zkušenost, snad to dopadne dobře i u nás
docházet na logo mě nevadí klidně kdo ví jak dlouho. Máme ještě jednoho kluka, 14 let, ten má problém s občasným koktáním. Tak to možná máme poděděné, ty problémy s mluvením ![]()
@Nobinka píše:
Napíšu osobní zkušenost, ale cca 14 let starou. Dcera málo mluvila a velice špatně, tak jsme okolo třetího roku vyrazily na logopedii. Tam úžasná paní logopedka, paní před důchodem. S dcerou si sedly, povídala si s ní a ona kupodivu spolupracovala. Pak ji pohladila po vlasech a řekla, ať přijdeme okolo čtvrtého roku, že pak tam bude mít její i naše snaha smysl, dřív ne. Měly jsme (ten rok) hodně číst, ukazovat knížky, obrázky, nazývat věci stále stejnými jmény (ne jednou kočka, podruhé číča, potřetí kočička…), pořád všude a o všem mluvit. Za rok se to hodně zlepšilo, ale na logopedii jsme chodily dlouho - od cca čtyř až do druhé třídy, ale u nás se ukázalo, že máme špatně postavené zuby. Držím pěsti.
Paní logopedka byla tenkrát na konci své kariéry a dcera už je (skoro)dospělá. Dřív byl takový postup. Ale dnes jsme dál, máme nové metody, postupy i nástroje, jak posílit mluvidla v předřečovém období. Terapie má smysl a je účinná i u dětí, které nemluví a nespolupracují. Se správnými pomůckami vhodně zvolenými metodami.
Tvůj příspěvek nás vrací zpět na stromy.
@1Pears1 na orl synovi uši nekontrolovali, pouze mandle. Moc nespolupracoval a nechtěli ho už trápit. Jdeme na kontrolu za týden, tak se optám, jestli by mu nekoukla i na uši. Ale rozumí perfektně všemu, mám pocit. Tak kdyby měl problém se sluchem, tak by nejspíš měl s porozuměním občas problém, nevím. Uvidíme na kontrole.
@Serpentini píše:
Vytrhnutí nosní mandle je v pohodě. Těch dětiček takhle každý den udělají spousty, je to rutinna, ráno dostanou dzusik s oblbovakem, pak jdou na sál, po nějaké době od výkonu zkouší pít a když je vše v pořádku, tak ještě ten den odpoledne (neslyšela jsem o nikom kde by to v pořádku nebylo) odchází domů.
Znám 2 děti, které byly v posledním roce na trhání nosních mandlí a ani u jednoho to v pořádku nebylo. Oba skončily na JIP. Jedno dítě muselo hned na další operaci kvůli neustávajícímu krvácení, druhé mělo závažné vedlejší účinky narkózy.
Fakt bych na to nehnala batole jen kvůli konstatování „mandle je zvětšená“.
@Lucie-N-B píše:
Znám 2 děti, které byly v posledním roce na trhání nosních mandlí a ani u jednoho to v pořádku nebylo. Oba skončily na JIP. Jedno dítě muselo hned na další operaci kvůli neustávajícímu krvácení, druhé mělo závažné vedlejší účinky narkózy.
Fakt bych na to nehnala batole jen kvůli konstatování „mandle je zvětšená“.
Však tě nikdo nenutí na to dítě hnát, to je každého svobodné rozhodnutí. Já těch dětí znám mraky a všechny jsou v pořádku, ostatně je to zcela běžný zákrok jak jsem již psala. Ona ta „jen zvětšená nosní mandle“ může způsobovat i problémy se sluchem a v návaznosti na to i s mluvením. To ale musí posoudit odborník.
@Anonymní píše:
@Serpentini no když jsme byli v těch 2 letech, tak nám řekla logopedka za půl roku. Ono spíš šlo o to, že jsme měli cvičit doma, což jsme dělali. Foukání brčkem do vody, do bublifuku, naučil se díky tomu smrkat 😂 no a různě jazyk vypláznout, do stran, zkusit se dotknout nosu. Vše to krásně zvládal. Logopedka říkala, že do 2,5 let mají děti nárok nemluvit, proto nás objednala až déle. Knížky logopedické máme také, ale že by ho nějak bavily…u knížek s auty vydrží půl hodiny, u logo knížky 5 minut 😅 nebo spíš myslím takový pracovní listy mluv se mnou, to jsem dostala doporučené a hned jsme to koupili. On zná a umí říct všechny hlásky mimo C, L, R, Ř, V a Ž. Takže si myslím, že hlásky zvládá, ale složit z toho slovo, to je věda
Mluv se mnou znám, ale ta Logopedie pro nejmenší by mi přišla lepší v tomhle věku, je taková jednodušší. A že u toho vydrží chvíli nevadí. Je dobře, že to řešíte už v tomto věku. My šli na logopedii ve třech a půl. Dítě neumělo Č, L, R a Ř. A logopedce se úplně nezdála ani výslovnost K. S pomocí logopedie naskočilo L a vypilovalo se K. A teď už dlouho stojíme na mrtvém bodě, ze kterého se nemůžeme posunout, nechci tu psát veřejně kde je problem. Naštěstí do nástupu do školy zbývají ještě dva roky. Mám v okolí dítě, u kterého až v pěti letech zjistili že špatně slyší, protože „má ještě dost času“.
U nas byl problem „lenost“ ditete - doma se domluvilo, tak na co. Na toto pomohla skolka. Slabe vzory - maminka je malomluvna, tatinek se u popisovani cinnosti necitil, „valit“ na dite pri beznych cinnostech zacala az teta. Toto pomohlo rozpovidani se a spravnemu vyslovovani pomohlo az strihnuti uzdicky pod jazykem a cviceni podle logopedky.
To strihnuti byl docela hnus teda, ale to asi proto, ze nedali domu moc instrukce jak diteti ulevit, takze dobre vybrat zarizeni.
Ahoj, mám syna 2 roky a 7 měsíců, který pořád bídně mluví. Naučil se slova, která potřebuje a využívá každý den, ale to mu jakoby stačí. Řekne všechny zvuky zvířat, citoslovců jako je mňam, ham, ťapi, tutu ma spoustu. Miluje bagry a tatry, takže občas řekne bagr, jinak je to z lenosti gagr, tatra je kaka. Mně řekne mamí, maminka, babičce babí, babiťka, tata je kaka a bracha stejně jako všechny děti dada. Slova spojuje, když ráno vstaneme, tak teď nedávno mi řekl : kaka ťap ne, kaka chrrpší ještě. To znamená, že táta nemá vstávat a jít dolu, ale má ještě spát. Ze sloves používá je, není, mám. Normální mluvu z něj nedostanu. Každý den chodíme na hřiště za dětmi, strávíme tam cca 4-5 hodin denně dohromady. Dětskou skupinu jsme zkusili, ale hned jsme ho zas stáhli, hrozně tam brečel.
Jde mi hlavně o to, že pořád slintá a má pootevřenou pusu. Byli jsme na logopedii ve 2 letech, tam mi ukázala cviky na posílení pusy, v té době měl jen 5 slov, teď asi 60, takže progres tam je. Jsme zase objednaní, tak uvidíme, co nám řekne teď. Rostou mu ještě pořád zuby, zubařka tvrdil, že je to normální. Byli jsme i na orl a tam mu zjistili zvětšenou nosní mandli, takže nám doporučila vyndat. Do toho se mi upřímně moc nechce, je ještě malý, ale pokud by to pomohlo s mluvou? Nemá někdo zkušenost? Syn je ještě silný alergik a atopik od narození, měl přechodnou hypogamaglobulinemii, což je taková dětská porucha imunity, netvořily se mu protilátky.
Jinak čteme, zpíváme, miluje vyprávění pohádek a příběhů. Baví ho malovat, na hrubou i jemnou motoriku je moc šikovný. Tak nevím jak ho ještě podpořit. Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale už mě mrzí, jak děti kolem nás mluví krásně a syn si vystačí takto. Pokud má někdo zkušenost s mandlí a vytrhnutím, případně jaký to mělo vliv, budu ráda. Prosím o anonym, pro mě je to citlivější téma.