Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, už si nevím rady… byla bych ráda, kdybych si mohla s někým popovídat o stejném problému, protože nikdo v mém okolí už to nechápe a já už nevím, co s tím.
malá má 3 a půl a strašně se vzteká, když není po jejím. Vyplazuje jazyk, je agresivní na své okolí…štípe, občas kouše,, tahá za vlasy…nepomáhá vysvětlovánía nic podobrém, tak dostane na zadek, když už je nejhůř. Do školky zatím nechodí, ale měla bynastoupit v září. Už ted z tohomám strach. Vyžaduje pozornost 24hodin denně a když se jen chvíli věnuju uklízení nebo starání o maličkou, tak je zle a hned něco vyvede. v noci taky špatně spí. A to její chování se zhoršilo po narození její sestřičky, ta má ted 9 měsíců. přijde mi, že furt žárlí. Podle mě se furt nesmířila s tím, že tu není jediná.
@Smoulinka mám to doma už rok. Malá má za necelý měsíc 4 roky. U nás to odstartovala školka. Takže třeba se ta tvoje cácorka ve školce zklidní. Je to normální a na okolí se vykašli. Se spaním neporadím taky stále bojujeme. Ten mladší mi už spí celou noc, dcera zatím ne, kolik nocí prospala celých bych spočítala na prstech. Myslím za celé ty 4 roky. Drž se
Ahoj, mám tříletou a půlroční dceru. Ta tříletá má teď také zvláštní období. Dokáže se pořádně vztekat, zvláště u babičky, protože u babičky má volnější režim. Je tedy pravda, že nekouše, neštípe, akorát někdy trochu komanduje mladší kamarády. Když má doma vztek, odvedu jí v klidu za ruku do pokojíčku a nechám ji tam vyvztekat. Ona pak většinou přijde sama, když se uklidní. Nevím, jestli je to správně, ale nám to pomáhá. Jinak ohledně toho žárlení nám moc pomohlo, že jsem tu starší zapojila do péče o mladší. Cítila se strašně důležitá, když měla podávat plenu nebo cokoliv jiného.
Mám dva kluky 3 roky a 10 měsíců. Starší syn hodně žárlil po porodu, tedy na bráchu byl hodný, ale vztekal se ječel, prostě strhával na sebe pozornost. Já jsem měla hodně zdrav. problémů po porodu a bylo obtížné to zvládat tak jsem se byla poradit s psychologičkou. Naznala, že je syn úplně v pořádku:-) jenom si hájí to svoje, že mně měl předtím jenom pro sebe. Doporučila mi to co píše @HATI zapojit do péče o mladšího sourozence a aspoň jednou týdně, nejlépe pravidelně ho někam brát kde budeme jenom sami dva - u nás to fakt pomohlo. Jinak syn chodí do soukromé školky 1× týdně.
Jo a syn nejvíc vyváděl, když jsem kojila ( to chtěl jíst, pít, čurat) nebo stála u přebalováku a nemohla se hnout to stál a ječel, že mi skoro tekla krev z uší:-(. Agresivní naštěstí nebyl.
Období vzdoru a do toho žárlivost, náročné období, ale i pro ní nejen pro tebe.
Chce to nějak přežít.
Asi bych se jí hodně věnovala a to i tak že bys mimino častěji odložila někomu jinému a měla nějaký čas jen na ni. taky bych si takové situaci přečetla něco o vztazích mezi sourozenci a žárlivosti a jak se vyhnout tomu, abys ještě přilévala oheň do ohně.
Hodně rodičů třeba dělá tu chybu, že považuje to starší za velké a rozumnější a předhazujou jim to a vyžaduje dospělejší chování, než je to dítě schopné, což situaci ještě zhoršuje atd…
Pokud se vzteká a je agresivní, tak odvézt někam vedle z dosahu, říct akorát, že chápeš, že se zlobí, ale dokud se nezklidní a nepřestane ubližovat, tak musí být v pokojíčku. Ale to musíš sama najít způsob, jak to zvládnout bez nějakých velkých emocí u ní a i u tebe.
Tak n´já mám takový problém, že s ní nemůžu být jen sama. Bývaly jsme spolu samyy dvě dokud malinká přes den hodně spinkala, ale ted nespinká skoro vůbec, takže nemám čas jen na starší ![]()
U nas je to velice podobne (holka 3 roky, kluk 1 rok).Ta starsi hrozne vyvadi, myslim, ze je to vzdor a zarleni dohromady. Agresivni tedy neni, ale je priserne ujecena. Place kvuli vsemu, nekdy to jsou takove ty klasicke hystericke sceny, kdy uz ani nevidi, neslysi, jen jeci…to pak vetsinou odpadne a usne (byva to kolem obeda, takze na tom ma podil unava, kdyz byly malemu asi 3 mesice, tak prestala po obede spavat)
Taky porad neco kuti a vetsinou skodi - ji mu jidlo, naoplatku mu strka nejedle veci-travu, kameni. Zapojit se nechce, kdyz ji necim "zaukoluju ", tak mi rekne, ze se ji nechce…nepoda,neprinese.Spis naopak, veci bere a schovava.
Do brasky strka a rika, ze ho nechce, ze si s nim hrat nebude. Pritom on ma hroznou radost, kdyz muze byt s ni.
Taky jsem nekolikrat premyslela, jak to maminky delaji, ze jim deti zustanou v pokoji, kam je odnesou, kdyz hysterci.
Ja kdyz dceru odvedu do pokojicku, kdyz dela hrozne sceny, tak obratem pribehne a vyrvava u me vesele dal. Prece ji tam nezamknu??? ![]()
A ona sama tam rozhodne nezustane. Kdyz tak janci, tak pak rozplace toho mladsiho, protoze ten se ji pak boji. Uz jsme zkousela odejit ja sama, ale stejne za mnou prijde a rve zase…
Myslim, ze se ji venuju hodne, nekdy mam pocit, ze se prave vsechno toci jen kolem ni…
Takze zakladatelko neboj, nejsi v tom sama…
Šotolka to je přesně jak u nás, ale naprosto přesně. Dcera příšerně mrčí, je ukňučená, nic co jí nabízím nechce, nechce mi pomáhat. Naštěstí teda neříká, že ho nemá ráda, ale fakt mu někdy jen škodí a škodí a přitom on je tak šťastnej když může být s ní
Stejně jako u vás, malá přestala spávat po obědě v jeho 3měsících a od té doby to začalo být maso ![]()
@šotolka to bych ji tam teda zamkla, to už je snad příliš ne? Dávat ročnímu do pusy kamínky…!!! Vždyt ho může zabít! Zamkla bych ji tam i klidně na 10 minut. Pokud by se to nelepšilo, hurá k psychologovi celá rodina.
@šotolka jsi moc měkká. Tvým úkolem v tomto věku je vytyčit dítěti jasné hranice, co může a co už ne. Jak že nechce pomáhat? Prostě jsi jí to řekla, tak to udělá. Musíš si vybudovat trochu autoritu.
Tak já se hlásím, že u nás seto po strááášně dlouhé době zlepšilo a je klid. už nemívá ty záchvaty vzteku a pomáhá… s maličkou si hraje, super. stane se teda že má den blbec… ale to máme i my dospělí. takže já jsem spokojená. a do školky začla chodit a chodí ráda.
U nás bylo vztekání na denním pořádku (malý 3 roky), teď jak začal chodit do školky, tak se uklidnil, chce to čas, každé dítě je jiné…
Tak jak jste dopadli?? Už jsme to taky chytli.. navíc madam plive a lže a škodí malé, psovi, pere se, buřt ječí, že něco chce/nechce
V přítomnosti někoho dalšího otec, známý, kamarádi, obchod tak jsem ignorována
![]()
Ï já to znám a to zrovna dvakrát! Jendomu je 2,3/4 a druhému 18m. Starší na každý příkaz odpoví, NE a prskne a mladší, když něco chce a fakt není možné mu to půjčit, tak začne ječet a vstekat se až pomalu zmodrá! Fakt lahůdka někdy
![]()
Nás ma v lete 3roky a taky se vzteklina ale prijde mi ze hlavne na me:( u babicky takovej neni jsu zvedava co bude delat ve skolce