Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ano, zkoušel jsem rýžovou dietu na 6 týdnů. Redukce váhy ze 73 na 68 kg. Výška 175 cm.
Ale pokud chceš zhubnout, tak je důležitá strava a pohyb. Doporučuji řešit to s odborníkem, který doporučí vhodné postupy.
A co potom měsíci? Ikdyz zkubnes, tak to bude fuk, protože pokud se vrátíš do stejného životního stylu, tak i tělo se za pár týdnů/měsíců vrátí zpět do stejných proporcí
kamarádka nejí každé úterý (a čtvrtek jen snídani) je hubenejsi než byla, ale bude to muset tak dělat do konce života, pokud bude chtít udržet postavu.
@freeport ano. Kdysi jako puberťák jsem to už jednou dala, zhubla jsem 30kg. Ale teď jsem přece jen o 15 let starší tak bych to chtěla nějak lépe podchytit
@Anonymní píše:
Dobrý den, zkoušel tady někdo 30denní půst? Zkoušela jsem vše možné, jídlo, cvičení… Nezhubla jsem ani gram. Teď mi zjistili hodně zpomalenou lymfu.. přemýšlím jak dál, pohybu mám dost, lymfu se snažím nějak rozhýbat a jsem objednaná na lymfodrenáže. Ráda bych ale zhubla takže chci vyzkoušet půst. Má někdo zkušenosti s tak dlouhým půstem? Prosím o odpovědi jen ty, co mají s půsty zkušenosti
pokud nemáte zkušenosti s půsty tak byste si mohla uškodit. Nepíšete další informace, třeba věk, kde především máte tuk uložený a podobně.
Tedy, pokud jste zkoušela kromě pohybu počítat kalorie, vyřadit cukr, max omezit přílohy, přidat zeleninu, vypustit alkohol a pokud máte tuk především v oblasti břicha, hrudníku, boků, stehen, zadku, ale lýtla, předloktí a obličej máte hubenější, pak byste mohla mít estrogenovou dominanci a na to vám diety nepomohou. V tom případě je vhodné začít testem na hormony, ideálně ze slin a potvrdit případně vyloučit estrogenovou dominanci.
@Sisika9 no právě, co pak. Jak začít jíst, jak tělo nasměrovat aby to pak nebylo spíš utrpení. To je to co bych se ráda dozvěděla. Když jsem v pubertě zhubla 30 kg za měsíc, hladovkou. Tak se jojo efekt nekonal, docela dlouho jsem si váhu držela.
@Anonymní píše:
Dobrý den, zkoušel tady někdo 30denní půst? Zkoušela jsem vše možné, jídlo, cvičení… Nezhubla jsem ani gram. Teď mi zjistili hodně zpomalenou lymfu.. přemýšlím jak dál, pohybu mám dost, lymfu se snažím nějak rozhýbat a jsem objednaná na lymfodrenáže. Ráda bych ale zhubla takže chci vyzkoušet půst. Má někdo zkušenosti s tak dlouhým půstem? Prosím o odpovědi jen ty, co mají s půsty zkušenosti
A to jako 30 dní fakt nic nejíte? Jen pijete vodu??
@Anonymní píše:
@Sisika9 no právě, co pak. Jak začít jíst, jak tělo nasměrovat aby to pak nebylo spíš utrpení. To je to co bych se ráda dozvěděla. Když jsem v pubertě zhubla 30 kg za měsíc, hladovkou. Tak se jojo efekt nekonal, docela dlouho jsem si váhu držela.
Kdybyste do toho šla, po tak dlouhém půstu je potřeba začít pár dní zeleninovými šťávami, pak přidat postupně dušenou zeleninu, pak lehce nějaké ty přílohy anakonec maso. Ono nakonec i začít půst je vhodné po alespoň 14denní konzumaci pouze dušené zeleniny.
@Meggiska tehdy asi v 16 letech když jsem do toho šla, tak jsem pila jen hooodně naředěný džusy a odtučněné mléko, výjimečně, ale to asi nebyla úplně dobrá volba ![]()
Dnes uz je studiemi dolozene, ze pri delsich pustech dojde ke ztrate svaloviny, tedy metabolicky aktivni hmoty, takze se snizi bazalni metabolizmus, to nikdo nechce, jak clovek zase zacne jist, vede to k nabrani tuku. Tedy poku pak nezacne jist vyrazne jinak. Lepsi je fakt IF, ty delsi pusty muzou byt benefitem jen pro nektere lidi.
@Anonymní píše:
@Meggiska tehdy asi v 16 letech když jsem do toho šla, tak jsem pila jen hooodně naředěný džusy a odtučněné mléko, výjimečně, ale to asi nebyla úplně dobrá volba
No, moc dobrá ne. Džusy obsahují cukry a konzervanty, mléko zase špatně stravitelné látky. Půst se mimo jiné dělá také proto, aby z těla odešly toxiny a to třeba i různá éčka z džusů.
Ale vrátím se k mému původnímu příspěvku. pokud byste měla „nehubnutí“ zaviněné hormony, tak si hladiny půstem můžete ještě více rozhodit a návrat k původní váze po ukončení půstu by mohl být poměrně rychlý.
@Anonymní píše:
@Meggiska tehdy asi v 16 letech když jsem do toho šla, tak jsem pila jen hooodně naředěný džusy a odtučněné mléko, výjimečně, ale to asi nebyla úplně dobrá volba
A to vám rodiče dovolili?? Já si teda nedokážu představit, že bych nejedla jeden den, natož 30 dní. Mě se už po 12 hodinách hladu dělá brutálně blbě…
@Lenka_Hal píše:
Dnes uz je studiemi dolozene, ze pri delsich pustech dojde ke ztrate svaloviny, tedy metabolicky aktivni hmoty, takze se snizi bazalni metabolizmus, to nikdo nechce, jak clovek zase zacne jist, vede to k nabrani tuku. Tedy poku pak nezacne jist vyrazne jinak. Lepsi je fakt IF, ty delsi pusty muzou byt benefitem jen pro nektere lidi.
Jako poměrně účinné jsou dnes dost popisovány tzv přerušované půsty 14/10, nebo lépe 16/8 i víc. Mám zkušenost s paní, které i přes silnou estrogenovou dominanci, která je řešena následně, měsíčním půstem 14/10 zastavila další přibírání na váze.
Kalorické tabulky jsi zkoušela? Je to jistější, bezpečnější a dlouhodobá metoda.