Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte holky,
jdu si k Vám pro rady a také zjistit, zda to má někdo podobně.
Můj 2 letý syn chodí spát okolo 20h, a každou noc se budí v cca 1h ráno s pláčem a chce jít spát k nám do postele. Někdy se mi podaří ho spícího zase odnést do postýlky, ale většinou usnu dříve jak on a spí s námi až do rána. Uspat ho v postýlce je už nereálné, brečí čím dál víc.
Jsem už z toho dost vyřízená, protože mačkat se 3 v jedné posteli je na nic.
Prosím, odkdy spinkaly Vaše děti celou noc? Myslíte, že by pomohlo už ho dát do dětského pokoje a pořídit postel místo postýlky? ![]()
Moc děkuji a mějte pěkný den ![]()
Razim pristup, ze miminko se ma kontaktu s mamou co nejvic nasytit jako male a to mu pomuze k pozdejsimu prirozenemu osamostatneni.
Takze zatimco moje deti se mnou spi od mimina do tech tri ctyr let a pak se presunou do svoji postele a tam spi v pohode celou noc, tak deti drzene odmala ve sve postylce se zacnou presouvat v noci v rodicum hned, jak se nauci z te postylky vylezt, a cestuji k nim treba do 8-10 let.
@Lucie_Sx píše:
Razim pristup, ze miminko se ma kontaktu s mamou co nejvic nasytit jako male a to mu pomuze k pozdejsimu prirozenemu osamostatneni.Takze zatimco moje deti se mnou spi od mimina do tech tri ctyr let a pak se presunou do svoji postele a tam spi v pohode celou noc, tak deti drzene odmala ve sve postylce se zacnou presouvat v noci v rodicum hned, jak se nauci z te postylky vylezt, a cestuji k nim treba do 8-10 let.
Kazde dite to ma jinak, kluk nikdy se mnou v posteli spat nechtel. Nejdrive spal v male postylce sam a pak ve sve. Pohadka, pusa a spinkat, nikam nechtel. A cryrletak chce jeste spat s mamou, to fakt? ![]()
@lilith1 a proc by jako nemohl ctyrletak spat s mamou? ![]()
Syn s nami taky spi, budou mu tri. Budi se i s nami v posteli minimalne jednou za noc. Ma naprd spani od mimina a ja uz chodim do prace, nemam energii na to jeste v noci resit jeho zachvaty. Tak je u nas.
Znama mela chlapecka od mimina v postylce, byl nedonoseny a nekojeny, zacal k ni chodit az v peti kdyz mela druhe mimino a to kojila v posteli. Zarlil, tak tam chtel byt s nimi. Ve dvoumletech mladsiho je prestehovala do pokoje oba a ma klid ![]()
Nevlastni syn byl tez drzeny v postylce od mimina a pak spal s rodici do osmi, po rozchodu rodicu spal doma s mamou do jedenacti, u nas s tatou na rozkladacim gauci taky do tech 10-11.
Kazdy to ma proste jinak.
Dvouletá usne kolem osmé v pokojíčku (chtěla, už tam má starší, není tam sama), a v rozmezí 22-3 se probudí, já nebo manžel ji přesuneme k nám (postýlka bez bočnice přiražená k naší) a spí dál. Jako miminko spala velmi špatně a často se budila, já následkem toho trpím nespavostí, takže často po jejím přesunu k nám už znova neusnu, ale mám za to, že je její přirozená potřeba chtít být s námi. Nevadilo by mi kdyby spala rovnou u nás, ale holky chtějí usínat spolu a je jednodušší ukládat je obě najednou.
@lilith1 Se mnou teda spi jak dvouleta, tak temer sestilety ![]()
Zakladatelko, myslim, ze deti, ktere by chtely spat osamote, je mensina.. Ja bych taky nechtela spat na samotce, kdyz vim, ze mama a tata spi spolu ![]()
Nevidím nic špatného na tom, že chce být u rodičů a netuším jak (ani proč) bych to douleťáka odnaučovala.
Dcera má dva roky a ještě sama nespala. Syn se v noci budí a přelehává si k nám, ale tomu je 6.
Že má každý svou postel rozhodně pomáhá, jeden z rodičů se má kam přesunout a nemusíme se mačkat. ![]()
On je ještě v postýlce? Nemůže to být problém? Mám dítě v klasické postelí před 1 rokem (matrace je v podstatě na zemi+ zábrana). Dřív jsme tam uspavali, teď pokud je jednou za čas problém, tak dítě brečí, dojdu vyřeším, odcházím spát k sobě. Ale mám problémy s krční páteří a od začátku jsem nezvládala kojení v leze ani společné spaní…
2,5 roku a noc v kuse zatím nespalo. Budí se 3-7× za noc dle potřeby ( trápení, sny, atd). Spí tedy s námi v posteli. K naší posteli jsme přidali další postel.
Je od mimina nespavec a já pracuji, chci se i vyspat.
Navíc mi přijde úplně přirozeně, že ještě vyžaduje postel rodičů ( do maturity to tak nebude ).
Příspěvek upraven 21.10.23 v 08:53
Mám dvouletou dceru, postýlka má sundanou boční stěnu a je páskami přichycená k mojí posteli. V noci je vzhůru max 2× a řekne si o kojení.
Jako mimino chtěla spát jen v postýlce. Po očkování v cca roce a půl se to změnilo. Respektuji to, zároveň jsem si to udělala co nejjednodušší pro mě. Do té postýlky bez bočnice se umí v noci sama odkutálet, je o 1 cm níž než moje matrace ![]()
@lilith1 píše:
Kazde dite to ma jinak, kluk nikdy se mnou v posteli spat nechtel. Nejdrive spal v male postylce sam a pak ve sve. Pohadka, pusa a spinkat, nikam nechtel. A cryrletak chce jeste spat s mamou, to fakt?
Kdyz nechce, nemusi.