Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, jejda, takový bobeček, snad už bude teda zdravý. Už je jaro a snad už ty nemoci dají pokoj. Jako první otázka mě napadá, doufám, že jsi to řešila s pediatrem ![]()
Jinak, pokud nechce pevnou stravu, zkusila bych jednoduše nějakou tekutou. Zkusit nějaké polévky, hutné krémové polévky, ovocné výživy a přesnídávky, různé obilné a ovesné kaše, nějaké mléčné nebo ovocné koktejly ![]()
Pro dospělé nemocné lidi, kteří potřebují nabrat existují různé nutridrinky. Tak ještě se můžeš zkusit zeptat někde v lékárně, jestli se to dělá i pro děti. Má to mít vysoké procento kalorií, aby to člověka dostatečně nasytilo. No a pak stále zkoušet nabízet tuhou stravu…
@Anonymní píše: Více
Co začít pomalu nějaké jogurty, tyčinky kukuřičné tycinky.Nebo ať si vybere něco sám třeba.
Rozumím ti. Náš nejmladší prodělal zánět dásní a týden nechtěl nic jíst. ![]()
Chtěl jen pití max jogurt nebo tyčinky chlazené.
Problémy s jídlem má i dnes a to mu bude 5.
Má prostě jen vybraný druh jídel které do pusy dá. Když mu dám něco jiného nedá si. ![]()
Je to sním náročné, a je jak kdybych mu nedávala najíst
ale zase váhu na svůj věk a výšku má akorát ![]()
Ostatní kluci s jídlem problém teda nemají ![]()
Moje 4.5 leta byla nemocna letos kolem Vanoc a taky cca 2-3 tydny jidlu nic moc nedala, nektere dny snedla jedno jabko a pul rohliku. Davala jsem ji pak uz cokoliv co chtela (i koblihu) jen aby neco snedla. Zhubla na 14.5kg, tak jsem zacla trochu plasit - delali jsme ji koktejl/smoothie a pridali trochu kaseinu (proteinu) k ovoci a mleku. Chut k jidlu se ji postupne vratila a ted ma tak o 2kg vic a sni i 2-3 vecere 😊
Zkusila bych teda neco co ma fakt rad (pokud nema zaludecni problemy samozrejme) a ono to urcite prejde. Drzim palce!
Po nemoci je běžné, že děti ztratí chuť k jídlu, zvlášť po antibiotikách. Zkus lehká, oblíbená jídla, nabídnout často, ale nenutit. Pomáhá i probiotika na obnovení střevní mikroflóry, někdy se chuť k jídlu vrátí až po pár týdnech.
Syn 11, pažravka obecná, byl teď nemocný. Chřipka typu A to byla a nejedl týden prakticky vůbec nic. Pak dalších 5 dnů jako vrabec. Je teď na jarňákách u babičky, takže už prej jí. Babička tedy dělá cajky a vaří vše, co si děti poručí. Za ten týden zhubnul 5 kg, což je na jeho štíhlé tělo hodně.. nemohl skoro chodit.. doktorka řekla, ať ho nenutím..
Přežil na třech mandarinkách denně.
naštěstí pil, to bylo důležité. Ta chuť k jídlu se vrátí.
V lékárně prodávají sirup na podporu chuti k jídlu. Nevím teď přesně název, ale měli jsme podobný problém a toto trochu pomohlo. A koupili jsme nutridrinky a také Actimel, to jsme do něj dostali. A ovocné kapsičky jsme mu ředili vodou, aby je mohl vypít z hrnečku a tvrdili jsme, že je to džus. To pak vypil. No a na téhle tekuté stravě byl asi dva týdny. Bylo to fakt na mrtvici, já tě chápu. Ale ono se to otočí a bude zase dobře.
Dobrý den, předem se omlouvám za anonym, ale tohle téma je pro mně velmi citlivé a nechci aby o tom někdo z mého okolí věděl.
Jde o to, že syn teď byl delší dobu nemocný, dostal antibiotika a ještě nějaké léky a od té doby prakticky vůbec nic nechce jíst.. Nemohu do něj nacpat skoro ani jediné sousto a jsem z toho fakt špatná
Miloval sladkosti a teď ani to nechce.
Neporadil by mi někdo, jak ho zase rozejíst? Jestli je něco na podporu chuti? Byl vždycky hodně hubený, ale teď mu až lezou kosti..