Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím, máme takový menší problém se synem
do teď pil jen vodu ze své láhve, řekla jsem si, že začíná zima, že mu zkusím udělat čaj, ale jakmile viděl, že v lahvi není voda, ale jiná tekutina, zaseknul se, nechce nic, žádné jiné pítko, žádnou jinou lahvičku, brčko, Kubíka, nic prostě konec. Už si nevím rady, trvá to čtvrtý den, je to na palici, dělám pořád polévky, ať má z toho nějaké tekutiny, na spaní vypije UM, ale prostě to není normální situace
vidím na něm, jak se chce napít, kouká po lahvičce, ale vždycky se zarází a nenapije se. Nemá někdo nějaký fígl, jak ho odblokovat, aby si prostě tu láhev zase vzal? ![]()
@Tyna205 píše:
Zdravím, máme takový menší problém se synemdo teď pil jen vodu ze své láhve, řekla jsem si, že začíná zima, že mu zkusím udělat čaj, ale jakmile viděl, že v lahvi není voda, ale jiná tekutina, zaseknul se, nechce nic, žádné jiné pítko, žádnou jinou lahvičku, brčko, Kubíka, nic prostě konec. Už si nevím rady, trvá to čtvrtý den, je to na palici, dělám pořád polévky, ať má z toho nějaké tekutiny, na spaní vypije UM, ale prostě to není normální situace
vidím na něm, jak se chce napít, kouká po lahvičce, ale vždycky se zarází a nenapije se. Nemá někdo nějaký fígl, jak ho odblokovat, aby si prostě tu láhev zase vzal?
už tady máš stejnou diskusi, ne?
V tomhle věku děti pily z klasického hrnečku. Venku pily z pet láhve ve stylu jupík apod… Ale většinou čaj nebo sirup.
Takze jsi caj vylila, dala mu tam vodu a on se z te lahve uz 4 dny nenapil?
@Janča6 přesně tak…má teď 2× denně polévku, večer i v noci UM, tak tekutiny aspoň takto, jen mě to trápí, že už si sám nechce vzít ![]()
@Tyna205 píše:
@Janča6 přesně tak…má teď 2× denně polévku, večer i v noci UM, tak tekutiny aspoň takto, jen mě to trápí, že už si sám nechce vzít
A z hrnečku pije?
@ibis nene,nechce si nic vzít, doteď pil jen ze svého pítka, on cítí, že něco zkoušíme a o to víc to od nás nechce, takže nenutíme, ale nevím, jak ho znova přimět ![]()
@Tyna205 píše:
@ibis nene,nechce si nic vzít, doteď pil jen ze svého pítka, on cítí, že něco zkoušíme a o to víc to od nás nechce, takže nenutíme, ale nevím, jak ho znova přimět
Nechala bych mu na stole vodu v hrnku. Bez nuceni, bez nabizeni. Proste at ji ma k dispozici a na ocich. A nijak bych po nem nepokukovala, jestli uz se napil.
@Tyna205 píše:
@ibis nene,nechce si nic vzít, doteď pil jen ze svého pítka, on cítí, že něco zkoušíme a o to víc to od nás nechce, takže nenutíme, ale nevím, jak ho znova přimět
Tak to neporadím, jak na něj
Moje děti se učily pít z hrnečku co začaly chodit. Nejprve to bylo jen „slintání“ a furt se polejvaly, ale brzy přišly jak na to… Ale pily jen čaj, vodu jsem jim nedávala.
@Janča6 píše:
Nechala bych mu na stole vodu v hrnku. Bez nuceni, bez nabizeni. Proste at ji ma k dispozici a na ocich. A nijak bych po nem nepokukovala, jestli uz se napil.
Nebo v tom jeho pitku.
Dejte si s tatínkem do stamprle vodu a připijte si před ním nazdravi…jestli si taky nechce tuknout… dej mu tam jeho vodu zase…a třeba začne zase pít…
Bohužel, už to bude týden a prostě nezabírá vůbec nic, už jsem zkusila vše, ale cokoliv nabízené okamžitě odmítá, ani to nezkusí, otočí hlavu pryč, odstrkuje mi vše, nevím už co mám dělat. Kolikrát jde ke stolu a chce napít a jakmile mu podám láhev, tak začne řvát a nechce to 🙁 zkusila jsem vodu, šťávy, Kubíka, i obyčejné mléko z lednice, ale nic prostě. Přece nemůže takto zůstat do nekonečna 🙁
@Tyna205 píše:
Bohužel, už to bude týden a prostě nezabírá vůbec nic, už jsem zkusila vše, ale cokoliv nabízené okamžitě odmítá, ani to nezkusí, otočí hlavu pryč, odstrkuje mi vše, nevím už co mám dělat. Kolikrát jde ke stolu a chce napít a jakmile mu podám láhev, tak začne řvát a nechce to 🙁 zkusila jsem vodu, šťávy, Kubíka, i obyčejné mléko z lednice, ale nic prostě. Přece nemůže takto zůstat do nekonečna 🙁
A zkusila jsi, co jsem ti poradila? Proc mu podavas lahev? Proc mu nabizis piti? Proste to nech stat na stole a neres to.
Vzij se do jeho situace. On ma asi nejaky blok (mozna lehke trauma nebo jak to rict) z toho, jak jsi mu dala do pitka caj misto vody. A ted ma zizen, chce se napit. Jde ke stolu. Sam! A ty mu do toho vstoupis, narusis jeho cinnost tim, ze mu podas lahev. A ono se to v nem zase sevre, pripomene si tu situaci pred tydnem, sekne se a nenapije.
Proste mu dej na stul to jeho pitko, hrnek s vodou apod., nech to tam stat a nevsimej si toho.