Dvouleté dítě vůbec nemluví

18.10.23 03:19

Dvouleté dítě vůbec nemluví

Ahoj, synovi byly v červnu dva roky. Začínám být trochu nervózní z toho, že vůbec nemluví. Nemyslím tím věty, ale děti v okolí už nějaká ta slova používají, napodobují zvířata, alespoň něco poví. Syn neřekne vůbec nic. Má nějakou svou řeč, která ale nic neznamená. Jen žvatlá pro sebe. Neřekne máma. Nic. To mladší syn toho řekne víc. Ten už ve 14 měsících na mě křičí mami, mňam, řekne tati, bába, umí napodobit kočku psa prase. Starší nic. Ten když po něm chci něco zopakovat, tak se na mě jen usměje a nic.
Jinak mi připadá zdravý. Chodí od roka, všemu rozumí, když řeknu, co budeme dělat, že pojedeme tam, nebo tam, zamíří tam. Jezdí na koloodražedle, poslechne, uhne na stranu, když jede auto. Roztřídí předměty podle barev, staví z kostek věže. Umí třídit předměty podle tvarů. Když se díváme na obrázky a ptám se ho kde je kůň, kde je králík, kde je ježek, všechno najde. Ale zvuk nenapodobi žádný. Na požadavek řekni ahoj, tak jen zamává.
Přemýšlím, jestli to může souviset třeba s tím, že moc nechce jist. Sní toho malinko, nerad ochutnává nové, to mu musím vždycky nenápadně strčit do pusy, aby to vůbec vyzkoušel.
Pediatra mě zatím vždycky odbyla, že to přijde a neřešit. Mám na ni vic zatlačit? Kam by nás vlastně měla poslat a už to mělo být, nebo opravdu jen zbytečně plaším?
Díky všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21054
18.10.23 04:54

Každý dítě je jiný. Z okolí znám taky případy děti co v roce a půl valili něco a zase druhý případ, že se rozmluvili až ve 3 nebo 3,5 letech.

Stejně ve dvou let to nikdo řešit nebude, je moc brzy. Dej tomu čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4760
18.10.23 07:01

Nech to zatím být. Hodně na něj mluvte, ale do ničeho nenuťte. Ono to přijde.
Můj syn se víc rozmluvil až ve školce. Ve třech letech ho dr poslala na logopedii, ale dle logopedky to bylo zbytečně brzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1222
18.10.23 07:45

Náš čtvrtorozený to měl nápodobně a je pravda, že do 14ti měsíců byl plně kojený, o jakékoliv jídlo nejevil vůbec žádný zájem, i když sourozenci trousili vše možné a jedlo okolo něj dost lidí, jakoby neuměl polknout nic jiného, než mléko z prsu. Vůbec jsem u něj neměla strach, že by pozřel třeba nějakou drobnou nejedlou součástku. Určitě to souvislost s tou mluvou mít může, i když nemusí. Syn se pak pomalu, ale hezky rozjedl a jedl dobře, ale nemluvil (mezi 2.-3.rokem by mi stačily prsty na ruce na počet používaných slov), neopakoval, neuměl ani zvuky zvířátek, ale všemu rozuměl a ukazoval až do 3.let, ještě na 3.leté kontrole žádný pokrok a já byla i ráda, že to náš pediatr neřeší, nevypadalo by to, že by k mluvení sám nedošel a o takových dětech, co začnou mluvit až třeba po nástupu do školky jsem věděla, zrovna s námi na zápisu byl chlapeček, který to měl stejně, tak jsem si říkala, že si alespoň budou rozumět :lol:. Syn pak nastoupil v čerstvých 3 letech do školky a do dvou týdnů by ho člověk opravdu nepoznal, začal mluvit rovnou v jednoduchých větách a opakoval rovnou celá vyjmenovaná slova, co se zrovna učila starší, prostě najednou byl schopen zopakovat úplně všechno a poměrně dost zřetelně, projevilo se, jak velkého má pamatováka :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85830
18.10.23 08:17

Nase deti vyrustaji dvojjazycne a oba do 3 let nemluvili vubec, jen mama. Mladsi nedelal ani zvuky zviratek. Pak zacali mluvit a mluvi nonstop, ovsem mladsi ma strasne spatnou vyslovnot, dcera taky mela, ale ne tak moc. Na logopedii chodime. Tak bych asi nestresovala, ale muzete se prihlasit na logopedii od 2,5-3 let treba uz pul roku predem, ony ty deti umi i rozmluvit a cekaci doby jsou dlouhe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2202
18.10.23 09:33

Náš syn taky nějak podobně, ale už se to zlepšilo. Docházíme taky na logopedii. Teď mu jsou 4 roky, ale podle učitelek ve školce i podle logopedky se nám všem zdá, že on by mluvit i uměl, rozumí mnoha věcem, ale jemu se jednoduše jen nechce. Nemá potřebu, zájem :nevim: ale dala bych tomu čas, každé dítě je jiné, jinak mi přijde, že je šikovný. Na mluvení má času dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19160
18.10.23 10:11

@AndělkaJilemnická asi bych ho nechala zkontrolovat, protože je to teda divne prijde. Vždyť tata máma baba ze sebe děti dostanou bezne okolo roku. U nás obě děti určitě před rokem jeli tata mama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36186
18.10.23 10:52

Náš taky nemluvil, až teď kolem 4 roku začal. Záleží jak moc to chceš pitvat, jestli počkat, nebo ho honit po vyšetření. Já v těch dvou neměla ani jistotu jestli slyší :D ono s tím stejně moc nejde dělat, možná jestli i nejí nějaký problém v puse :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6108
18.10.23 11:19

No takhle, nerada bych tě strašila. Syn to měl stejně i s tím jídlem. Ale on to měl všechno posunuté. Chodit začal pozdě, na nočník až ve 3,5 letech a to jenom na malou. Na velkou a potom odplenkování v noci trvalo ještě déle.

A ve 3 letech říkal pouze pár slov. Má vývojovou dysfazii. Ale dříve asi není nutné to řešit, dítko se klidně může rozmluvit samo. Jen ten třetí rok pak bývá už hraniční

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.10.23 12:23

Nemusí to nic znamenat, na mluvení ma stále dost času a může přijít zlom.

Řeším to tedy aktuálně s 2,5 letým dítětem, které nemluví ( má asi 4 slova, nespojuje, nic).

Dobrý klinicky logoped má objednávací dobu klidně 6 měsíců, dítě nesmí mít rýmu, atd… takže nic brzo není.
Kupodivu u nás to na problém vypadá a logoped chce foniatra a klin. psychologa ( k určení VD). Opět všude plno, najít brzký termín u někoho dobrého je nereálné, takže k dg. se s klidem budeme dokopávat skoro rok.
Mně je to jedno, ale státní systém ( školka) potřebuje na vše papír, pokud je problém a odmítám vystavit ho riziku, že budeme řešit neexistující papír ( případně SPC / asistenta, atd…) v září.
Jak mám s dítětem pracovat vím, mám doma další dítě takové.
Ber to jako zkušenost ze situace, kdy zázraky se zatím neděly.

Edit mám doma staršího velmi pohybově šikovného dysfatika. Chodil začal v 10 měs.
Ještě dodám že nejmladší do soukromé školky chodí a žádný pokrok v mluvení zatím není.

• Citovat
  • Upravit
18.10.23 12:57
@Modesta píše:
No takhle, nerada bych tě strašila. Syn to měl stejně i s tím jídlem. Ale on to měl všechno posunuté. Chodit začal pozdě, na nočník až ve 3,5 letech a to jenom na malou. Na velkou a potom odplenkování v noci trvalo ještě déle.A ve 3 letech říkal pouze pár slov. Má vývojovou dysfazii. Ale dříve asi není nutné to řešit, dítko se klidně může rozmluvit samo. Jen ten třetí rok pak bývá už hraniční

No syn už na nočník chodí. Čůrání mu občas uteče, ale na velkou si řekne vzdycky. Na malou tak z 80%. Ale vývojová disfáze mě přesto děsí. Možná jsem jen zbytečně hysterická

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.10.23 12:59
@pikola píše:
Náš taky nemluvil, až teď kolem 4 roku začal. Záleží jak moc to chceš pitvat, jestli počkat, nebo ho honit po vyšetření. Já v těch dvou neměla ani jistotu jestli slyší :D ono s tím stejně moc nejde dělat, možná jestli i nejí nějaký problém v puse :think:

Ten problém v puse mě taky napadl. Poslední dobou si při kousání stěžuje na bolest v uších, ukáže na ucho a fňukne aj. Doktorka řekla, že určitě zuby a odmítla se podivat. Možná ho zkusím na vlastní pěst objednat někam na ORL, vezmou nás bez žádanky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.10.23 13:01

Mohu syna na logopedii objednat i bez žádanky od pediatra? Máte zkušenost s někým dobrým v okolí Kolína, nebo klidně i v Praze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
159
18.10.23 13:02
@AndělkaJilemnická píše:
Ahoj, synovi byly v červnu dva roky. Začínám být trochu nervózní z toho, že vůbec nemluví. Nemyslím tím věty, ale děti v okolí už nějaká ta slova používají, napodobují zvířata, alespoň něco poví. Syn neřekne vůbec nic. Má nějakou svou řeč, která ale nic neznamená. Jen žvatlá pro sebe. Neřekne máma. Nic. To mladší syn toho řekne víc. Ten už ve 14 měsících na mě křičí mami, mňam, řekne tati, bába, umí napodobit kočku psa prase. Starší nic. Ten když po něm chci něco zopakovat, tak se na mě jen usměje a nic.
Jinak mi připadá zdravý. Chodí od roka, všemu rozumí, když řeknu, co budeme dělat, že pojedeme tam, nebo tam, zamíří tam. Jezdí na koloodražedle, poslechne, uhne na stranu, když jede auto. Roztřídí předměty podle barev, staví z kostek věže. Umí třídit předměty podle tvarů. Když se díváme na obrázky a ptám se ho kde je kůň, kde je králík, kde je ježek, všechno najde. Ale zvuk nenapodobi žádný. Na požadavek řekni ahoj, tak jen zamává.
Přemýšlím, jestli to může souviset třeba s tím, že moc nechce jist. Sní toho malinko, nerad ochutnává nové, to mu musím vždycky nenápadně strčit do pusy, aby to vůbec vyzkoušel.
Pediatra mě zatím vždycky odbyla, že to přijde a neřešit. Mám na ni vic zatlačit? Kam by nás vlastně měla poslat a už to mělo být, nebo opravdu jen zbytečně plaším?
Díky všem.

Víte něco o vývojové dysfázii? Mrkněte na to. To by mohlo souviset právě i stim jídlem. Dysfatici nemluví a nechtějí moc jíst… Já uz bych to tedy řešit začala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
18.10.23 13:33

@AndělkaJilemnická nemusí tě děsit. Je to náročný, ale nic k děsení. Jsou v životě horší věci, fakt. :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML