Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, mohla bych porpsoti o radu jak naučit dcerku 30měsíců aby chodila dělat bobika na záchod? S čůráním nemáme problém to zvládá v pohodě a vždy si řekne, ale kadit nee. Ví dobře, že to dělá ale nechce si sednout na nočník ani záchod. Jsem z toho už trochu zoufalá a nějak nevím jak ji to už vysvětlit
Nevysvětlíš. Nech to plavat, ono to přijde. Prvorozený to měl taky tak, schovával si to do spací plíny, kolikrát byl pokaděnej snad 10s po tom, co jsem zaklapla dveře od pokojíku, když šel spát ![]()
Pak jednou nechtěl spát odpoledne, začlo se mu chtít, dožadoval se plínky, to jsem mu nedala, že je velkej a ať jde na nočník, tak na něj šel, ale bylo kolem toho ještě trochu řevu a nešlo to tak hladce, ale výsledek je, že normálně na záchod chodí. Jen jsem to musela naprosto přestat řešit
Netlačila bych jí do toho, akorát bude mít zbytečně zácpu.. nech jí, přijde na to sama
Nám na tohle pomohl průjem taky už sem nevěděla jak na něj pak mu začaly růst ve 2apůl poslední stoličky a dostal šílený vodový průjem na víc jak týden…když lítal co 30 minut na nočník tak se to naučil a od té doby v pohodě(jinak se vykadil jedině když tvrdě usnul…měli sme problémy už od mimina s tuhostí takže měl strach kakat)ale nebýt toho průjmu nevím jak bych si s ním poradila…asi by k tomu došel sám si myslím nějaké náznaky už byly ![]()
@RomulinkaX Teď řeším to stejné. Syn 34 měsíců, se včera vykakal poprvé na záchod. To stejné co u vás, bylo u nás, čurat v pohodě, to už dávno zvládá, ale kakat nechtěl. Čural teda pouze ve stoje, nechtěl si na hrnec sednout. Má rád mašinku Tomáš, tu pohádku, sleduje na DVD, tak jsme mu objednali knížky a řekli že to bude velká odměna za kakání na záchod nebo hrneček. Šli jsme spolu na poštu pro knížky, celou cestu domů jsem mu to omílala, že je to ta velká odměna, doma rozbalit, začal se vztekat že to chce. S klidem jsem řekla, že je to přece odměna za kakání…cca 5 dnů byly knížky vystavené, aby na to viděl, ale nemohl vzít. Včera přišel že chce plínku na kakání, tak jsem řekla že už je velkej a že čeká ta odměna, řekl že nechce, tak říkám tatínku zabal ty knížky a pošli je zpátky…chvíli přemýšlel, bylo vidět jak mu to vrtalo v hlavičce, pak se otočil, vylezl na záchod (dětské prkýnko tam má) a vykakal se. Byl rád, začal křičet, že hovínko udělalo žbluňk, museli jsme to i vyfotit pro babičku
Dostal knížky, dnes ráno se vykakal taky. Snad to bude dobré.
Už několikrát jsem chtěla tohle téma zakládat, protože mám doma to samý. Syn teda nechce na nočník ani čurat, ale k tomu ho obvykle ukecám, zatímco k bobku prostě ne. Vykadí se jenom do pleny. Naštěstí ne tak jak psala @Gladys večer po uložení, ale buď ráno po probuzení než mu stihnu sundat noční plenu nebo když jdeme ven někam dál a bojim se mu plínu nedat, tak se pokadí hned jak vyjdeme ven. Mám pocit, že neumí kadit vsedě, že u toho potřebuje stát. Zatím to neřeším štve mě to, ale nějaký represe zavádět nechci.. asi dostane tejden prošlej jogurt, aby dostal průjem jako chlapeček @cizova a bude to ![]()
@RomulinkaX píše:
Ahojky, mohla bych porpsoti o radu jak naučit dcerku 30měsíců aby chodila dělat bobika na záchod? S čůráním nemáme problém to zvládá v pohodě a vždy si řekne, ale kadit nee. Ví dobře, že to dělá ale nechce si sednout na nočník ani záchod. Jsem z toho už trochu zoufalá a nějak nevím jak ji to už vysvětlit
@Rona
tak mu kup vlákninu a nějaké oblíbené pití, kterého vypije hodně, to na neformovanou stolici stačí bohatě ![]()
My řešili něco podobného, ale já to radši zarazila hned v začátku. Na bobek se dožadovala plínky, řekla jsem že ne, jako se čůrá, tak se i kaká do nočníku. Trochu breku bylo, ale nechala jsem ji běhat nahatou a když to na ní přišlo, tak jsem ji k zadku jen podstrčila nočník, aby bobek spadnul do nočníku. Trvalo to asi 3 dny a pak už si začala sama říkat. Akorát do dneška říká, že chce čůrat a když ji řeknu, ty budeš dělat bobek, viď, tak ne, ne, ne, neím, co má za problém ![]()
@baramal jo tak to ten náš taky zapírá do poslední chvíle bobka
obvzlášť když má něco zajímavějšího…ale pak už letí směrem k nočníku a řve bobéééék ![]()
@Rona
![]()
u nás když vím že nějaký ten den nekadil tak uvařím hrachovou kaši nebo polívku…ta ho vždycky 100%prožene
![]()
Holky, ale on s plínou kadil 2× denně a když se seknu a nedám mu jí, tak už taky nekadil 3 dny (ráno jsme mu jí sundala ještě v posteli, takže to nestihl).. mně ho je prostě líto. Nevím, jestli si to nesugeruju, ale mám pocit, že ho i bolí břicho (prdí a je protivnej jak činže) ale prostě na nočník nepude a bude říkat, že se mu nechce. Zrovna dneska dostal oblíbenej krabičkovej džusík, po kterým by to mělo jít samo, ale nic.
Tak syn ma 3 roky a stále kaka do plenky a jelikoz chodime k psycholozce tak jsem se na to ptala a řekla nechat to byt naučí se sám. cim více se na ditko tlačí tím zo pry bývá mnohem horsi
@Tee34
A jak to v praxi děláš? Chodí bez pleny a pak nahlásí, že chce kadit, ať mu dáš plenu?
@Rona chodi bez pleny a kdyz potrebuje tak si přinese plenu ja nasadim a on vetsinou odchází do prázdné mistnosti a stojí tam u stolu a kaka a jakmile by se stalo a plenu nemel tak to zadrzi klidne týden a ze zacatku se snažila pediatricka mu dávat nejake kapky na řidší stolici a steje to nepomohlo. a kdyz ma průjem bezi pro plenu i kdyz uz mu to teče po nozickach a pak je z toho akorad rozmrzely
@Tee34
Chudáček malá
. Jestli se to u nás nějak nezlomí, myslím, že se syn dopracuje k něčemu podobnýmu. Já nevim, má cenu se o tom radit s pediatrou nebo to mám nechat být?