Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, mám tříletou holčičku, je to skvělý parťák, ale občas se vztekne, nebo kňoura, když něco není tak, jak by chtěla… Osobně s tím nemám problém, beru, že to k vývoji patří a není to moc často.. Problém s tím má ale moje mamka, která si myslí, že to v tom věku už normální není, že jsem dceru zkazila, a že je to rozmazleny fracek.
Proto by mě zajímalo, jak to mají ostatní maminky od triletaku - mají občas ještě nějaký vzdor, nebo už to jsou vzorně vychovane a poslusne děti?
Ja mam vzorne vychovane a poslusne deti na verejnosti. Doma jsou to vzdorovite a tvrdohlave bytosti
Naprosto normalni chovani 3 leteho ditete. Pokud ale babicka o vnucce rika, ze je rozmazleny fracek, tak je neco spatne u babicky a ne u ditete ![]()
@luci.no píše:
Ja mam vzorne vychovane a poslusne deti na verejnosti. Doma jsou to vzdorovite a tvrdohlave bytostiNaprosto normalni chovani 3 leteho ditete. Pokud ale babicka o vnucce rika, ze je rozmazleny fracek, tak je neco spatne u babicky a ne u ditete
asi tak na veřejnosti jsou to zlatíčka doma ďáblíci
Na veřejnosti mi ji právě chválí.. Než byl nouzový stav, tak jsme chodili do dětské herny, a tam všichni říkali, jak je krásně vychovaná - přišla se treba zeptat, zda může jít na klouzacku, vždy po sobě uklidila hračky, pozdravila dospělé. V obchodě pomůže vyložit nákup, zaplatí, poděkuje… Ale ani doma s ní problémy nejsou, to obvykle jen s mými rodiči, protože ji tlačí do něčeho, co ona sama nechce… A pak jsou ty problémy..
Hele, mě se syn vzteklá ještě v sedmi letech. A dceři je 14, má krásnou pubertu a některé záchvaty jsou na Oskara. Dítě není cvičený pejsek, který splní bez domlouvání každý příkaz. Chyba je v babičce a ne dítěti.
@Beckyttine5 píše:
Na veřejnosti mi ji právě chválí.. Než byl nouzový stav, tak jsme chodili do dětské herny, a tam všichni říkali, jak je krásně vychovaná - přišla se treba zeptat, zda může jít na klouzacku, vždy po sobě uklidila hračky, pozdravila dospělé. V obchodě pomůže vyložit nákup, zaplatí, poděkuje… Ale ani doma s ní problémy nejsou, to obvykle jen s mými rodiči, protože ji tlačí do něčeho, co ona sama nechce… A pak jsou ty problémy..
A proč to takhle neřekneš i mamce, že kdyby ji netlačila do věci které nechce dělat tak nebude mrčet?
@PeBa12 píše:
@Beckyttine5A proč to takhle neřekneš i mamce, že kdyby ji netlačila do věci které nechce dělat tak nebude mrčet?
Protože mamka má za to, že dítě na dělat to, co chce dospělý..
@Beckyttine5 píše:
Protože mamka má za to, že dítě na dělat to, co chce dospělý..
Já nevím, ale ty si máma ne? Když vidíš, že ji tvoje mamka do něčeho tlačí a malé se do toho nechce tak nesedím jak tvrdý Y a ozvu se, že to malá dělat nechce tak ať ji nenutí.
Malý má 3,5 roku, je to rozumný kluk, v 90 % se v klidu domluvíme a vysvětlíme si situaci. Ve zbývajících 10 % je schopný se vzteknout i kvůli tomu, že se na něho člověk podívá jinak než chtěl
Já myslím, že se občas naštveme a vztekáme všichni, nebo je tvoje mamka robot bez emocí? Děcko není malý dospělý a teprve se učí ty situace zvládat, je jasné, že to občas ujede
Rozmazleného fracka si představuju jinak.
@Beckyttine5 píše:
Ahoj, mám tříletou holčičku, je to skvělý parťák, ale občas se vztekne, nebo kňoura, když něco není tak, jak by chtěla… Osobně s tím nemám problém, beru, že to k vývoji patří a není to moc často.. Problém s tím má ale moje mamka, která si myslí, že to v tom věku už normální není, že jsem dceru zkazila, a že je to rozmazleny fracek.
Proto by mě zajímalo, jak to mají ostatní maminky od triletaku - mají občas ještě nějaký vzdor, nebo už to jsou vzorně vychovane a poslusne děti?
@Beckyttine5 píše:Řeknu ti jednu část… Ano naši rodiče by jim skutečně jednu flákli
Zkus dát mamince přečíst nějaké článk na webu nevychova.cz (snad ji to moc nerozpláče).
U 3 leté bych to absolutně neřešila, ale mě se vzteká 5,5 letý
A to je teprve něco ![]()
@Beckyttine5 Můžeš ještě mamku přihlásit na webinář Nevýchovy, poběží příští úterý a je to zdarma: https://www.nevychova.cz/…ne-workshop/?…
Ahoj holky,
Rada bych obnovila diskuzi a pozadala o radu. Mam doma dva chlapce, trileteho a petimesicniho. Od narozeni mladsiho ma starsi obcasne zachvaty vzteku. Dokazu urcit spoustec, ale nevim, nedari se mi to zkorigovat. Napr. udelam corona test a jelikoz ma vyter spojeny s lizatkem, pozada po testu o lizatko. Podam mu to vcerejsi, co je na talirku. Ale nechce oranzove, chce cervene. Jeho zadost zamitnu a je to tu. Zacne rvat, hazet veci. Mluvit na nej nepomuze, jako by neposlouchal. Zavrit ho v jinem pokoji taky nepomuze, hned vybehne a rve dal. Chce na ruce, ale kdyz ho vezmu, stejne rve dal. Prejde to do par minut, ale stejne.
Je rozmazleny a vymysli: tohle chci, ale vastne to nechci. Jak ho to odnaucit? Nebo uz je pozde?
Jeste podotknu, ze do skolky chodi uz dlouho, venuju se mu odpoledne hodne, miminko je klidas, delam i veci jenom s triletym samotnym, takze odstrceny neni.
Mate nejake rady, jak tyto situace resit?
Dekuji!