Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky jsem trošku zoufalá. Sice mám 3. mimčo, ale prostě jsem ze všeho vykulená jako prvorodička. Nechápu, nikdy jsem takovou povahu neměla.
Každopádně malý večer vylitla teplota 37,4 (teploměr do ouška) 37,7 v podpaží. Zdála se mi fakt horká, ale nikdy jsem rektální měření nepraktikovala. Radši jsem na noc dala půlku čípku. Normálně spí celou noc, dnes ji očividně něco trápilo. Spinkala jako docela dobře, ale na ni to byl rozdíl. Modlila jsem se ať ráno je to ok.
Bohužel se vzbudila opět horká, to už mi nedalo a měřila jsem ji teplotu v zadečku. Po odečtu 38.2… Jenže mě jde o to, že nevidím rýmu, kašel, průjem… Nic. Není ani histerka, takže zuby taky ne, myslím…
Co by to mohlo být? Doktorka má dnes ordinaci až od 1, takže jsem docela rozhozená… Moc by mi pomohli Vaše názory…
Prosím komentáře tipu, že jsem histerka, atd si nechte, vím to, že momentálně to beru jako by měla 40…
Čůra normálně? Jako světla nesmrdici moc?
Zkusila bych zavolat doktorce a mezitím odchytit moc do skleničky.
U naší dcery to byl zánět ledvin, jak nejsou jiné příznaky, je lepší to vyloučit.
@Evi129 tak 38.2 není 40… jinak bez dalších příznaků bývají vyrazkove nemoci - tři dny horecek a pak se vysemeni vyrážka. Jako co by měla doktorka dělat po ani ne 24h zvýšené teploty a lehké horečky? Trochu klidu jinak se zblaznis. Taky se o děti bojim, ale zase to musí mít nějaké meze.
@Anonymní píše: Čůra normálně? Jako světla nesmrdici moc?Zkusila bych zavolat doktorce a mezitím odchytit moc do skleničky.
U naší dcery to byl zánět ledvin, jak nejsou jiné příznaky, je lepší to vyloučit.
Tak přesně kvůli takovým věcem šílím… Čůrá normálně, ale děkuji za,, možnost,, snad to nebude nic takhle vážného…
@hospodki
Tak myslím, že u takhle malýho mimca, bych měla minimálně zavolat aby ošetřující doktor měl přehled a řekl co dál.
U nejstaršího jsem tehdy měla horečku bylo mu 8 měsíců, srážela jsem doma, nechtěla jsem,,otravovat,, doktorku banalitou přeci. Nakonec jsem tam 2.den šla, no a ona nás hned rychlou nechala odvézt do nemocnice, kočár v ordinaci zůstal a my v nemocnici týden… Takže možná i proto se bojím i takové teploty…
Jsi dala cipek moc brzy, nedala si telu sanci se s tim vyporadat samo…
@Evi129 ne, opravdu nemusíš volat pokud má jen horecku. Je třeba počkat co z toho bude. A nejstarší měl asi i jiné příznaky ne? Já zas mám zkušenost, ze z horecek bez dalších příznaků jsou pak vyrážky - pata, šestá, sedma nemoc případně se můžou hýbat zuby. Zas tak vysoka ta horečka není.
@Evi129 píše:
Holky jsem trošku zoufalá. Sice mám 3. mimčo, ale prostě jsem ze všeho vykulená jako prvorodička. Nechápu, nikdy jsem takovou povahu neměla.Každopádně malý večer vylitla teplota 37,4 (teploměr do ouška) 37,7 v podpaží. Zdála se mi fakt horká, ale nikdy jsem rektální měření nepraktikovala. Radši jsem na noc dala půlku čípku. Normálně spí celou noc, dnes ji očividně něco trápilo. Spinkala jako docela dobře, ale na ni to byl rozdíl. Modlila jsem se ať ráno je to ok.
Bohužel se vzbudila opět horká, to už mi nedalo a měřila jsem ji teplotu v zadečku. Po odečtu 38.2… Jenže mě jde o to, že nevidím rýmu, kašel, průjem… Nic. Není ani histerka, takže zuby taky ne, myslím…
Co by to mohlo být? Doktorka má dnes ordinaci až od 1, takže jsem docela rozhozená… Moc by mi pomohli Vaše názory…
Prosím komentáře tipu, že jsem histerka, atd si nechte, vím to, že momentálně to beru jako by měla 40…
Doktorce zavolej, to je vcelku normální postup. Jsou různé přístupy ke srážení horečky u dětí, já dávám léky při horečce nad 38. A když jsem měla první dítě, tak jsem taky volala doktorce. Ono lepší zbytečně než pozdě. Ať je malé brzo líp!
@Evi129 píše:
Tak přesně kvůli takovým věcem šílím… Čůrá normálně, ale děkuji za,, možnost,, snad to nebude nic takhle vážného…@hospodki
U nejstaršího jsem tehdy měla horečku bylo mu 8 měsíců, srážela jsem doma, nechtěla jsem,,otravovat,, doktorku banalitou přeci. Nakonec jsem tam 2.den šla, no a ona nás hned rychlou nechala odvézt do nemocnice, kočár v ordinaci zůstal a my v nemocnici týden… Takže možná i proto se bojím i takové teploty…
Tak myslím, že u takhle malýho mimca, bych měla minimálně zavolat aby ošetřující doktor měl přehled a řekl co dál.
Domluv se s doktorkou a zajdi tam, ať máš klid. Třeba by stačilo donést jen tu moc.
Doktorky mívají větší pochopení a zkušenosti než uživatelky zde.
@hospodki
I ten zanet ledvin může mít atypický průběh, u nás krátká (pár hodin) dobře srazitelna horecka, pak jsem s miminem s normální teplotou byla týden v nemocnici.
Tím se proboha zakladatelko nedes, jestli cura normálně, tak to na 99% zanet není. Jen mám pochopeni pro to, že z toho máš po zkušenostech nervy
.
@Anonymní píše:
Domluv se s doktorkou a zajdi tam, ať máš klid. Třeba by stačilo donést jen tu moc.Doktorky mívají větší pochopení a zkušenosti než uživatelky zde.
@hospodki
Tím se proboha zakladatelko nedes, jestli cura normálně, tak to na 99% zanet není. Jen mám pochopeni pro to, že z toho máš po zkušenostech nervy
I ten zanet ledvin může mít atypický průběh, u nás krátká (pár hodin) dobře srazitelna horecka, pak jsem s miminem s normální teplotou byla týden v nemocnici..
Děkuji moc, on tohle asi člověk potřebuje slyšet…
Je fakt, že hned vidím toho 8mi měsíčního co se nezastavil doma ani u jídla a pak s kapackou ležel v klidu ani se nehnul v postylce… Fakt noční můra každý maminky…
Tak právě jsem se dostala do situace, že to teda hrotit nemůžu, jelikož doktorka není do 1.12. v ordinaci. No a doktorce co zaskakuje nevěřím, takže ať by mi řekla cokoliv, stejně bych byla natrni než mi přijde naše doktorka. Tak se budu modlit a doufat, že dneska už bude noc bez teploty…
@Parenicka píše:
Jsi dala cipek moc brzy, nedala si telu sanci se s tim vyporadat samo…
Souhlasím, dávat čípek pod 38°, když dítě nejeví nějaké známky nemoci / bolesti je nesmysl. Ani těch 38,2° není nic strašného a já osobně bych to u asymptomatického dítěte nijak neřešila, jen bych ho hlídala. Můžeš si ji dát skin to skin - teplota by jí měla klesnout.
@vedma007
Dala jsem ji asi čtvrtku a to má už těch 7 kilo. Psala jsem, že ji očividně něco trápilo. A vzhledem k tomu jak byla horká tak měla přes těch 38 jen večer jsem ji nechtěla trápit teploměrem do zadečku… Ale máte pravdu, reagovala jsem asi ukvapeně…
@Evi129 píše:
Tak právě jsem se dostala do situace, že to teda hrotit nemůžu, jelikož doktorka není do 1.12. v ordinaci. No a doktorce co zaskakuje nevěřím, takže ať by mi řekla cokoliv, stejně bych byla natrni než mi přijde naše doktorka. Tak se budu modlit a doufat, že dneska už bude noc bez teploty…
I kdyby měla teplotu ještě dva dny tak to nemusí nic být. U malých děti to je normální, může to být klidně nějaká 5,6 nemoc, zuby cokoliv. Pokud se chová normálně, pije a čůrá dostatečně tam bych neplašila a uvidíš co z toho vyleze.
@Anonymní píše:
Domluv se s doktorkou a zajdi tam, ať máš klid. Třeba by stačilo donést jen tu moc.Doktorky mívají větší pochopení a zkušenosti než uživatelky zde.
@hospodki
I ten zanet ledvin může mít atypický průběh, u nás krátká (pár hodin) dobře srazitelna horecka, pak jsem s miminem s normální teplotou byla týden v nemocnici..
Musíš brát v potaz kolik těch zánětu taky je. V aktuální sezóně chripek, rymicek atp by me fakt jako první zánět ledvin nenapadl. Spis je třeba dat čas na projev nemoci. Vždyť to dítě mělo poprvé zvýšenou teplotu asi před 12!! hodinama. Z toho nikdo nic nevymyslí co to bude. @Evi129 Případně ambulance v nemocnici. Ale věřím, ze se to vyvrbi na něco obyc a bude zas dobre.
@Evi129 píše:
@vedma007
Dala jsem ji asi čtvrtku a to má už těch 7 kilo. Psala jsem, že ji očividně něco trápilo. A vzhledem k tomu jak byla horká tak měla přes těch 38 jen večer jsem ji nechtěla trápit teploměrem do zadečku… Ale máte pravdu, reagovala jsem asi ukvapeně…
Tak zase v tomhle te podpořím. Je nesmysl srazet v průběhu dne kdy je nonstop pod kontrolou nebo má krátké spanky, ale při skoro 38 bych na noc taky dala at se dítě vyspí. U nás to pak bezne po půlnoci stoupá a mají neklidný spánek, takže lepší at si odpocine a nacerpa silu ![]()