Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jdu se sem uklidnit a ubezpečit, že je to normální…
Můj 3-letý syn prochází regulerně pubertou! Je náladový, nic mu není vhod, mračí se, odmlouvá, neposlouchá. Kdo to dítě proboha vychovával?
Já teda rozhodně ne asi ![]()
Je na tom někdo aspoň z části jako my? Je to normální? Kvůli všemu se naštve, lítostivě pláče a citově mě vydírá. Nepomáhá nereagovat, reagovat v klidu, reagovat důrazněji. Ano, vím, musím vydržet, ale podpořte mě a dohoďte nějaké finty jak vydržet…2dcl vína denně už piju
díky.
Pohledej obdoboí vzdoru, má to v nějaké míře téměř každé dítě.
To popisuješ našeho mladýho, když začne je lepší se mu klidit, já ho prostě nechám být on se za chvíli odurazí a příjde sám. Nejlepší je, když příjde s tím: nechte mě bejt, nic nechci, nikoho nechci…je to někdy pěkně na palici. A toho teď už mám 3. týden doma nemocnýho, a to je teprve masakr, už aby šel do školky. Ale jinak když nemá zrovna ty svý náladičky, tak je skvělej, ty hlášky co z něj padaj. Už je s ním opravdu velká sranda!
Hele já tohle teď mám u pětiletý, blbý je že to od ní pochytává mladší-klasickej vzdor to enní, ten už jsme měli (se starší, u mladší je to dohromady). je enskutečně drzá, občas nevím jestli jí je 5 nebo 15
moc nevím co s ní, už takel válčíme cca pul roku a všechyn metody mě známý jsme vyčerpala, takže se chystám opět obrátit na rodičovskou linku
Já mám 4leťačku a „puberta“ s ní mlátí
… tvůj popis naprosto sedí. Uklidňuji se, že je to trenink na skutečnou pubertu. Představ si hodné, poslušné dítě a pak puberta, takto budeme vytrénované. Musíme přežít (a pokud možno nezabít děti), jinou radu nemám
.
Můžu tě ujistit, že ta pravá chlapečkovská puberta teprve přijde, máš čas ještě tak 10 let…možná dýl… ![]()
Ano, přesně to jsem chtěla napsat - přežít a pokud možno je nezabít…plus několik dcl vína libovolné barvy… ![]()
já jak vidíte preferuji červené… ![]()
@colafit píše:
Já mám 4leťačku a „puberta“ s ní mlátí… tvůj popis naprosto sedí. Uklidňuji se, že je to trenink na skutečnou pubertu. Představ si hodné, poslušné dítě a pak puberta, takto budeme vytrénované. Musíme přežít (a pokud možno nezabít děti), jinou radu nemám
.
Ne, není to normální, normální je, že to dneska maj děti už od dvou let, moje dokonce snad od roku a půl
Takže gratuluji k tomu, že sis dosud užila aspoň ty 3 krásné roky
![]()
A jak tě podpořit - vydrž, jednou to přejde
(a pak nastoupí ta pravá puberta
)
Klíííd
u prvního to začalo v roce a půl a stále trvá
(bude mu 8 )
a druhý začal asi tak před půl rokem - nechci nebudu neumim já sám.. řve ječí vzteká se… zkráceně řečeno je zlatý jen když spinká
![]()
…absolutne to samy u nas, zacal ve 2letech..kolikrat mam pocit, ze normalne rozumi dospelackejm recem a cervena se uplne v relevantnich situacich, to jsem necekala, ze to bude mimi jen rok a pul a pak slus a je tu pubos jak vysitej
…nekde jsem cetla, ze obdobi vzdoru je takova predpuberticka a ze je snad 20procent deti, ktere tim vzdorem vubec neprojdou nebo jen v mirne forme…treba muj o jedenact let mladsi bracha, nikdy, nikdy…spis blbne na pokraji tricitky ![]()
Ať dělám, co dělám, ničím se nezavděčím…a co mě štve nejvíc: ve školce se sám obleče, vysleče, nají, doma chce se vším pomoct a nic mu prý nejde, ve školce ano, doma ne a to mu s ničím vyloženě nepomáhám. Prostě ho nechám, dokud se neobleče, je ale schopen třeba hodinu sedět v koupelně a brečet, že mu něco nejde vyslíct.
![]()
Tak u nás je to úplně to samé. Taky si říkám jestli to není puberta
.Nejvíce nás dostane, když jí něco vysvětlujeme a ona se začne smát a smát, ale až tak že někdy se z toho všichni smějeme až brečíme. V tu chvíli víme, že stejnak nemá cenu jí něco vysvětlovat. No anebo zvedne nahoru nosík, dá ruce v bok a otočí se. Ještě čekám až si dupne nohou. Teď jsou jí 3…co bude asi následovat? ![]()
Kamarádky nám radí, že musíme vydržet, být v klidu a nevšímat si toho.No a musím říct, že to i funhuje.Ty nervy ale ![]()