Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
dcera má 8 měsíců a k ránu (o půl 5) se vzbudila. Celá hořela a naměřila jsem ji 39,5°C. Dala jsem ji nurofen, obklad, vývar z jablek. Teď má lehce zvýšenou pořád. Mám se znepokojovat a volat k doktorce? Nebo tam zítra jet?
Včera byl náročnější den, byly jsme celý den u příbuzných a bylo tam dost lidí, ale nebylo to poprvé, co byla mezi hodně lidma. Spala přes den dost. A v úterý jsme byly na očkování proti pneumokokům, může to mít nějakou souvislost?
Moc děkuji za rady ![]()
Ano, očkování může mít souvislost, po očkování je oslabená imunita, takže dítě může cokoli chytnout, stejně tak může mít očkování nežádoucí účinky
U nás to byly zuby-taky 8 měsíců, horečky cely víkend a v pondělí tam byl.
@iiiv ale že by se očko projevilo až 5 dní po?
@24Martina zoubky mě napadly, protože slintá jak bernardýn a furt si šmrdlá dásně ![]()
Tak momentálně nejpravděpodobnější je nějaké nachlazení, 6. nemoc nebo ty zuby. Jestli léky zabraly, tak ji nikam netahej a vydrž doma. Nemocnice jsou teď plný nemocných, tak by k tomu dostala ještě něco dalšího. Zatím čekej, co z toho vyleze. U doktora bys stejně jenom dostala doporučení, jak srážet teplotu a nejspíš preventivně diazepam.
No může to být absolutně cokoliv. Hodně dětských nenocí začíná horečkou. Je to obranný mechanismus… Pokud horečka po podání léků na snížení ustupuje a nepřidávají se žádné jiné podezřelé příznaky /většinou do tří dnů/, tak dítě k doktorovi ani netahám.
Dávej hodně tekutin a sleduj, jestli se něco nepřidá…
Reakce na očkování to už takto dlouho nebude. spíš začátek nějaké nemoci nebo zuby. Vyčkala bych jak se to bude dále vyvíjet, kor když dobře zabírají léky na srážení teploty. a myslím, že to klidně může být znova 6. nemoc (někde jsem četla, že se může opakovat).
@Ester588 pokud dobře reaguje na léky na teplotu tak bych vyčkala do zítra, na 99% to bude začátek nějaké nemoci, na zuby je ta teplota hodně vysoká. Nenutila bych jíst, ale hlídala jestli dost pije.
@Ráďa81 @nozu jenže já do ní pití nemůžu dostat
začne vždy děsně řvát… zkoušela jsem teplé i studené, dokonce jsem ji to trochu přisladila a nic ![]()
@Ester588 máš dávkovací stříkačku třeba od panadolu, nurofenu nebo stoptussinu? Normálně to dávej takto. při teplotě prostě pít musí nebo skončíte na kapačkách v nemocnici kvůli dehydrataci. A nebo zkoušej po lžičkách… případně dej naředění džus půl napůl s vodou. V tomto případě bych zkoušela cokoliv i za cenu toho, že si dítě naučím na 100% džus.
@nozu taky že jsem ji i cukr dopřála, jen aby ji to chutnalo, ale kojím, takže má tekutiny z toho a dostala jsem do ni i trochu čaje, další ji udělám na noc, jak čaj, tak vývar z jablek ![]()