Ekzém co na něj, zkušenosti?

23.5.22 12:19

Ekzém co na něj , zkušenosti?

Dobrý den, zkouším psát o radu či pomoc.
Syn od 4.mesicu měl vyrážku na tvářích postupem času se mu tato vyrážka rozlezla a teď má fleky po celém těle teď má 1.rok Je to šílené. Prošli jsme několik kožních lékařů - doporučili nám spoustu krému, masticek i kortikoidy. Teď je objednaný na alergologii ale strašná čekací doba. Už nevím co použít. Čím natřít. Čím mu ulevit. V noci nespí, brečí protože ho to svědí. Kolikrát i přes den si ruce a nohy i záda rozskrabe.

Nemá někdo podobnou zkušenost či doporučený produkt. Budu za každou informaci jak malému pomoct vděčná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
301
23.5.22 12:34

Zkoušet, střídat, co pomáhá jednonu, nemusí pomoct druhýmu. Je to hrozně individuální. A taky často nejaký přípravek může vyhovovat chvíli, a pak najednou přestane a je třeba ho změnit. Jinak atopie je právě reakce na alergen, takže zkusit vypozorovat, co vyrážku zhoršuje. První dceři vadily ořechy a rajčata…ta druhá má spíš kontaktní alergii (jednou v roce v období duben-květen-nejspíše ji vadí něco kvetoucího venku).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4126
23.5.22 12:36

Eliminační dietu, u takhle malého dítěte to jde ještě dobře. U nás to byla nesnášenlivost bílkoviny kravského mléka.

Kojíš nebo má UM?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.5.22 12:40

@Hibou umělé mléko od 4.mesicu pak mě Sunar ublinkaval dali jsme Nutrilon zkoušela jsem normální pak i chvilku měl bez laktózy a bylo to to samé. Malý už ji takmer všechno. A eliminační dieta? Jak to funguje?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4126
23.5.22 12:46
@Lulupliskova píše:
@Hibou umělé mléko od 4.mesicu pak mě Sunar ublinkaval dali jsme Nutrilon zkoušela jsem normální pak i chvilku měl bez laktózy a bylo to to samé. Malý už ji takmer všechno. A eliminační dieta? Jak to funguje?

Laktóza většinou v kojeneckém věku problémy nezpůsobuje, spíš ta bílkovina. Na to je potřeba UM s naštěpenou bílkovinou (to je prý hnusné) nebo zkusit nějaké z kozího mléka (to ale nemusí fungovat). Eliminační dieta znamená, že ideálně vyřadíš všechny alergeny, stav se zlepší, a ty pak postupně zařazuješ zpět, a tím zjistíš, co dělá problém. Reálně se vyřadí nejdřív takové ty nejprofláknutější alergeny jako kravské mléko, s tím spojená soja, vejce, připadně i pšenice. A zkus se podívat tu https://verazikova.cz/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
23.5.22 12:58

To je strašně individuální.

Nicméně obecně se v akutní fázi kortikoidové masti asi nevyhneš. Pak to chce kůži promašťovat (někomu stačí modrá indulona, někdo musí mít spěšlo hypoalergenní krém za stovky korun).

Obecně bych:

Prala v prášku pro alergiky/miminka, nepoužívat aviváž
Používat minimum kosmetiky (sprchovat jen vodou, nekoupat, nechodit se s dítětem rachtat d chlorovaných bazénů), opalovák nějaký z lékárny
Oblečení ideálě jen bavlna (ale tady jsou mezi exematiky velké rozdíly, já třeba nesnesu merino, příměsy nebo moderní umělá funkční vlákna naprosto v pohodě, umělotiny mi vadí jen pocitově, nemám na ně reakci).

Vypozorovat, zda to nezhoršuje nějaká potravina (vejce, soja, ořechy, jahody, citrusy, čokoláda…).

Eliminovat peří, prach v domácnosti (koberce, závěsy, omezit hrabání s ev písku nebo hlíně).

Zamyslet se nad celkovým životním stylem rodiny a klimatem v rodině. Může vadit kouření v okolí dítěte, stres/hádky rodičů. Jakákoliv nemoc (= oslabení organismu) také často spouští zhoršení).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
684
23.5.22 16:47

Střídali jsme Eucerin Atopicontrol Acut krém, protopan, A-derma Exomega control. A fenistil kapky na svědění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
23.5.22 16:52

Na spaní může pomoct speciální protisvědivé pyžamko. Když můžete, jeďte s ním v létě k moři.

• Citovat
  • Upravit
7748
23.5.22 20:40

Sudocreme jste asi zkoušeli, vid´. Má to hrozný chudáček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.5.22 20:42

@Svistice děkuji moc, nad tou rodinou se často pozastavuji ve své hlavě. Doufám že psychického rázu to nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.5.22 20:43

@Taktinevím ano sudocream a dalších x masti vše bez úspěchu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.5.22 20:45

Pokračování..

Vecpala jsem se do další kožní ambulance. Po tříhodinovem čekání se na malého podívala a snad za týden by jsme meli prý mít to nejhorší za sebou. 3 druhý masti, dvoje kapky.. prášky na noc. Na roční dítě nálož všech věcí. Doufám, že něco z toho pomůže. Budu pátrat po psychickém stavu a zkoumat zdali to nebude nějaká potravinová intolerance. Děkuji moc všem :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LP4
1366
23.5.22 22:02

Linola

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
113
23.5.22 22:12

Doporucuju Draci krev, prakticky na vse. Na ekzem ma okamzite ucinky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.5.22 23:38
@Dha14 píše:
Doporucuju Draci krev, prakticky na vse. Na ekzem ma okamzite ucinky.

Dobry den, jaky konkretni preparat? Mela jsem kdysi od Energy, ale ten neni pro deti…dekuji

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML