Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, zkouším psát o radu či pomoc.
Syn od 4.mesicu měl vyrážku na tvářích postupem času se mu tato vyrážka rozlezla a teď má fleky po celém těle teď má 1.rok Je to šílené. Prošli jsme několik kožních lékařů - doporučili nám spoustu krému, masticek i kortikoidy. Teď je objednaný na alergologii ale strašná čekací doba. Už nevím co použít. Čím natřít. Čím mu ulevit. V noci nespí, brečí protože ho to svědí. Kolikrát i přes den si ruce a nohy i záda rozskrabe.
Nemá někdo podobnou zkušenost či doporučený produkt. Budu za každou informaci jak malému pomoct vděčná.
Zkoušet, střídat, co pomáhá jednonu, nemusí pomoct druhýmu. Je to hrozně individuální. A taky často nejaký přípravek může vyhovovat chvíli, a pak najednou přestane a je třeba ho změnit. Jinak atopie je právě reakce na alergen, takže zkusit vypozorovat, co vyrážku zhoršuje. První dceři vadily ořechy a rajčata…ta druhá má spíš kontaktní alergii (jednou v roce v období duben-květen-nejspíše ji vadí něco kvetoucího venku).
Eliminační dietu, u takhle malého dítěte to jde ještě dobře. U nás to byla nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka.
Kojíš nebo má UM?
@Hibou umělé mléko od 4.mesicu pak mě Sunar ublinkaval dali jsme Nutrilon zkoušela jsem normální pak i chvilku měl bez laktózy a bylo to to samé. Malý už ji takmer všechno. A eliminační dieta? Jak to funguje?
@Lulupliskova píše:
@Hibou umělé mléko od 4.mesicu pak mě Sunar ublinkaval dali jsme Nutrilon zkoušela jsem normální pak i chvilku měl bez laktózy a bylo to to samé. Malý už ji takmer všechno. A eliminační dieta? Jak to funguje?
Laktóza většinou v kojeneckém věku problémy nezpůsobuje, spíš ta bílkovina. Na to je potřeba UM s naštěpenou bílkovinou (to je prý hnusné) nebo zkusit nějaké z kozího mléka (to ale nemusí fungovat). Eliminační dieta znamená, že ideálně vyřadíš všechny alergeny, stav se zlepší, a ty pak postupně zařazuješ zpět, a tím zjistíš, co dělá problém. Reálně se vyřadí nejdřív takové ty nejprofláknutější alergeny jako kravské mléko, s tím spojená soja, vejce, připadně i pšenice. A zkus se podívat tu https://verazikova.cz/
To je strašně individuální.
Nicméně obecně se v akutní fázi kortikoidové masti asi nevyhneš. Pak to chce kůži promašťovat (někomu stačí modrá indulona, někdo musí mít spěšlo hypoalergenní krém za stovky korun).
Obecně bych:
Prala v prášku pro alergiky/miminka, nepoužívat aviváž
Používat minimum kosmetiky (sprchovat jen vodou, nekoupat, nechodit se s dítětem rachtat d chlorovaných bazénů), opalovák nějaký z lékárny
Oblečení ideálě jen bavlna (ale tady jsou mezi exematiky velké rozdíly, já třeba nesnesu merino, příměsy nebo moderní umělá funkční vlákna naprosto v pohodě, umělotiny mi vadí jen pocitově, nemám na ně reakci).
Vypozorovat, zda to nezhoršuje nějaká potravina (vejce, soja, ořechy, jahody, citrusy, čokoláda…).
Eliminovat peří, prach v domácnosti (koberce, závěsy, omezit hrabání s ev písku nebo hlíně).
Zamyslet se nad celkovým životním stylem rodiny a klimatem v rodině. Může vadit kouření v okolí dítěte, stres/hádky rodičů. Jakákoliv nemoc (= oslabení organismu) také často spouští zhoršení).
Střídali jsme Eucerin Atopicontrol Acut krém, protopan, A-derma Exomega control. A fenistil kapky na svědění.
Na spaní může pomoct speciální protisvědivé pyžamko. Když můžete, jeďte s ním v létě k moři.
@Svistice děkuji moc, nad tou rodinou se často pozastavuji ve své hlavě. Doufám že psychického rázu to nebude.
Vecpala jsem se do další kožní ambulance. Po tříhodinovem čekání se na malého podívala a snad za týden by jsme meli prý mít to nejhorší za sebou. 3 druhý masti, dvoje kapky.. prášky na noc. Na roční dítě nálož všech věcí. Doufám, že něco z toho pomůže. Budu pátrat po psychickém stavu a zkoumat zdali to nebude nějaká potravinová intolerance. Děkuji moc všem
![]()
Doporucuju Draci krev, prakticky na vse. Na ekzem ma okamzite ucinky.
@Dha14 píše:
Doporucuju Draci krev, prakticky na vse. Na ekzem ma okamzite ucinky.
Dobry den, jaky konkretni preparat? Mela jsem kdysi od Energy, ale ten neni pro deti…dekuji