Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chtěla jsem se zeptat, zda tohle období taky máte nebo jak to u vás probíhalo, mám holčičku necelé 3 roky v prosinci, doposud nijak velké problémy, ted je období, kdy na vše říká ne, bouchá děti, strká do nich na hřišti, ale i mě teda, kope do mě, kouše, neposlouchá, snažím se pořád dokola vysvětlovat, ale občas už jsem úplně z ní někde jinde, prostě spolu bojujeme, ráda bych nějak pomohla sobě i jí, aby to byla víc pohoda, ale nedaří mi se nějak…
i přes vysvětlování slyším to její ne, když nedostane to co chce, tak mi spustí řev, což teda moc něřeším, není to vždycky, ale prostě někdy to zkouší i celý den, táta jí vidí večer 2 hodinky, to je milionová, nepředvede nic z toho co mě za celý den.
Občas vyletím jsem trochu prudčí povahy, ale spíš zakřičím a je to, ale mrzí mě to, ráda bych vše ve větším klidu. Četla jsem i hodně diskuzí, že je to normální, ale přece si myslím, že to chci řešit.
jinak.
Hele snaz se v klidu a hodne dusledne. Budes se chovat spatne, dostanes trest. A fakt dodrzet. Kdyz Te fyzicky napadne, znehybni ji a pust, az se uklidni.
@Tarjei zkusím to, děkuju, ta důslednost z mé strany je, důsledným ne, ale ona si z toho nic nedělá prostě, tatka z ní dělá pořád malou holčičku, nechce jí nějak moc drezúrovat…
Na útoky na mě zabralo odejít prostě, že takhle si hrát nebudu. Ale žádné přemlouvání, vyhrožování…fakt okamžitě a důsledně ho ze sebe sundat a klidně se někde zavřít. Obecně si myslím, že se s tím ale nic dělat nedá, jen vydržet. Totéž s těma dětma, dělali jsme, co mohli, nakonec to přešlo samo ve třech letech ze dne na den. Prostě dozrál a místo plácání si najednou začal s dětmi hrát a povídat a vůbec by ho nenapadlo věci řešit fyzicky ![]()
Vyprdni se na vysvětlování, když to evidentně nefunguje. Na mé děti v období tříletého vzdoru taky nefungovalo. Musíš jí být pořád za zadkem a zamezit nežádoucímu chování v zárodku. Chytnout ruku, když chce někoho uhodit, říct důrazné NE a pokud by se to opakovalo, z hřiště/herny/návštěvy odejít. Zároveň nebazíruj na hloupostech, ale vyžaduj důsledné dodržování důležitých věcí. Pevné nervy přeju! Přejde to brzy, pokud budeš důsledná ![]()
@unuděná pořád za zadkem jí teda rozhodně jsem hlavně na tom hřišti, protože vím, co dokáže, tak to zkusím a uvidím, snad se efekt dostaví, do školky jde až příští rok právě, takže snad to už bude dobrý tam potom…
@kralovna12 píše:
@unuděná pořád za zadkem jí teda rozhodně jsem hlavně na tom hřišti, protože vím, co dokáže, tak to zkusím a uvidím, snad se efekt dostaví, do školky jde až příští rok právě, takže snad to už bude dobrý tam potom…
Ony si ty děti v tomto období obvykle dovolují primárně na mámu (nebo tedy tu hlavní pečující osobu) - sama jsi psala, že s tátou je zlatá. Takže myslím, že i v té školce by byla v pohodě. A určitě se zklidní, takhle to věčně nebude, neboj.
@unuděná já doufám, protože teda někdy večr si říkám, jestli vydržím další den
ale nějak se mi to zase povede
no jo, ty děti…tak snad se to zlepší
@kralovna12 píše:
@unuděná já doufám, protože teda někdy večr si říkám, jestli vydržím další denale nějak se mi to zase povede
no jo, ty děti…tak snad se to zlepší
Syn měl úplně ukrutné tohle období, zpětně si říkám, že jsem měla kliku, že jsem v té době kojila dceru, jinak bych se asi uchlastala
![]()
@unuděná taky mi to napadlo, že asi začnu otevírat ty zásoby co toho doma máme a asi u toho nějakou chvíli zakotvím
, no snad bude brzo lépe ![]()
Ještě něco jsem se chtěla poradit, ohledně jídla, ne, že by mi nic nejedla, ale…
oběd pokud je mixovaný dobrý, když je tam kousek, okamžitě se jí zvedá žaludek, bohužel včera se mi dokonce poblinkala, byla nemocná minulý týden a po obědě s většími kousky mi ho večer vyhodila úplně celý, zelenina vůbec nebyla rozkousaná, jak jsem zjistila, jen ji polykala… jak na ní? přitom jablko pohoda, jogurty pohoda, piškoty, ale nechce ráno vůbec snídat, nic ani chleba, ani rohlík, nic sladkého vůbec, to odmítá, dá si mlíčko a hotovo, pak lipánka, oběd, který je teda rozmixovaný…jinak by mi nejedla nic…večer má kaši a jde chrnět, během dne sem tam křupku nějakou…