Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, byli jste někdo u psychologa s takhle malým dítětem? Pořád řeším separační úzkost u syna (trvá od 10. měsíce věku, v srpnu mu budou 3 roky). Já už nevím, co dál, takže jsem volala na psychologii, budou se mi ozývat v pondělí, zda by nás vzali nebo ne, ale i kdyby ano, tak stejně až tak v září. Ale chodili jste někdo s takhle malým dítětem? Jak to probíhalo, jak takovým dětem vůbec pomůžou?
Jake ma reference? Pred skoro 2 lety jsem to absolvovala protoze se syn nejevil uplne normalne; psycholozka byla placena a na doporuceni od zname, doporucila jsem ji jeste jedne kamaradce a zpetne musim rici ze nam ani jedne vubec nepomohla… pak jsem zkousela jeste jednu, ta byla lepsi, ale taky nam vlastne moc nepomohla.
Ted chodi syn ke klinicke, ta v podstate jen pozoruje a popisuje, co syn dela a v cem je/neni standardni, opet zadna pomoc pro me jako rodice. Nejvice pomohli v SPC, ve skupince maminek s detmi s podobnou diagnozou a odborna literatura.
@Helca83
Já zkoušela jednu, co má dobré reference, popsala jsem jí to a ona že takhle malé děti spíš nedělají a odkázala mě na oddělení klinické psychologie ve vedlejším městě. Mě právě vždycky všichni kolem říkají, že takové chování syna už je trochu za hranou a že mám zkusit odbornou pomoc. V pondělí mi i řeknou jestli potřebují nějakou žádanku nebo ne..
@Meggiska drzim vam palce, ale pocitej spis ze nepomuze - jednak deti vnimaji nas a nemusi se chovat napoprve tak, jak se chova bezne (i kdyz zrovna u te separacky je mozne ze tam vystrihne ukazkovy hysak az bude psycho chtit at jdes pryc
)…
Jednak moc nevim, co by mohla poradit zrovna na toto. Nemas predstavu, co mohlo byt spoustecem? Dela to syn uplne vzdy? Nebyl nejaky traumatizujici zazitek, treba mladsi dite nebo tak neco? Kamaradky chlapec 5 let to dela dodnes, ale jsou tam pro to trosku podminky (rizikove tehotenstvi, rizikovy porod, vymodlene dite, mala hnotnost ditete a casta nemocnost, nemaji nikoho na hlidani a je de facto stale jen s mamou) a taky chlapecek tak manipuluje maminku, proste zjistil ze to na ni zabira ![]()
@Helca83
On je mladší, má o dva roky staršího bráchu.. pohodové těhotenství, pohodový porod, mnohem lepší než i staršího. Ale narodil se srpen 2019, v době kdy jsem s ním chtěla začít chodit na dětská cvičení, začal covid, takže všechno zavřené. Když byl úplně mimino, tak všichni se snažili věnovat staršímu, aby nebyl zanedbávaný, takže on byl hlavně u mě..ale snažila jsem se věnovat oběma. Do 6.mesice byl pohodový, pak se začal hýbat a staršímu se přestávalo líbit, že mu bere hračky, od 10. měsíce chodí, od 17 měsíců je bez plen, od 18 měsíců je bez kočárku, nikdy nechtěl krmit, takže jsme jeli BLW, od dvou let se obléká sám (triko, trenky, tepláky), už zvládá i mikinu na zapínání, boty..nikdy ho nezajímaly hračky pro mimina, rovnou autíčka a vše co měl starší brácha, v něm se hrozně vzhlíží, i když je na něj brácha docela zlý občas. Ale je hrozně vzteklý, dokáže vytočit i sám sebe, bylo i období, kdy se dokázal tak vzteknout a rozbrečet, že se z toho poblil. A když jsme spolu, tak na něj nikdo jiný (jako že ani jeho táta) nesmí sáhnout, nebo se na něj podívat, to je hned „nech mě bejt, nedívej se na mě“ přitom se na něj snaží být manžel hodný.. jako už je to na mě fakt dlouhé a teď budou prázdniny a já si to asi půjdu hodit, bo to nedám..
@Meggiska chodila jsem od jednoho roku. Zhodnotili jeho stav, výši IQ ard, radu mi nedal nikdy nikdo. Spc ho kolikrát ani vidět nechtělo. Na vše di člověk musí přijít sám, ale samozřejmě já si dítě nevysetrim. A ty zprávy od klinického potřebuji
@g.sandova píše:
@Meggiska chodila jsem od jednoho roku. Zhodnotili jeho stav, výši IQ ard, radu mi nedal nikdy nikdo. Spc ho kolikrát ani vidět nechtělo. Na vše di člověk musí přijít sám, ale samozřejmě já si dítě nevysetrim. A ty zprávy od klinického potřebuji
Ale v podstatě bude návštěva psychologa pro nás asi k ničemu co? ![]()
@Meggiska píše:
Ale v podstatě bude návštěva psychologa pro nás asi k ničemu co?
to si zase netroufám tvrdit, já bych to zkusila.
@g.sandova píše:
to si zase netroufám tvrdit, já bych to zkusila.
No za zkoušku nic nedám, v pondělí mi budou volat, tak uvidíme.