Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky mám ročního syna přesněji 13 měsíců.
Umí sedět umí lozit umí chodit
To je své super
Umí říkat máma a bába
Víc nic
Hraje si tak ze se vším Boucha a hází
Nevydrží u ničeho si hrát v klidu
Je furt aktivní a zajímá ho vše jakou jsou skříně atd
Ještě neumí sám jist ani dělat zvuky zvířátek
A hlavně mám strach protože neslyší na své jméno neustále ho oslovují ale on nic ale když řeknu Paci Paci tak mě slyší a nebo ukazuji berany duc tak to umí taky
Ale neumí papá
A hlavně to jméno tak nevím jestli to je v pohodě
A nerozumí tomu když mu řeknu na něco Ne jde a začne to dělat znova
![]()
Naší je 14m a před měsícem na tom byla podobně, jen si teda vydržela pár minut hezky soustředěně hrát a pápá zvládla, ale s několikaminutovým zpožděním (vždycky až když jsme odešly, začala mávat jak divá a pak byla smutná, že nikdo nemává zpátky…bodejť by ne, když se nikdo nedívá). Ale ona byla vždycky celkem klidná. Říkala jen tata (což znamenalo asi 10 různých věcí) a baba (což zase neznamenalo baba) a bvvv (to byla celkem spolehlivě kravička).
Za ten měsíc udělala obrovský pokrok, začala napodobovat zvuky zvířátek, jezdí s autíčkem a dělá brm brm, občas potěší a řekne máma, ukáže několik částí těla, dá dohromady dvě kostky dupla, na fotkách pozná nejbližší rodinu, mává včas a ještě pošle pusinku jako bonus..před měsícem nedělala nic z toho
takže neboj, on se to všechno naučí ![]()
Obě dvě máte podle popisu naprosto zdravé děti. Doporučuji přestat číst, co by mělo dítě ve kterém měsíci zvládat - anebo se tím nenechat tolik zahltit.
Co tam zapomenou napsat, je totiž, že žádné dítě není ve všech oblastech průměrné.
Začíná to výškou a váhou, téměř každé dítě je vzhledem k tabulkám buď príliš veliké, malé, tlusté, hubené. A pokračuje dál téměř ve všech oblastech.
V roce některé děti už zvládají chůzi, běh, prolézačky, jiné děti se naučí chodit po roce a půl - a nijak to nevypovídá o jejich budoucích pohybových dovednostech. V řeči některé výjimečné děti říkají v devíti měsících už deset, dvacet slov a spojují je do jednoduchých větiček, jiné dítě ještě ve třech letech nemluví - a za pár let spolu sedí v lavici víceletého gymplu.
Mám tři deti, a pravidelně vídám děti svých sester, kamarádek, známých. A ani jedno není ve všech oblastech „normální“ vzhledem k věku.
Jo, a co se týče některých chlapečků a výjimečně i holčiček, nikdy se nedočkáte, že budou reagovat na „ne“ a své jméno - ve smyslu, že na Vás kouknou, co by jste po nich chtěla. A vlastně klidně do čtyř let nikdy nesplní žádný Vas pokyn a ani nevypadají, že by mu rozuměli, i když mluvit umí. Už v roce hupsnou do období vzdoru a vy zjistíte, že není možné jakkoliv ovlivnit jejich chování. Jednu dobu to může být dost zoufalé a za pár let jste ráda, protože zjistíte, že nepodléhání autoritám má i své klady. O tom něco vím moc dobře, protože jeden takový kousek zrovna vedle mě kašle.
S tím nereagovanim na jméno, to mě někdy nereaguje ani 4 lety syn. A. docela casto. Ale jinak máte úplně normální deti. Taky bych mohla řešit, že dcera nevymaluje obrázek a od známé dcera ano, mají 2 a čtvrt. Moje dcera je neposedna a akční.
V roce je brzy panikařit, že něco dělá nebo nedělá. Kromě jména dělá spoustu věcí. U těch dětských her (paci paci, berany duc atd.) je fakt jedno, které z nich dělá a které nedělá
Není žádný předpis, že dítě musí dělat 1) berany, 2) jak jsi veliký 3) paci paci 4) papáááá, a když jedno z toho nedělá, je něco špatně. ![]()
Kramaření, neustálá zvědavost, to je typické. Umí dvě slova, to je úplně v normě v roce. Mě se ptala pediatra na jedno slovo, zda umí. říkám, umí jedno: ham. A ona hmmmm, tak většinou to bývá máma nebo táta, ale proč ne ![]()
Syn se v roce také ukázkově neotáčel na zavolání jména. řekla bych, že něco jako reakce, přišlo tak na 1 z 20 pokusů. A to fakt se nepodíval jako ve stylu „voláš mě?“.
@Barunka120 píše:
Ahoj holky mám ročního syna přesněji 13 měsíců.
Umí sedět umí lozit umí chodit
To je své super
Umí říkat máma a bába
Víc nic
Hraje si tak ze se vším Boucha a hází
Nevydrží u ničeho si hrát v klidu
Je furt aktivní a zajímá ho vše jakou jsou skříně atd
Ještě neumí sám jist ani dělat zvuky zvířátek
A hlavně mám strach protože neslyší na své jméno neustále ho oslovují ale on nic ale když řeknu Paci Paci tak mě slyší a nebo ukazuji berany duc tak to umí taky
Ale neumí papá
A hlavně to jméno tak nevím jestli to je v pohodě
A nerozumí tomu když mu řeknu na něco Ne jde a začne to dělat znova![]()
To čekáš, že ti bude v roce recitovat básně? Syn má rok a dva měsíce. Hrát si taky dlouho nevydrží, všude leze, nebo chodí a stejně má nejradši skříně a šuplíky. Na zadku dlouho nevydrží a slov řekne zatím jen pár. Sám ji věci jako pečivo, křupky a tak, co může hezky držet a sám odkusovat
Taky je mu jedno, když řekněme na něco Ne. Na jméno reaguje, koukne na nás, ale stejně si dělá svoje dál ![]()
@Dahlia0409
Ja bych si tu první arogantní odpověď byt vama odpustila.
Pouze jsem chtěla vědět jestli tu je někdo na tom stejně.
Odpovědi jsem dostala několik takže tak.
@Barunka120 píše:
@Dahlia0409
Ja bych si tu první arogantní odpověď byt vama odpustila.Pouze jsem chtěla vědět jestli tu je někdo na tom stejně.
Odpovědi jsem dostala několik takže tak.
Arogantní? Pouze mi přijde, že na roční dítě máš nějak moc velké nároky ![]()
@Dahlia0409 Nepotykali jsme si. A Ja žádný nároky nemám Ja jsem jen napsala ze mám strach ze mě zatím nevnímá skrz to jméno
A první si zjistěte co znamená slovo nároky
Nechci po jen aby mi uměl zpívat nebo něco
Jen vím ze ostatní děti třeba v tomhle věku uměli více lidi a rozebírala jsem hlavně to jméno
Nebaví mě tady řešit něco s takovým člověkem jako jste vy. Konec debaty. ![]()
@Barunka120 píše:
@Dahlia0409 Nepotykali jsme si. A Ja žádný nároky nemám Ja jsem jen napsala ze mám strach ze mě zatím nevnímá skrz to jméno
A první si zjistěte co znamená slovo nároky
Nechci po jen aby mi uměl zpívat nebo něco
Jen vím ze ostatní děti třeba v tomhle věku uměli více lidi a rozebírala jsem hlavně to jméno
Nebaví mě tady řešit něco s takovým člověkem jako jste vy. Konec debaty.
Tady si tykame všechny, to zaprvé a opět říkám, že roční dítě je dost malé a hlavně nemá smysl srovnávat s ostatními, taky mi syn dělal různé věci jinak, než děti stejného věku kolem
Zřejmě si nerozumíme, ale to je jedno, měj hezky den