Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
To je uplne normalni mimino. Nemaj radi fyzicky omezovani, no…mimco ceka na jidlo a nekdo ho taha, to bych rvala taky ![]()
Kolik je miminku? Jestli kolem 3 -4 měsíce, může už vyjadřovat sympatie.
My jsme měli dráždivého synka. Vadilo mu vše, koupání, přebalování, oblékání, doteky, v podstatě jakákoliv manipulace, byl nespavý. Bylo to docela peklíčko. My jsme teda kvůli dráždivosti byli sledovaní i na neurologii. Protože probrečel v podstatě tak 80% bdělého stavu, což už je excesivní pláč.
Dnes jsou mu čtyři a je vzteklý asi víc, než jiné děti. Jinak je v pohodě. Pamatuji si, že třeba oblékání a pláč, to bylo ještě tak v roce a půl určitě. Na koupání si zvykl později díky cachtání v létě v bazénku, což byla zábava, na rozdíl od ponoření do vaničky naplacato někde v bytě. Ono se těžko rozlišuje, co je norma, co je citlivé miminko. Ale dráždivé? můžu říct, že v šestinedělí s tím, že ženská je prostě nastavená, že chce, aby její dítě bylo spokojené, je to na mašli. Kolikrát jsem s ním zdrhala z parku. Kočár před sebou a běh. Lidi se otáčeli. protože byl schopný probrečet komplet třeba dvouhodinovou procházku a já už pak s tím řvoucím kočárem chtěla být někde schovaná. Na budku. Fyzicky mu objektivně nebylo nic. Udělalo se dost vyšetření. Musel z toho vyrůst.
@Anonymní píše:
@Mutlice A kdy prosím došlo aspoň k malému zlepšení?
no já tě nechci strašit, ale celý první rok byl na prd. Malinko lepšit se to začalo kolem těch 7-8 m. Hodně lezl, měl podněty, přestal se nudit „na zádech“. ale pamatuji si, že se z toho breku stalo kňourání a kňučení, a to bylo snad ještě horší
Já vím, ono to není legrační, je to hrozně vyčerpávající. Ale pokud miminko nic objektivně netrápí (nemoci, ekzémy atd), musí se to jen přežít. a nikdo ti moc neřekne, co bude kdy. Je dost dobře možné, že je tvé dítě jen citlivější plus třeba bříško a bude se to lepšit velmi rychle.
U nás to tak nebylo. Upínala jsem se na ten 3-4 měsíc (ten magický měsíc, jak maminky standardních dětí říkají, přestanou ty prdíky) ani houby. Bylo to pořád stejné. Chodili jsme i na Vojtovku, kvůli slabému bříšku, a lékařka /dělala asi 30 let v ústavu, kde cvičila denně s mnoha miminy/ říkala, že tuhle sirénu by dlouho nevydržela. První rok byl fakt blbý. Pak pomalu zlepšení. ale nastal skoro rok kňourání. Od toho 2.roku dejme tomu. Já už toho hodně zapomněla, ted jsou mu 4. Je to éro, malinko tam možná bude hyperaktivita, ale nic zásadního. Drž se. Ono ne nadarmo se říká, že mateřství uči trpělivosti. A u dráždivého dítka nebo hyperaktivního to platí asi tak 1000× víc. ![]()
a není vůbec jisté, že u vás je to to samé. Třeba je opravdu jen citlivější, nebo úplně v normě a ty to vnímáš jako citlivější. Zas myslím, že všichni jsme si před porodem to soužití s miminkem idealizovali… je to důsledek pitomých reklam, časáků a sociálních sítích, kde jsou jen usměvavá voňavá miminka. a ono ouha, ona to není realita.
@Mutlice a jak probíhal váš den jestli se můžu zeptat? Kdy byl klid, kdy byl řev, kdy byl v klidu? A co pomáhalo?
@Anonymní píše:
@Mutlice a jak probíhal váš den jestli se můžu zeptat? Kdy byl klid, kdy byl řev, kdy byl v klidu? A co pomáhalo?
Po probuzení vydržel neplakat třeba 10minut. Někdy se rovnou už s brekem budil. Já si to kvůli neurologovi zapisovala. První pláč spolehlivě odstartovalo přebalování. V podstatě z bdělého stavu brečel opravdu skoro většinu času. 3/4 dne. špatně spal, odpolední spaní bylo jen v kočárku za jízdy, To bylo vlastně jediné, co pomohlo. Vozit. Chodila jsem třeba v 23 hodin v mrazu po sídlišti se řvoucím kočárem. Někdy se dokonce stalo, že celý den neusnul ani v tom kočáru, takže už pár týdenní miminko spalo v součtu třeba max 10h denně, což v porovnání s jinými dětmi bylo hrozně málo. Nesnesl zavinutí, šátek, nosítko. Na rady všech matek, jak mu chybí to bušení srdce a náruč, jsem si půjčila (naštěstí nekoupila) egro. nosítko a po nasazení to vypadalo, že to miminko trefí šlak. Rudý, řev, žíla na hlavě. Prostě nesnesl jakékoliv omezení v pohybu. Mlel sebou neustále. šil nohama a rukama. Jediné, co pomohlo byl kočár. Nic jiného.
prošli jsme X vyšetření, aby se vyloučila nějaká příčina, protože to byla opravdu enormní plačtivost. Krev, reflux, neuro, EEG, vojtovka na břicho. Dnes je z něj zdravé školkové dítě. Má lehkou vývojovou dysfázii, možná lehkou hyperaktivitu, nic zásadního. vysokou inteligenci. Nevím, jestli ti to pomůže, každé dítě je jiné. Piš si, kdy a v jakých situacích pláče a pak to řekni pediatrovi. Možná jste úplně v normě.
@Anonymní píše:
@Mutlice A kdy prosím došlo aspoň k malému zlepšení?
Můj syn byl taky dráždivé miminko. Třeba nepřipadalo v úvahu mu dávat na spaní nějaké jiné oblečení, převlékala jsem ho až když mu protekla plínka, protože u toho hrozně řval. U koupání řval, spoustu bdělého času taky řval a spal jen v nosítku a za pohybu.
První zlepšení přišlo po 3.měsíci a od té doby se to jen zlepšovalo, asi potřeboval mozek dozrát. Teda pořád je to velice svéhlavé, hlasité a energetické dítě, ale to už je holt povaha ![]()
@Mutlice děkuji moc za dlouhou odpověď. V některých situacích je dcera to samé. Málo a špatně spí. Na noci si ale nestěžuji, to se budí po 3-4h a spí dál. Jednou spala i 6h. Ale přes den spí většinou po max hodině a ještě se někdy mezitím budí. Jen někdy spí přes den v kuse 3h. Ale v autosedačce mi vždy usne.
Přebalování ji sice nevadí, ale někdy fňuká podle mě i z nudy. To se dá uklidnit. Ale občas ji popadne z ničeho nic takový záchvat, který nejde zklidnit, že se nestačím divit. Včerejší den:
Spánek od 00:00-2:00 - vypadl dudlík
Spala v posteli do 5:30
Jídlo 150ml
Spánek od 6:30-8:00
Snědla 60ml
9:20 uložená do koše (fňukala jen když chtěla změnit polohu)
10:00 vzhůru
Jídlo 60ml
11:40 řev po vyndani z hrazdičky a oblekání
12:20 -15:00 spánek
Jídlo 150ml 15:30 Řev na gauči-pomohla náruč Řev u oblékání-pomohla náruč
16:00-16:40 spánek kočár
Vana 17:30h
Jídlo 90ml 18:15
U uspávání řev jen 10min
Vzhůru 1× kvůli dudlíku
23:40 vzhůru
Jídlo 140 spánek ihned
Dnes:
4:30vzhůru 150 ml
4:50 řev cca 5min, protože jsem ji položila do postýlky a nehoupala
7:40vzhůru
8:30jídlo 70ml
9:00 kňourání, pomohla náruč a usnula do 9:40,pak ji vypadl dudlík a spala do 10:25h
10:40 řev-hlad
10:50 jídlo 100ml
10:56 tlačení řev
11:14 kňourání, protože jsem ji posunula o kousek dál z podložky
11:20 brečela asi z nudy, když změnila pozici byla ok
11:30 zvednutí z podložky, kňourání
11:40 náruč, občas brečela
12;00 - 12:50 spánek
12:50 vzhůru, ale snaží se spát
13:30 neklid
13:30 jídlo 100ml
14:00 spánek
Opravdu nevím, co je normální a co ne. To, že pláče před jídlem beru. Občas řve i u jídla, ale to se většinou kroutí a přisuzuji to bříšku.
Opravdu se snažim ji zvedat opatrně a být na ni citlivá. Začala jsem si to právě zapisovat abych věděla co a jak. Takže za včerejšek spala cca 15h
A za dnešek zatím 9.5h beru to od půlnoci do půlnoci ty časy.
A jinak když je vzhůru tak sebou taky celkem mele, kope nohama. Má dost energie…
@Callista děkuji za odpověď, jsem ráda, že se to u vás zlomilo takto brzy. Kolik toho cca denně naspal? A také vypadal, jakože má tolik energie? Mně přijde, že dcera je kolikrát vzteklá jen kvůli tomu, že ji nebavil ležet.
Já jsem na pokraji sil. Věděla jsem, že to nebude jednoduché, ale jak k tomu málo spí tak je to masakr. Ale snažim se ji uspávat často a za každou cenu, aby nebyla ke všemu ještě mrzutá!.
@Anonymní píše:
@Mutlice děkuji moc za dlouhou odpověď. V některých situacích je dcera to samé. Málo a špatně spí. Na noci si ale nestěžuji, to se budí po 3-4h a spí dál. Jednou spala i 6h. Ale přes den spí většinou po max hodině a ještě se někdy mezitím budí. Jen někdy spí přes den v kuse 3h. Ale v autosedačce mi vždy usne.
Přebalování ji sice nevadí, ale někdy fňuká podle mě i z nudy. To se dá uklidnit. Ale občas ji popadne z ničeho nic takový záchvat, který nejde zklidnit, že se nestačím divit. Včerejší den:Spánek od 00:00-2:00 - vypadl dudlík
Spala v posteli do 5:30
Jídlo 150ml
Spánek od 6:30-8:00
Snědla 60ml
9:20 uložená do koše (fňukala jen když chtěla změnit polohu)
10:00 vzhůru
Jídlo 60ml
11:40 řev po vyndani z hrazdičky a oblekání
12:20 -15:00 spánek
Jídlo 150ml 15:30 Řev na gauči-pomohla náruč Řev u oblékání-pomohla náruč
16:00-16:40 spánek kočár
Vana 17:30h
Jídlo 90ml 18:15
U uspávání řev jen 10min
Vzhůru 1× kvůli dudlíku
23:40 vzhůru
Jídlo 140 spánek ihnedDnes:
4:30vzhůru 150 ml
Opravdu nevím, co je normální a co ne. To, že pláče před jídlem beru. Občas řve i u jídla, ale to se většinou kroutí a přisuzuji to bříšku.
4:50 řev cca 5min, protože jsem ji položila do postýlky a nehoupala
7:40vzhůru
8:30jídlo 70ml
9:00 kňourání, pomohla náruč a usnula do 9:40,pak ji vypadl dudlík a spala do 10:25h
10:40 řev-hlad
10:50 jídlo 100ml
10:56 tlačení řev
11:14 kňourání, protože jsem ji posunula o kousek dál z podložky
11:20 brečela asi z nudy, když změnila pozici byla ok
11:30 zvednutí z podložky, kňourání
11:40 náruč, občas brečela
12;00 - 12:50 spánek
12:50 vzhůru, ale snaží se spát
13:30 neklid
13:30 jídlo 100ml
14:00 spánek
Opravdu se snažim ji zvedat opatrně a být na ni citlivá. Začala jsem si to právě zapisovat abych věděla co a jak. Takže za včerejšek spala cca 15h
A za dnešek zatím 9.5h beru to od půlnoci do půlnoci ty časy.
A jinak když je vzhůru tak sebou taky celkem mele, kope nohama. Má dost energie…
Tak jak to probiha mas narocnejsi dite, ale asi ne drazdive v tom nejhorsim smyslu. Syn urcite brecel vic. Resp, ty pauzy v tech casech, to on by probrecel v tom veku. Ale i tak, je to narocne, to jiste
Zkus to probrat s pediatrem. Existuje pojem excesivni plac, podle toho jakou cast bdeleho stavu proplace
Muzes si to zkusit vygooglit a zkusit porovnat s vasi holcickou. Myslim, ze je u vas mozne, ze to bude prechazet rychle. Ze jak se zacne pretacet a lozit, bude mit podnety. Syn taky neustale machal rukama a nohama. Neznam, ze by jako mimco lezel na zadech a koukal na me. Krauloval a slapal na kole non-stop.
@Mutlice děkuji,kouknu na to. Pak se tedy vzbudila a jak se najedla, tak řvala. Ach jo.
Ahoj, mám doma asi citlivé mimino. Jsou mu skoro tři měsíce a vadil mu oblékalní, svlékání, občas i nošení a dnes třeba čekal na jídlo a přítel si ho chtěl pochovat- zachází s ním jemně a on zpustil řev jak kdyby mu ubližoval. Nechápu.
Máte zkušenost? Kdy to přejde/nepřejde?