3,5 leté dítě moc nemluví

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.1.24 05:09

3,5 létě dite moc nemluví

Dobrý den Maminky, začínám být zoufala, a tak jsi tu jdu pro radu nebo vyslechnutí.
Mám syna Matyho v únoru jsou mu 3,5 roku, porod císařským rez, skóre 10-10-10 krásné usměvavé miminko bez komplikací, bez závažných onemocnění. Sedět začal v 9 měsícich, lozit v 10, pak se naučil stat a obcházet ale bál se dlouho pustit, chodit začal v 15 mesich.
Do té doby převážně klasické zvlatlani s gesty.Umel ukazovat a pojmenovávat pár základních věcí, jako auto, pes, čiči, bylo těch slovíček opravdu málo okolo 2 roku začal terpve říkal mami do te doby všichni byli tatové. Ve 2,5 letech jsem začala řešit logopedii, kde nás vzala zhruba 4 měsíce před 3 narozeninami. Do té doby převážně říkal barvy anglicky, a počítání do 10 v aj( z jedné pohádky která se mu hrozně líbila) to se naučil velice rychle.
Paní logopedka udělala základní vyšetření, kde byl problém, že maty moc nenavazuje oční kontakt, a celkově opozdene mluvení dále jsme museli podstoupit vyšetření, foneatrie neurologie a psychloga tohle vše bylo zhruba kolem prázdnin. Od listopadu chodí cca 2-3 týdne do školky.

Foneatrie byla v červenci a teď v lednu sluch v pořádku paní Dr ve zpráva píše opožděný vývoj řeči.

Neurolog to samé, +autistické rys. Tam jsou.

Nicméně paní logopedce se nelíbil závěr paní psycholožky, tak nás čeká další vyšetření u jiné psycholožky teď v lednu.od naší byl závěr opožděný vývoj řeci s aut rysama, dale s ní oční kontakt navázal, reagoval na ni,
Závěr, opožděný vývoj řeči, a že nám školka pomůže.
Trénovat oční kontakt,
Dále…
Ve školce je problem, po prvním dni mi bylo řečeno že by potřeboval asistenta.( Řekla jsem naše kolečko s doktorama že docházíme na logo skrze mluvení)
Nenavazuje oční kontakt, nechtel první den dělat co se po něm chce, práce u stolečku tvoreni, raději si hrál s autíčky. Nechtěl tam jíst a s tím bojuji i doma.
Neumí se obléct jen s pomocí… To byla i naše chyba už doma víc trénujeme a sme důslednější.
Jinak co se týče adaptace takové,
Nepláče vůbec, je tam rád chodí jen do oběda protože spát nechce už asi od roku a tam je to podmínka.

Ve mluvení od doby co chodíme na logopedie neuceritelny pokrok aspoň pro mě..
Opakuje každé slovo to dřív nepřipadalo v úvahu, tom dubnu jen některé.
Oslovuje členy rodiny, táta máma, teda stryc, babička.
Umí zvířátka, číslovky v češtině, pár písmenek, pozná všechny barvy, jen teda ho nebaví moc zpívánky a básničky takže v nich take zaostavam. Řekne si že chce jíst ze chce pít, zajde si sám na záchod řekne když se mu chce.
Snaží se tvořit věci : mami koukej takhle je…a tak pořád na vše ukazuje…
Rád se s námi tuli někdy je až moc velký čítá.
Je šikovný na hry které jsme začali hrát co má p. Logopedka.

Jinak si doma staví auta do řady ale jen auta a ne pokaždé, oční kontakt je pořád špatný, někdy je roztekany musí mít náladu na učení..

Fuuu no to je asi tak vše, jasné vidím tam autistické rysy, ale pak jsou tam některé věci co mi tam nesedí, a vidím v tom ten opožděný vývoj.
Tak se ptát máte někdo prosím zkušenosti, ze by se tak starý chlapeček rozmluvil, a bylo to vše v pořádku?…nejím nespím jsem z toho nešťastná dělám nebo se pro něj snažím dělat maximum ať je to vše v pořádku a ma se v životě fajn a normálne..

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3695
10.1.24 06:27

Upřímně nevím, proč nejis nespíš. Ja tedy autistu nevidim, vidim normálního chlapecka. Kluci jsou prostě takoví, podle mě je v pořádku. Víš kolik chlapecku na 3lete prohlídce dostane „zapis“ do průkazky "opožděný vývoj řeči?? Ja sama jsem do 3let nepipla ani slovo!!! Rozumí, domluvíte se na tom, co chce a potrebuje?? To je ted nejdůležitější.
Jak se dítě dostane do toho, že po tobě nebo pani učitelce neustále opakuje, tak to je ta nejlepší cesta na to, aby se rozmluvil. Dala bych ho do školky na celý týden na dopo, v té školce se to opravdu o dost zlepší a i s tím jídlem, i když bude mít po obědě ještě hlad nebo spíš chuť ;) A jak je to s tim spaním? To jako tam nebude moct být na celý den až bude predskolak?? Pěkně vycurane od panich učitelek. A na asistentku se jim vyprdni, dejte mu cas a je úplně normální, ze přijde nové takhle malé dítě a nezapojuje se do aktivit, protože je tam tolik nových hraček, nemůže se jich nabazit :) To je právě úkol panich učitelek, že ho musí zaujmout a tak, to se casem spraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2095
10.1.24 06:57

Mám syna, teď má 4 a čtvrt. Stále nejsou rozhodnutí jestli má jen opožděný vývoj řeči nebo něco jiného. Na logopedii, kazdy mesic, foniatrie( 2× co pul roku ted mame jit po roce v kvetnu,) chodíme od 3 let. U psychologa jsme nebyli, jen mame pripadne po domluve na foniatrii a ve skolce asi navstivit spc pro poruchy řeči. Ocni kontakt má někdy taky problém navázat, ucitelky ve skolce porad poucuji. Dle neurolozky, má hyperaktivitu. Syn má problém někdy i zopakovat slova, nejde mu to. Cvičíme motoriku jazyka, postupně různé slabiky, slova. Třeba v cervnu jsme dostali jedno písmeno a ještě stale ho nemá zvládnuté na 100%, při cvičení jde občas ale v řeči neskace pořád samo..syn mj neukáže nebo neřekne čísla ani teď..stavení věci do řady taky dělá stale někdy, trvá na určitých postupech. Mame hlavně se snažit komunikovat, trénovat logopedii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.1.24 07:25

Milá zakladatelko, předně posílám hodně sil a pevných nervů. A jaké má porozumění? Asi to zní divně a maminky „zdravých“ dětí tuto otázku nepochopí, ale opravdu se zamyslete, jak vám dítě rozumí. Rozumí pouze naučeným opakujícím se pokynům? Rozumí neabstraktním pokynům „dej to červené jablko na stůl“? A hlavně, rozumělo by a odpovědělo by na ABSTRAKTNÍ otázky typu vyspinkal jsi se dobře? Těšíš se na tátu? Máš rád čokoládu? (buď by řekl verbálně ano, nebo souhlasně zakýval hlavou). Řeč z popisu mi nepřijde úplná tragédie, ale důležité je hlavně to porozumění. Napište mi klidně SZ, proberu s Vámi detaily proč se ptám. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
10.1.24 07:39

Pracuji s dětmi s PAS v nízkém věku od cca 2 do 7mi let. Dle popisu bych to na PAS spíše viděla. Spektrum je obrovské, u malých dětí hůře rozpoznatelné. Občas mi přijde dítě, které je poznat, že autisticke není. Ale tady bych si tak jistá nebyla. Odkud jste?
Nicméně pokračujte v diagnostice, docházeni do MŠ. A rady učitelek bych úplně nepodceňovala, ony v rámci zkušenosti často velmi rychle poznají, kdy tam něco je, přeci jen mají obrovské srovnání. A je škoda nechat to dítě bez podpory tou školkou jen proplouvat, když by mu mohl asistent ve všem pomoct a dítě se rychleji zadaptovalo, zapojilo do aktivit, spolupracovalo, rozmluvilo, atd.
Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
10.1.24 07:44

Dokáže si malý hrát běžným způsobem? Tedy „na něco“? Například v kuchyňce ti " Uvaří " Jídlo a donese? Jezdí s auty, bourá, parkuje?
Máte nějaké dítě v podobném věku? Dokáže si s ním pohrát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
10.1.24 08:09
@Anonymní píše:
Dobrý den Maminky, začínám být zoufala, a tak jsi tu jdu pro radu nebo vyslechnutí.
Mám syna Matyho v únoru jsou mu 3,5 roku, porod císařským rez, skóre 10-10-10 krásné usměvavé miminko bez komplikací, bez závažných onemocnění. Sedět začal v 9 měsícich, lozit v 10, pak se naučil stat a obcházet ale bál se dlouho pustit, chodit začal v 15 mesich.
Do té doby převážně klasické zvlatlani s gesty.Umel ukazovat a pojmenovávat pár základních věcí, jako auto, pes, čiči, bylo těch slovíček opravdu málo okolo 2 roku začal terpve říkal mami do te doby všichni byli tatové. Ve 2,5 letech jsem začala řešit logopedii, kde nás vzala zhruba 4 měsíce před 3 narozeninami. Do té doby převážně říkal barvy anglicky, a počítání do 10 v aj( z jedné pohádky která se mu hrozně líbila) to se naučil velice rychle.
Paní logopedka udělala základní vyšetření, kde byl problém, že maty moc nenavazuje oční kontakt, a celkově opozdene mluvení dále jsme museli podstoupit vyšetření, foneatrie neurologie a psychloga tohle vše bylo zhruba kolem prázdnin. Od listopadu chodí cca 2-3 týdne do školky.

Foneatrie byla v červenci a teď v lednu sluch v pořádku paní Dr ve zpráva píše opožděný vývoj řeči.

Neurolog to samé, +autistické rys. Tam jsou.

Nicméně paní logopedce se nelíbil závěr paní psycholožky, tak nás čeká další vyšetření u jiné psycholožky teď v lednu.od naší byl závěr opožděný vývoj řeci s aut rysama, dale s ní oční kontakt navázal, reagoval na ni,
Závěr, opožděný vývoj řeči, a že nám školka pomůže.
Trénovat oční kontakt,
Dále…
Ve školce je problem, po prvním dni mi bylo řečeno že by potřeboval asistenta.( Řekla jsem naše kolečko s doktorama že docházíme na logo skrze mluvení)
Nenavazuje oční kontakt, nechtel první den dělat co se po něm chce, práce u stolečku tvoreni, raději si hrál s autíčky. Nechtěl tam jíst a s tím bojuji i doma.
Neumí se obléct jen s pomocí… To byla i naše chyba už doma víc trénujeme a sme důslednější.
Jinak co se týče adaptace takové,
Nepláče vůbec, je tam rád chodí jen do oběda protože spát nechce už asi od roku a tam je to podmínka.

Ve mluvení od doby co chodíme na logopedie neuceritelny pokrok aspoň pro mě..
Opakuje každé slovo to dřív nepřipadalo v úvahu, tom dubnu jen některé.
Oslovuje členy rodiny, táta máma, teda stryc, babička.
Umí zvířátka, číslovky v češtině, pár písmenek, pozná všechny barvy, jen teda ho nebaví moc zpívánky a básničky takže v nich take zaostavam. Řekne si že chce jíst ze chce pít, zajde si sám na záchod řekne když se mu chce.
Snaží se tvořit věci : mami koukej takhle je…a tak pořád na vše ukazuje…
Rád se s námi tuli někdy je až moc velký čítá.
Je šikovný na hry které jsme začali hrát co má p. Logopedka.

Jinak si doma staví auta do řady ale jen auta a ne pokaždé, oční kontakt je pořád špatný, někdy je roztekany musí mít náladu na učení..

Fuuu no to je asi tak vše, jasné vidím tam autistické rysy, ale pak jsou tam některé věci co mi tam nesedí, a vidím v tom ten opožděný vývoj.
Tak se ptát máte někdo prosím zkušenosti, ze by se tak starý chlapeček rozmluvil, a bylo to vše v pořádku?…nejím nespím jsem z toho nešťastná dělám nebo se pro něj snažím dělat maximum ať je to vše v pořádku a ma se v životě fajn a normálne..

Nechci tě konejšit, protože nevím…ale můžu tu říct, že můj manžel ve 4 letech uměl akorát čtyři nesrozumitelný slova. Dnes ma doktorát, je ženatý, máme dvě děti…takže i ta řeč se může rozjet později. Držím pěsti, ať je vše dobré!

Jo a k té školce - to, že dítě po obědě nespí, nemůže být důvod, aby ve školce nemohl být. Tvoje dítě je přijaté k celodenní docházce a paní učitelky si s tím musí poradit, např. zabavit ho v tu dobu tak, aby nerušil ostatní děti.

• Citovat
  • Upravit
1312
10.1.24 08:13

@suzka1
Ano domluvíme se jen na to nejzákladnější, chceš jíš chces na záchod, jdeme si hrát a tak.

Asistenta už resim poslouchala jsem to pokaždé od doby co tam chodí což bylo třeba 19× na ty 4,5 hodky.
Nevím pokud nespí bylo mé řečeno že musí ležet a být zticha aby nerušil ostatní.
Každopádně děkuji za naroz a radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
10.1.24 08:18
@oligenerallogin píše:
Milá zakladatelko, předně posílám hodně sil a pevných nervů. A jaké má porozumění? Asi to zní divně a maminky „zdravých“ dětí tuto otázku nepochopí, ale opravdu se zamyslete, jak vám dítě rozumí. Rozumí pouze naučeným opakujícím se pokynům? Rozumí neabstraktním pokynům „dej to červené jablko na stůl“? A hlavně, rozumělo by a odpovědělo by na ABSTRAKTNÍ otázky typu vyspinkal jsi se dobře? Těšíš se na tátu? Máš rád čokoládu? (buď by řekl verbálně ano, nebo souhlasně zakýval hlavou). Řeč z popisu mi nepřijde úplná tragédie, ale důležité je hlavně to porozumění. Napište mi klidně SZ, proberu s Vámi detaily proč se ptám. :srdce:

Tohle je pravda. Měla by to zkusit. Hodně rodičů na otázku odpoví, že jo že jim dítě rozumí. I když je z vyšetření pak jasné, že opravdu ne. Rozumí jen stejným pokynům a často si rodič neuvědomí, že u toho třeba dává i gesta.
Tady ale může být chyták v tom, že i dítě s vývojovou dysfazii má potíže s porozuměním, takže se těžko oddělí od PAS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
10.1.24 08:19

@Barbucha3
Ano to dělá kope do balónu, dělá že vaří, skládá kostky, maluje má rád plastelínu, a ano bourá auta,
Stejně staré děti máme málo prevazne mladší, ale když jsem ho sledovala na hřišti má rád když se nahání, s dětmi i ve stejném věku, nebo na písku.
Když sme měli návštěvu doma, mladší tak si hráli vedle sebe ne spolu, což samozřejmě nemůžu chtít po tak malých dětí tak to i chápu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1312
10.1.24 08:25

@oligenerallogin
No tohle si myslím, že je taky problém když mu řeknu dej pití do kuchyně na stůl udělá to.
Nebo ovladač ať poda, nebo danou věc kterou zná.
Ale pokud se ho zeptam půjdeme za babičkou? Řekne ano někdy ne, a na to řekne autobus jedeme jelikož si pamatuje že sme jezdily k babičce.
Ale někdy se ho na něco zeptatm odpovídá jinak ráno říkám vyspinkal se někdy řekne ano někdy ne někdy auto jede nebo autobus, nebo úplnou blbustku co nedává ani hlavu a patu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
10.1.24 08:29

Ahoj, to zda tam projevy PAS jsou nebo ne, to tady moc neposoudíme, neznáme chlapečka a většina z nás ani nejsou odborníci. Jestli tomu dobře rozumím, vlastně se ani odborníci neumí shodnout, a logopedka je přesvědčená, že PAS ano, neurolog také viděl znaky, jeden z psychologů ne a druhý ano? To je takové dost nejasné… a chápu, že jsi z toho nervózní.

Já bych ti jen chtěla říct, že pokud by každé dítě, které (hlavně v počátku) ve školce nespolupracuje, raději si hraje bokem nebo nevydrží tvořit u stolečku, potřebovalo asistenta, bylo by nutné mít víc asistentů pomalu než je školek a učitelek… :nevim:
Můj syn by ho tím pádem potřeboval podle těchto měřítek i teď po prvním pololetí docházky do školky. Takže je to spíš o přístupu učitelek, to, co u vás „vadí“, jinde nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
10.1.24 08:36
@Mutlice píše:
Ahoj, to zda tam projevy PAS jsou nebo ne, to tady moc neposoudíme, neznáme chlapečka a většina z nás ani nejsou odborníci. Jestli tomu dobře rozumím, vlastně se ani odborníci neumí shodnout, a logopedka je přesvědčená, že PAS ano, neurolog také viděl znaky, jeden z psychologů ne a druhý ano? To je takové dost nejasné… a chápu, že jsi z toho nervózní.Já bych ti jen chtěla říct, že pokud by každé dítě, které (hlavně v počátku) ve školce nespolupracuje, raději si hraje bokem nebo nevydrží tvořit u stolečku, potřebovalo asistenta, bylo by nutné mít víc asistentů pomalu než je školek a učitelek… :nevim:
Můj syn by ho tím pádem potřeboval podle těchto měřítek i teď po prvním pololetí docházky do školky. Takže je to spíš o přístupu učitelek, to, co u vás „vadí“, jinde nevadí.

Přesně, u nás ve školce, zejména u 3 - 4 letech děti tedy není problém, pokud nespolupracují ve smyslu, že si raději hrají než kreslí. Nemůžete se podívat po jiné školce? Takhle budeš mít akorát stres, že je pořád něco.

• Citovat
  • Upravit
3724
10.1.24 08:38
@oligenerallogin píše:
Milá zakladatelko, předně posílám hodně sil a pevných nervů. A jaké má porozumění? Asi to zní divně a maminky „zdravých“ dětí tuto otázku nepochopí, ale opravdu se zamyslete, jak vám dítě rozumí. Rozumí pouze naučeným opakujícím se pokynům? Rozumí neabstraktním pokynům „dej to červené jablko na stůl“? A hlavně, rozumělo by a odpovědělo by na ABSTRAKTNÍ otázky typu vyspinkal jsi se dobře? Těšíš se na tátu? Máš rád čokoládu? (buď by řekl verbálně ano, nebo souhlasně zakýval hlavou). Řeč z popisu mi nepřijde úplná tragédie, ale důležité je hlavně to porozumění. Napište mi klidně SZ, proberu s Vámi detaily proč se ptám. :srdce:

Ty jsi psycholog? Ptám se ze zájmu. Protože ani zdravé 3,5 leté dítě abstraktním otázkám obvykle nerozumí. Těšíš se na tátu, tam reaguje na to slovo „tátu“, tedy asi z celkového kontextu a intonace vyrozumí, ale neví, co je těšit…
Na otázku, vyspinkal ses dobře, jasně, ví co je spinkat, ok, většinou řekne, že jo. Ono i když bylo v noci 3× vzhůru a chodilo náměsíčné po bytě, tak ti ráno řekne tak malé dítě odpoví, že se vyspalo dobře, protože neumí domyslet, že vlastně mělo noc dost na prd…

Možná by to zajímalo nejen zakladatelku, jak to je s těmi otázkami typu „líbit, mít rád, těšit“. Podle mnoha zdrojů toto přichází později než ve 3,5 letech :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4931
10.1.24 08:40
@Nikol25559 píše:
@suzka1
Ano domluvíme se jen na to nejzákladnější, chceš jíš chces na záchod, jdeme si hrát a tak.Asistenta už resim poslouchala jsem to pokaždé od doby co tam chodí což bylo třeba 19× na ty 4,5 hodky.
Nevím pokud nespí bylo mé řečeno že musí ležet a být zticha aby nerušil ostatní.
Každopádně děkuji za naroz a radu.

Nemáte v okolí speciální školku? To by bylo fajn, menší počet dětí ve třídě, asistenci v každé třídě. Syn do jedné taky chodí a jsem maximálně spokojená, on taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí