Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Vybrali jsme si datum vsatby, 3.9.2011 a prosím vás o nějaké tipy a triky
, např. jak jste řešili svatební oznámení, hostinu atd. Chceme menší svatbu, 31 lidí a finančně na tom nejsme nejlépe tak by mě zajímalo kde a na čem se dá ušetřit.. kolik co stojí atd
děkuji za příspěvky
jo a kdy myslíte že to máme jít zařídit na matriku?? myslíte že to bude žádané datum?? ![]()
Ahojky, gratuluji. Bohužel ti neporadím, protože svatbu teprve plánujeme, ale ráda zde také najdu nějaké rady a tipy. My plánujeme svatbu na září příštího roku, zatím máme datum 20.09.2011. Termín si myslím zarezervovat začátkem nového roku… ![]()
ahoj muchitos, my sme mali 25 ludi na svatbe a vysla nas okolo 70 000 absolutne so vsetkym- saty sa daju prenajat na nete- je to lacnejsie nez v pozicovniach, najviac kde sme vsak asi usetrili bolo jedlo a alkohol.
mali sme svadbu aj obrad v kastieli a hostinu sme mali na nadvori (keby bolo skaredo, mohli sme ist dovnutra) vo forme svedskych stolov- kazdy si nabral na co mal chut a jedol, kedy chcel. to bolo super. ziadni casnici, ani obsluha, alkohol sme tiez sami kupovali, na tom sme asi najviac usetrili, ze sme nesli do ziadnej restiky - neslo nam o peniaze, len ja som tam proste nechcela ziadnych cudzich ludi, len blizkych a kamaratov.
takto nejako to vyzzeralo
vzhledem k tomu, že máš víc jak rok čas, tak bych zatím neřešila nic… My se brali 4.9.2009 (pátek) a požádaná jsem byla 1.5.2009, v klidu jsme si do půlky května rozmysleli termín, brnknuli na matriku jestli ho mají volnný, pak jsem si jako na výlet zajeli na matriku - tam je to otázka 1 papíru a 1000Kč (s sebou rodné listy). Šaty jsem měla vybrané po návštěvě 3 salonů (víc ani nemá smysl, protože pak v tom budeš mít zmatek, které se ti líbili a seděli víc a budeš pak dokola lítata zkoušet, protože si to pamatovat nebudeš… doporučuju zkoušet s kamoškou a mít sebou foťák).
Co se týká hostiny - řekla bych že neušetříš pokud budeš jídlo chystat v kruhu rodinném se všema tetičkama nebo si prostě objednáš hospůdku. My měli 50hostů rodinných příslušníků a pak jsme jen z hospůdky po obědě přešly do protějsí Sokolovny a tam dojelo asi dalších 40kamarádů.
Vím, že hodně lidí řekne, že na chystání jídla doma ušetřích, ale věř mi že to nestojí za ty nervy a práci - stejně tak s pečením cukroví a dortů.
Stejné je to se šatama (doporučuju půjčit), v některých salonech mívají výprodeje a to si pak za cenu půjčovného můžeš šaty i koupit - máš hodně času, tak si to zkus pozjišťovat. Jinak nechat si ušít tě přijde na stejné peníze, budeš x krát lítat na zkoušky a výsledek se ti třeba ani nemusí líbit, protože ho předem znát nebudeš (jak ti přesně bude ten střih sedět). Pokud teda neuvažuješ třeba nad nějakou dlouhou sukní a barevnějším korzetkem, což pak využiješ třeba aspoň na plesy…
A co se ještě teda té finanční stránky týká - možná to bude znít blbě, ale co do svatby vrazíš se ti vrátí na darech - my na svatbě při 90ti lidech a 3 denní oslavě (kamarádi zůstávali v sokolovně na grilovačku ještě další dva dny) tak jsem ještě vydělali…
uf uf jeto román, ale on se toho dá napsat strašně moc, když už to má člověk za sebou… ![]()
ještě teda si neodpustím rozpočet na naši svatbu (cca 90lidí)
nevěsta - šaty, doplňky, boty - cca 10.000 ženich - oblek, kravata 5.000,–
prstýnky - 13.000
matrika - 1.000 (+1.000 příplatek za svatbu venku)
květiny - nevěsta, ženich, maminkám, svědkyně, svědek - 5.000
fotograf - to bylo nepříjekmné překvápko - 8.000
dorty - svatební 3patra, 2× maminkám poděkování - 2.200
cukroví - na stoly a výslužky pro 90lidí - 5.000
hostina - hospůdka oběd pro 50lidí + řízky do sokolovny pro kamarády + guláš do sokolovny na večeři - 20.000
pochutina na stoly + obložené mísy do sokolovny - 10.000
hudba - dostali do držky a odjeli o hodinu dřív - 5.000 (původně 10.000)
alko+nealko - do dokolovny - 5.000
vychází mi to tak 90tis
ale nejsem si vědoma toho, že bysme vůbec tolik peněz někdy měli…
to by mě teda zajímalo kdo to všechno platil
no z naší kapsy šlo cca 30tis, pak se tak porůznu zapojili rodiče a na darech jsme pak napočítali 70tis… ale byla to fakt ve výsledku mega svatba, což v plánu moc nebylo… ![]()
a ještě teda promiň že už zase já…
ale chtěla bych upozornit, že my měli šílené přebytky cukroví, alkoholu, jídlo se docela za ty další dva dny s kamarádama dojedlo, ale kdyby tam nezůstávali tak taky by se vyhazovalo, ty dorty maminkám a kytky pro všehcny možné to jsme museli aby se vyhovělo tchýni a jejich tradicím, šaty jsem musela mít dražší (půjčovné 8.000) protože jsem vysoká a seděli mi jen nejnovější modeli (starší modeli jsou většinou zkracované), prstýnky se dají taky sehnat nádherné za polovinu, ale to byl jeden z prvních výdajů tak jsme nešetřili a teď si říkám, že to bylo fakt zbytečné (manžel ho nenosí a já jen příležitostně)… to jsou všechno věci na kterých se zbytečně plýtvalo penězma a rozhodně to jde vychytat líp ![]()
však mi kdyžtak písní soukrtomou zprávu kdybys chtěla ještě něco… ![]()
termín na matrice, domluvit si hudbu a detaily (u nás třeba novomanželé sedí, my chtěli celý obřad stát)
restaurace, doporučuju udělat si zasedací pořádek
hudba šaty
prstýnky
oznámení
cukroví - nechat si poradit množství, ať toho není moc
dort(y)
koláčky - ty jediný jsme pekli doma
kytky - nevěsta, vonička pro ženicha, mamky, na stůl
zdobení aut (panenka/kytka a pro ženicha třeba cylindr), bílé stužky
myrta pro svatebčany
ubytování pro svatebčany - my jsme třeba kamarády ubytovali v domově mládeže
ubytování pro novomanžele - přjde mi fajn neprobudit se doma nebo u rodičů…
naplánovat počet aut a rozvoz hostů, domluvit si řidiče co nepije
fotograf - my měli kamarádku, co ji to baví. Týden před svatbou jsme sami šli s foťákem do parku a hledali jsme místa, kde se vyfotíme - aby to pak nezdržovalo…
kameraman - profi video je vždy nejlepší, oni už ví co a jak, pak to sestříhají…
no a pak pro nevěstu kadeřnice, manikérka, kosmetička
zajistit si svatební cestu hned ten další týden po svatbě - ať to krásný ještě nějakou dobu pokračuje…
Na darech se Ti to může/nemusí vrátit - záleží koho si pozveš
My měli seznam darů a můžu říct, že jsme nedostali nic dvakrát a nic zbytečnýho, přesto to byly překvápky. Preferovali jsme originálně zabalené peněžní dary, ale těch bylo málo…
Na hostině můžeš ušetřit tím, že zakážeš tvrdý alkohol (buď se objednává třeba přes ženicha nebo si ho každej platí sám). Slyšela jsem i, že se dá zmenšit porce masa (místo 150 tak jen 100g) - že se stejně na svatbě každej přecpe (masem jsme nešetřili, ale nepřijde mi to zas tak úplně blbej nápad, zvlášť při velkých svatbách… a s jídlme a pitím obecně to moc nepřehánět, spíš zainvestovat do dobré muziky, ať se lidi víc baví…
Ahoj,gratuluju ![]()
Tak, stranka beremese.cz me spis rozmlsala ![]()
Co se tyce typu.. predem se dohodni s ostatnimi, kdo co zaridi, pripadne zaplati, predejdes tim pripadnym dohadum.. u nas diky spatne domluve bylo najednou dvoje cukrovi.. super je si sestavit nejakej plan a jit podle nej..
Terminy v zari jsou sice zadanejsi, ale myslim si, ze bude stacit rezervovat az po Novem roce.
Usetrit se da na spouste veci, tak, ze to udelas sama, napr.svatebni oznameni (my se nechali vyfotit a oznamko udelali s fotkou) ,stuzky pro svatebcany nebo i nejakou drobnost, pokud budes davat..fotograf muze byt nejaky sikula z rodiny, vyzdobu salu si taky muzes udelat sama a pokud to je misto, ktere mate pres znameho, je treba moznost donest nejaky vlastni alkohol, coz usetri dost penez..
Hostina je asi ze vseho nejdrazsi-je treba si dobre rozmyslet, kolik jidla objednat.. nam byl pocet oblozenych mis doporucen.. ale bylo to teda prehnane hodne, pac hned po obede a dortu nikdo nejak zvlast hlad nema.. a vecer byl i gulas, kterej po alkoholu bodnul, ale tech mis teda mohlo byt min..
Pokud te neco primo zajima, spis se ptej, ja jsem hlava derava a na nic vic si ted nevzpomenu ![]()
Tak my teda měli 50 hostů,šaty jsem měla z půjčovny (2000) boty jsem doma měla a v zásobě ještě půjčené od ségry,kdyby se udělal puchýř nebo bylo mokro,manžel oblek měl,tak jsme koupili akorát košili.Objednali jsme oznámení,prstýnky a kytky to zas nebyla taková pálka.Zamluvili si sál na hostinu a dohodli se s nima,že budou čepovat pivo a nealko a tvrdý si přineseme svůj (jinak nechtěli,ale třeba kdyby se udělala gril párty,můžeš mít své i pivo a nealko a ušetříš ještě víc)my měli svatbu v prosinci,tak to nepřipadalo v úvahu.Co se týče občerstvení,tak drobné pečivo,koláčky,dorty,slané,různé masové rolády a obložené mísy jsme si dělali sami a opravdu to vyšlo daleko levněji (ale je fakt,že maso máme vlastní,máme prase a dělal se i drob a sulc a další takové věcičky)jinak jsme hodně nakupovali v makru.No a měli jsme akorát od hospodských oběd klasiku knedlíčkovou polívku a svíčkovou a pak večeři řízek se salátem bramborovým.Jinak bylo formou švédských stolů,to co jsme si připravili doma.Kapelu jsme objednali,fotograf byl akorát na obřadu,na hostině jsme si fotili sami a my měli i noclech objednaný.Výzdobu jsme taky dělali sami no a svatba nás vyšla na 50.000 se vším všudy. ![]()
jo a s penězma jsme to teda měli jak se to dělávalo dřív u nás je to zvyk,že svatbu platí rodiče nevěsty a pití a část hostiny rodiče ženicha.Určitě se dá ušetřit na spoustě věcí,když se dohodnete s kamarády nebo příbuznými,kdo umí vytvářet něco na počítači,aby udělal oznámení,kdo umí vařit a péct,aby udělal hostinu,kdo umí fotit,aby fotil,jestli umí někdo hrát nebo někde hraje,aby to domluvil,ze zkušenosti vím,že takhle přes známí je to buď zadara jako svatební dar nebo se slevou a tudíž ušetříš,jestli znáš květinářku nebo někoho tručeného,aby ti udělal výzdobu,zkus takhle popřemýšlet a zapojit,co nejvíc lidí.Přeju,aby se svatba vydařila podle tvých představ a hlavně hodně štěstí do manželství ![]()
jen k tomu zapojování co nejvíce lidí…
mě přišlo, že čím víc lidí se angažovalo, tím míň to bylo podle mých představ
Lepší bylo aspoň na počátku se snažit být u všeho - výběr kytek (ke květinářce s obrázkem v ruce), výběr cukroví (posedět s cukrářkou nad její nabídkou a nechat si poradit množství), výběr dortů (opět s obrázkem v ruce), výběr hudby (málem nám tam vyřvávali tátovi kamarádi - zažili jsme ten falešný jekot na narozeninách a naštěstí jsem tomu zabránili) a když už mi i kadeřnice na moje přání hladkých vlasů zčesaných asymetricky udělala na hlavě natupírovaný drdol, tak i od ní jsem utekla, dala hlavu pod vodovod a načesala se sama, kosmetička mě i po předchozích zkouškách namalovala uplně jinak - vypadala sem furt ubrečená, takže jsem se pak taky doma přemalovala…
Když jsem cokoliv nechlala na někom jiném tak to dopadlo katastrofálně…
Jelikož máte opravdu hodně času, tak si myslím, že si můžeš vklidu všechno rozmyslet, sladit a sama dojednat…