3,5 leté dítě moc nemluví

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1313
10.1.24 08:43

@Eva2610
Nemůžeme bydlíme na vesnici ano mohla bych třeba jezdit do 15 km vzdáleného většího města ale tudíž bych nemohla chodit do práce.. neměl by mi ho kdo vyzvednou moje máma se stará doma o brášku a nepa papíry takže tohle by nešlo. Ano jediné že nebudu mít práci a budu jezdit hore dole. Ale partner nemá tak závratný plat takže budu muset.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3837
10.1.24 08:45

Speciálku bych nedoporučila. Dnes jsou ve speckách už děti s mnohem horší symptomatikou, navíc třeba u nás v Jihomoravském kraji se ani 3 lete dítě nedostane. Ani bych to nedoporučila dle popisu.
Takové dítě patří do běžné MŠ s případným asistentem. Ještě by mohla být vhodná logopedicka třída, tam je myslím 13 děti a je tam asistent. Ale jestli nebude spolupracovat, tak bude později potřebovat svého asistenta a to tam možné není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
10.1.24 08:47

@berua13
Není už jsem se dívala vše je od ruky, uvidíme příští týden mám schůzku v poradně kde budeme resit maleho, poté se na něj někdo přijde podívat do školky.
Doufám že dostane asistenta, aby ho někdo vtáhl do toho kolektivu ale mám strach, že to bude problem.
Paní učitelky ho nezapojují zeptají se, nejde tak nejde. A syn si tak zvykl, že si tam dělá co chce, tak uvidim jak by to bylo s větší pomocí. Doma krásne maluje tvoří snaží se, ale musím u něj sedet já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
10.1.24 08:47

@berua13
@berua13
Není už jsem se dívala vše je od ruky, uvidíme příští týden mám schůzku v poradně kde budeme resit maleho, poté se na něj někdo přijde podívat do školky.
Doufám že dostane asistenta, aby ho někdo vtáhl do toho kolektivu ale mám strach, že to bude problem.
Paní učitelky ho nezapojují zeptají se, nejde tak nejde. A syn si tak zvykl, že si tam dělá co chce, tak uvidim jak by to bylo s větší pomocí. Doma krásne maluje tvoří snaží se, ale musím u něj sedet já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
10.1.24 08:48
@Barbucha3 píše:
Speciálku bych nedoporučila. Dnes jsou ve speckách už děti s mnohem horší symptomatikou, navíc třeba u nás v Jihomoravském kraji se ani 3 lete dítě nedostane. Ani bych to nedoporučila dle popisu.
Takové dítě patří do běžné MŠ s případným asistentem. Ještě by mohla být vhodná logopedicka třída, tam je myslím 13 děti a je tam asistent. Ale jestli nebude spolupracovat, tak bude později potřebovat svého asistenta a to tam možné není.

U nás je speciální školka, ale jsou tam i zdravé děti. Jsou tam dvě oddělení pro opravdu těžce postižené děti a pak další oddělení, kde už jsou děti namíchané…max 15 dětí ve třídě. Jsou tam děti s vadami řeči, hyperaktivní, lehčí autisti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
10.1.24 08:50
@Nikol25559 píše:
@berua13
Paní učitelky ho nezapojují zeptají se, nejde tak nejde. A syn si tak zvykl, že si tam dělá co chce, tak uvidim jak by to bylo s větší pomocí. Doma krásne maluje tvoří snaží se, ale musím u něj sedet já.

Držím palce ať dobře dopadnete a v poradně poradí. Můj syn je starší, v tomhle věku na tom byl hůř než tvůj a speciální školka mu moc pomohla. Je to teď úplně jiné dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
10.1.24 09:33

@Sallema
Je to někdy těžké, snad to zvládnou kluci věřím že to bude dobre.
Také vám posílám pevné nervy je to někdy těžké. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35799
10.1.24 09:42

Chápu jak se cítíš, mám doma to samý. Taky pořád čekáme, každý měsíc je to o něco lepší, ale pořád je to takový lenochod ve všem. Nedávno mu byly 4. Naštěstí máme školku v Německu, kde s poustu věci neřeší a na deti netlačí, Takte třeba pleny nebyly problém skoro do 3,5 atd, má narok na vyšší péči ve školce i diky tomu, ze ma ortezkx jeste na nohou kvuli krivym kotnikům. Taky pořád čekám na nějakou diagnózu a nic, autista úplně není, jen má vše tak nějak na párku. Řeším to už od jeho 2 let, chodíme víc jak rok na logopedii, teď bude i Ergotherapie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
10.1.24 10:03

Opožděný vývoj řeči dožene. To ti snad i logoped řekl ne? Na tom není nic šileného a má ho mraky dětí, které prostě neodpovídají věku v komunikaci.

Problém bych viděla v těch autistických rysech, které tam tedy shledává logoped?
No tak uvidíš co na to řekne ten jiný psycholog v lednu nebo kdy.

Školka, asi bych byla pro asistenta, pokud ta možnost je. Bude mu k ruce a pomůže mu, pokud ta školka je normální. To je někdy problém, protože někdy ty školky jsou divné a mají problém. Takže pokud vaše školka je ok a nakloněna fungování s dětmi, které nejsou úplně dle tabulek super. Máte obrovské plus (Mně třeba naše spádová školka řekla, že oni asistenty moc nemusí a vlastně ani to dítě s diagnozou moc nechtějí. Přijmout ho musí, ale tak jak to asi pak bude fungovat, že.)

A prosím Tě, jídlo a spi. Je to důležité. Děláš maximum, tím že se budeš hroutit nikomu nepomůžeš. Určitě ne sobě a tomu dítěti. :kytka:
Pokud to nezvládáš, hledej odborníka i pro sebe - psychoterapeuta, atd…dá se i online.

Ještě mě napadlo co ranná péče? V okolí nějakou skupinu, kde se shází rodiče s dětmi s OVŘ, PAS nemáte? Koukni na FB, atd… To taky pomáhá. Uvidíš, že v tom nejsi sama.

Aby se do mě někdo nepustil. Mám několik dětí s vývojovou dysfázii a umím si představit čím zakladatelka prochází. Jen mám už ten pohled po x letech (dnes jsou 2 skoro plnoletí).

• Citovat
  • Upravit
1421
10.1.24 10:32

Přesně jak píše Barbucha a ještě jedna paní, záleží jak rozumí. Jestli rozumí jen základním věcem, tak se zdá, že nerozumí a to problém opravdu je.

Jinak ve 3,5 letech Ti nikdo najisto žádnou dg nedá ( leda že by to bylo opravdu jasné, pak ano ). Budeš muset počkat, jak se to vyvine, kterým směrem se ten vývoj bude ubírat, některé dg vypadají v nízkém věku dost podobně a časem se to vystříbří…
Plus samozřejmě podpora vývoje, čím dříve se začne, tím lépe. AP do školky určitě berte, usnadní mu to pobyt ve školce a ještě s ním může pracovat na těch oblastech, kde má deficity…

Příspěvek upraven 10.01.24 v 10:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.1.24 10:37

@Mutlice
Nejsem psycholog, ale mama 2 dětí, kde jsem u prvního dítěte řešila podobné problémy a u druhého teprve viděla,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
10.1.24 10:39

@kocourGarfield
Moc děkuju za podporu.
Ano paní doktorka na logopedii vidí náznak autismu, že nenavazuje oční kontakt dále to skládání věci do řady.
Začátky byli těžké neviděla jsem pokroky asi tak rychle jak bych si představovala člověk pak hledá chybu i na sobě co mohl udělat jinak.
Ale teď jsme se to do toho pustily opravdu na plno denně hry, snažím se vše komentovat co děláme vaření praní prádla procházky vše..
Objednala jsem hry co má na logopedii díky bohu ho to aspon chvilku baví, před rokem by mi u toho neusedel ani náhodou.
Pro asistenta jsem doufám, že mu ho přidělí, a posune ho to dál. I já budu klidnější když budu vědět že je mu větší pozornosti a pomoci.
Mrknu na to moc děkuju za tip.
Ve svém okolí nikoho takového nemám nebo mí přátelé mají malé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10.1.24 10:49
@Mutlice píše:
Ty jsi psycholog? Ptám se ze zájmu. Protože ani zdravé 3,5 leté dítě abstraktním otázkám obvykle nerozumí. Těšíš se na tátu, tam reaguje na to slovo „tátu“, tedy asi z celkového kontextu a intonace vyrozumí, ale neví, co je těšit…
Na otázku, vyspinkal ses dobře, jasně, ví co je spinkat, ok, většinou řekne, že jo. Ono i když bylo v noci 3× vzhůru a chodilo náměsíčné po bytě, tak ti ráno řekne tak malé dítě odpoví, že se vyspalo dobře, protože neumí domyslet, že vlastně mělo noc dost na prd…Možná by to zajímalo nejen zakladatelku, jak to je s těmi otázkami typu „líbit, mít rád, těšit“. Podle mnoha zdrojů toto přichází později než ve 3,5 letech :think:

Nejsem psycholog, ale řešila jsem u prvního dítěte podobné problémy a až u druhého jsem poznala, jak ten správný vývoj ohledně porozuméní má vypadat. Narážím na zmínéné autistické rysy dítěte ve školce, které si troufám říct pramení z toho, že dítě nerozumí svétu okolo sebe tolik, jak by mělo a chytá se svých jistot.

3 leté dítě už prosté se bez problému má orientovat v béžném toku komunikace mezi lidmi ve školce i v rodiné a má rozumět světu kolem sebe. Když tomu světu a lidem nerozumí, tak právě vznikají ty autistické rysy. Jakmile dítě začne rozumět, autistické rysy ustupují. Takže pokud je komunikace stále na úrovni jednoduchých pokynů, tak porozumění zasaženo prostě je.

A pokud se Vám nelíbí příklad abstraktních otázek, které jsem uvedla, paní může zkusit otázky opisem. Co jezdí na silnici? Čím si čistíme zuby? Z čeho pijeme vodu? Co lítá na nebi? Na čem spíme? A přiložit k obrázky k dítěti, ať to ukáže, když není schopné verbálně odpovědět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1313
10.1.24 10:58

@oligenerallogin
Děkuju za tip ano takle když i u paní logopedky hrajeme tak to dělá správně přiřazuje věci, chápe krásné puzzle a otázky trénujeme pomocí magnetek např má dopravní prostředky a já se ho ptá co letí on ví že je to letadlo, nebo co pluje po vodě ví loď, kdo jezdí po poli a dá správně traktor a pod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3724
10.1.24 11:02
@oligenerallogin píše:
Nejsem psycholog, ale řešila jsem u prvního dítěte podobné problémy a až u druhého jsem poznala, jak ten správný vývoj ohledně porozuméní má vypadat. Narážím na zmínéné autistické rysy dítěte ve školce, které si troufám říct pramení z toho, že dítě nerozumí svétu okolo sebe tolik, jak by mělo a chytá se svých jistot.

3 leté dítě už prosté se bez problému má orientovat v béžném toku komunikace mezi lidmi ve školce i v rodiné a má rozumět světu kolem sebe. Když tomu světu a lidem nerozumí, tak právě vznikají ty autistické rysy. Jakmile dítě začne rozumět, autistické rysy ustupují. Takže pokud je komunikace stále na úrovni jednoduchých pokynů, tak porozumění zasaženo prostě je.

A pokud se Vám nelíbí příklad abstraktních otázek, které jsem uvedla, paní může zkusit otázky opisem. Co jezdí na silnici? Čím si čistíme zuby? Z čeho pijeme vodu? Co lítá na nebi? Na čem spíme? A přiložit k obrázky k dítěti, ať to ukáže, když není schopné verbálně odpovědět.

Toto nejsou abstraktní otázky, to jsou otázky, kde nejde o pocit, ale o jasný předmět. Samozřejmě to je pak porozumění na úrovni 3,5letého dítěte. Auto, které jezdí po silnici, postel, kde spím, letadlo, co letí na nebi není abstraktní, je to hmatatelné. Proto jsem se ptala na tu abstraktní část. Jako abstraktní vnímám otázky typu, jak se ti líbilo? Jak jsi se cítil? Proč to nemáš rád? protože těm dítě v tomto věku nemusí rozumět a i kdyby ano, pokud nemá dobře vyvinutou řeč z jakéhokoliv důvodu, nedokáže to pak vyjádřit i kdyby věděl /a protože jsou abstraktní, nedokážeš jim přidělit ani adekvátní obrázek/. Na to reaguji, na ten rozdíl mezi abstraktní a objektivní.

Kartáček, postel, míč, kočka, letadlo, slunce, to jsou pro něj „předměty“. Takže tam by zdravý chlapeček jen s OVŘ reagovat a nějakou formou odpovědět měl.

Ptala jsem se ne proto, abych tě nějak zpochybňovala, ale proto, že abstraktní vnímání a později myšlení, se týká starších dětí než 3,5. Takže bych spíš nepoužila výraz abstraktní v tomto případě. To, že má reagovat na takové otázky, které se běžně odehrávají kolem něj v životě (předměty doma, venku, rostliny, zvířata), to ano, to je jistě v tomto věku žádoucí.

A první dítě má nakonec PAS nebo VD? U nás je to podobné. tedy nejde o PAS, spíš jsme mezi prostým opožděním řeči a lehkou expresivní VD.

Příspěvek upraven 10.01.24 v 11:24

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect