2 roky a 7 měsíců - nemluví

ED
65
27.5.07 13:39

2roky a 7měsíců-NEMLUVÍ ???

Ahoj všechny maminky,

tak jsem zkoušela pročitat starší diskuse a ty řeší jen dvou a půl leté děti, ale mému synovi je už o kousek víc a mě to trápí víc a víc.
Nemluví, nespojuje slova. Všemu rozumí, říká máma, táta, sám, dál, had, páv, lev, a to je tak zhruba všechno, ostatní slova říká jenom první slabiku. Tudíž třeba pračka je pa, kašička je ka, pohádka je po, atd. Úplně se děsím že nás na tříleté prohlídce doktorka pošle na neurologii.
Byli jsme tam už v roce a půl, protože sám nechodil, no a během měsíce se rozchodil, ale na té neurologii jsme si přišli jako když máme totálně opožděné néli postižené dítě. Holt nikam nespěchal, a doufala jsem že to takhle bude i s tím mluvením, ale týdny utíkají a nijak se to nelepší.
Máte někdo také tak staré dítě, které také neodříkává básničky ???
Myslíte že je nějaká šance aby se rozmluvil bez toho, abychom ho museli tahat po doktorech. Stejně mám pocit že začne mluvit až se mu prostě bude chtít, holt to ale asi opět nebude podle tabulek.
děkuju
 Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1234
27.5.07 13:54

Evo, neboj!!!
My jsme na tom asi úplně stejně. Jé a koukám, že jsou kluci úplně stejně staří!!! :wink: Slovní zásoba mizerná, spojování slov ani omylem a z většiny taky zvládne jen první slabiku.
Jo, jediné, co spojuje, je: „Ma pí“ - to znamená, že je tma a jde se spát :lol:
Jinak se to rozvíjí hrozně pomalu a když kolem sebe vidím ty ukecané i mnohem mladší dětičky, taky si říkám, jestli je vše OK.
Nejvíc mě pobavil poslední příklad:
Byli jsme na písku se sousedovic ( o dva týdny mladším) Vašíkem. Náš Matýsek udělal bábovku z auta a řekl: „Brm brm“ a Vašík na to „ts to je karoserie“ :lol: :lol: :lol:

Zrovna tento týden jsem to říkala doktorce, když jsme se byli naočkovat proti meningitidě. Říkala, že je pořád ještě čas, že je důležité, že aspoň něco povídá a že si pomalu přidává nová slovíčka. Sice pomalu, ale postupuje. Rozhodně se prý nemusím bát. A ať jsem ráda, že pořád něco nemele.
Jedna naše příbuzná, teď už dospělá paní (nevíc holka, že jo!) prý nemluvila skoro do pěti let a teď má dvě vysoké školy, čtyři děti a jak je čiperná :P

Takže já si vždycky mezi babama postěžuju, že nemluvíme, ale jinak mě to netrápí. Vidím ty malé krůčky a to snad stačí.
Pa M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
27.5.07 15:55

ahoj

syn taky používal asi 20 slov a vše ostatní říkal první slabikou .. byla jsem z tohno namrtvici, protože když jsme mu nerozuměli tak se vztekal a zkoušel to tak dlouho dokud jsme neopochopili o co jde… a asi víte že je to dost obtížné, když najednou vypadne z dítka „ba“… a zbytek si máte doplnit…

trvalo to asi půl roku …a měsíc po svých druhých narozeninách najednou během týdne začal mluvit i druhé slabiky a během dalšího týdne celá slova a za měsíc už mlel jak kafemlejnëk…

vím že je mladší než tvůj, píšu to jen proto, že myslím že do 3 let má dítě čas a že ta změna k lepšímu je opravdu velmi nenadálá a rychlá… z téměř nuly na velice srozumitelnou komunikaci jsme se dostali během 3 týdnů… přičemž se mi zúročilo veškeré čtení všech knížek… protože jak jsem myslela že si z toho čtení nic moc nepamatuje, tak pak mě překvapilo, že klidně začal doplňovat celé sloky…

S neurologií máme taky tu čest… po návštěvě jsem doma řvala že moje dítě asi nebude nikdy chodit… některé dr. fakt dokáží člověka pěkně vystresovat…

Takže já bych čekala do těch 3 let máte ještě víc jak 5 měsíců… a to změna může být opravdu nenadálá a dost velká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
27.5.07 18:01

Jako bych četla o našem synovi, jen je ještě o něco starší než vaši kluci.
Sice se to pomalounku zlepšuje, ale ještě stále pes je u nás „pe“. Musím fungovat jako překladatelka a někdy nerozumím ani já. Nevím, kde bude problém, při hře totiž auto vydává jasné „grrr“,ale ve slově „r“ neřekne ani náhodou.
Básničku taky nehrozí-byť čteme a takový Hrubínův Špalíček už znám zpaměti :lol: Ale vím, že říkanky v paměti má, protože když pozměním text, pozná to a durdí se kvůli tomu.
Nemluvení mě mrzí i kvůli tomu, že přicházím o ty úžasné věci, co mu jdou hlavičkou…

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10459
27.5.07 18:13

ahoj, moje kamarádka má syna (bez týdne mu jsou tři roky) a ten taky téměř vůbec nemluví. Říká asi pět slov, no spíše slabik - mama, ato (auto), ne ne apod. :? , takže to teď budou řešit na tříleté prohlídce u doktorky.
 Silvie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ED
65
27.5.07 20:08

tak všem moc díky za odpovědi.
asi to nebude znít moc hezky, ale jsem ráda že v tom nejsme sami.
budu pevně doufat, že se brzy všichni nemluvící hezky rozmluví a snad i ten můj klučina to zvládne.

hezký zbytek víkendu a díky

Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
27.5.07 21:10

Ahoj,
tak náš synovec má tento týden 3r.a podle toho co tady čtu,jste upovídají až běda.
Náš Michal používá 4 zkomoleniny:bibi je babička ,táč je sednout si,mimi je Michal a tou je auto.
Doktorka na 3-letce na to nic neřekla,maj se ukázat za 1/2 roku a pak se uvidí ,popř.z vlastní iniciativy zkusit logopedii,tak nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
27.5.07 22:01

Holky, klid, ono se to samo srovná. Určitě si s dětmi povídáte, možná čtete (u nás se čtení zatím neujalo), a popisujete okolí při procházce. Pokud se děti alespoň trochu v mluvení zlepšují- byť pomaloučku, tak je to zřejmě ok. Já jsem zase ráda, když spí a je ticho :lol: :lol: :lol: Normálně kecá u jídla, u čištění zubů, tuhle se probudil a šli jsme čůrat na wc (ve stoje) a jak promluvil, tak mu vypadl dudlík z pusy do záchoda (má ho na spaní) :roll: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
28.5.07 01:53

ahojky, můj bratranec nemluvil až snad do 4, rozmluvil se až kolem 5 let. Ale popravdě (přestože jeho bráška taky začal mluvit až kolem 5) to pěkně podcenili (přestože jsem je upozorňovala na rizika) a na logo šli vlastně až teď kdy má odloženou povinnou školní docházku.
Jsem speciální pedagog takže je to takto. Pokud vaše dítě nemluví ve třech letech, nebo mluví podstatně hůře než je běžné u těchto dětí (celé věty, krátké sdělení, krátké básničky…) tak je určitě vhodné zajít k logopedovi. Ten se koukne, pošle na další vyšetření (sluchu atd.) pro vyloučení jiných příčin a poví co dál. Určitě vám to doporučuji takhle udělat z jednoho prostého důvodu. Může se sice jednat o opožděný vývoj řeči, což není nic hrozného, ale vždy je dobré aby o tom logoped věděl. Často se to totiž spojuje s dalšími vadami a ty je vhodné začít včas řešit, včas trénovat. (často patlavost atd.) V krajní verzi je taky možné aby se z toho vyvinula dysfázie, což už je docela závažné. Většinou jde však opravdu jen o OVŘ, ale je ve vašem zájmu aby dítko rychle dohnalo to co potřebuje, aby mu s tím něco pomohl… Když špatně mluví nebo nemluví - má to dost problémů - hlavně sociálních, především ve školce, a potom na vliv na celkový vývoj, protože ten souvisí s řečí. Je zbytečné aby ty děti doháněly všechno až ve škole (hůře se jim pak třeba píše - špatně sluchově rozeznávají hlásky atd…) Ale sama vím že záleží jen na rodiči, u nás v rodině na to rodiče bohužel u bratrance nedbali. Jinak pediatr je nikam neposlal. Myslím že logoped není žádná hrůza, že se tam dá zvládnout chodit. Zdravím a přeji ať se dítka brzy a správně rozmluví

• Citovat
  • Upravit
8
28.5.07 11:54

xxx

môj syn má tri roky a jeden mesiac a tiež toho nenarozpráva nejako extra veľa, na druhej strane pozná všetky veľké písmená, rozoznáva farby, nemyslím si, že by bol vývojovo pozadu iba preto, že ešte plynule nerozpráva. Je to dané u každého dieťaťa. Dcéra rozpráva od roka plynule, veľa, nemala ešte dva roky, keď rozprávala aj „r“ a pritom mám pocit, že malému sa venujeme ešte intenzivnejšie ako jej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
28.5.07 13:33

No, já jsem na logopeda nachystaná, ale přece jen počkáme do těch třetích narozenin-však už to bude za chvíli :?
Spíš mě to vytáčí, když si o nás myslí, že si se synem nečteme, nepovídáme, že se mu třeba málo věnuju, to pak zamrzí :evil:

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
281
28.5.07 14:28

Ahojda.
Mému synovi je teda teprve 20 měsíců, ale také se mu nechce mluvit. Začal krásně už kolem 10ti měsíců mama, tata, baba, tůtů, ale pak začal měsíc na to chodit a od té doby ho zajímá jen co se dá rozebrat, odmontovat a smontovat a kam se dá vylézt atd. Je dost velký na svůj věk - v 18ti m. 93cm a 14,2kg a všude kam přijdeme si lidé myslí, že je mu min. 2,5 roku a komentují, proč nemluví a proč má pleny atd. Já jsem pak vynervená a zapomínám, že je vlastně ještě „malý“. Teď dělá pořád „hůhů“, ať je to vlak, co nám jezdí za okny, či tramvaj, auto či autobus. Rozumí perfektně. Na svůj věk je i dost chytrý, či spíš vyčůraný, o motorice nemluvě - tam je jak 4letý, ale mluvit ne a ne. Jak to zkoušet, poradíte někdo? I když to třeba u vás nezabralo, budu ráda za radu. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
154
28.5.07 14:28

Ahoj,
náš nejstarší sice od raného věku poslouchal písničky, říkanky i pohádky, nicméně ve třech letech utvořil tak akorát větu typu „bvvv huuu“ (= jede vlak) a „de ja uf“ (kde je můj nůž). Jinak citoslovce - zvuky zvířat, každý pták byl KOKA… , když něco chtěl, tak ječel.
Zkrátím to. Dětská dr. nás odeslala na foniatrii, zjistilo se že slyší až za roh, poslali nás na neurologii, tam taky neshledali závady, psycholožka zhodnotila, že je vývojově na úrovni čtyřletého dítětě.
S logopedkou nebyl ochoten vůbec komunikovat, vypadlo z něj akorát nové slovo „ejde“ = nejde a „eumi ja“ = neumím.
Nastoupil do školky, teď jsou mu 4 a půl, mluví docela hodně, řada hlásek mu dělá problémy, neumí se dostatečně vyjadřovat, význam řady slov mu taky uniká. Logopedka ho chce vidět jednou za půl roku - zrovna zítra tam jdem. Básničky není ochoten opakovat (já už nechci, … ale já to neumím!!!, …)
Známí mají chlapečka, který nemluvil do 4 let, psycholožku při vyšetření pokousal, teď je na gymplu, kam ho vzali jako prvního v pořadí. Problémy má jen s angličtinou :-)

D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
281
28.5.07 14:30

Zapomněla jsem dodat, že na 1,5roční prohlídce se mě naše pediatrička zeptala, jestli když je tak vyspělý fyzicky, už mluví i ve větách… Tím mi teda dala těžkou ránu … :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2923
29.5.07 13:02

Elfinko , náš syn je na svůj věk právě taky dost vysoký, takže ty soucitné nebo nevěřící pohledy stylu"tak velký kluk ještě nemluví" tím víc přitahuje.
Danielo , příspěvek mě rozesmál.
Já si taky jako laik myslím, že sluch má v pořádku, mentálně se mi teda rozhodně nejeví zaostalý, jen to mluvení… ach jo.

Veru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect