Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jaký mívá průběh kašel u vašich dětí? Malému je rok a půl a druhý den má rýmu, dnes nažloutlou. Ráno začal vykašlávat, k večeru už se mu hůře dýchalo a teď usnul a hrozně sípe. Probudil se s pláčem a nemohl dýchat, až jsme měli strach, aby se neudusil. Chvílemi je to lepší, chvílemi horší, ale až na občasný brek spí. V nosíku mu lítají nudle a při dýchání pusou sípe a taky mu to tam lítá. Nikde o tom nemůžu nic najít. Je to obvyklý průběh? Je to naše první nemoc, tak jsme z toho vyplašení.
Řekla bych že obvyklý.. Malá též rok a půl a to samé na orl nám napsala kapky do nosu prý na žluté nudle musejí být antibiotické a hodně odsávat, také pomáhá zvlhčit vzduch lépe se jim dýchá a ja dávám malé na kašel stoptussin je na tlumení kašle a na noc jí to alespoň nebudí a podloženou hlavičku
přeji brzké uzdravení
@Membina Díky, ještě mě napadlo, že bych mohla dát Fenistilové kapky, když by se v noci hodně dusil.
@koala123 u nás tohle už 14 dní, už se z toho asi zblázním, je mi malého strašně líto. Na nos máme následující rituál - stříknout dětskou mořskou vodu ve spreji, chvíli počkat, odsát, kápnout nasivin. Když tohle provedeme večer před spaním a pak ještě 1× - 2× za noc, může jakž takž spát. Je to děs, už aby bylo jaro.
Nakrajet cibuli, dve, na kousky, dat do blizkosti postylky nebo pod(at na ni ditko nedosahne)
Jedine s ni se da vyspat, pokud dite ma ucpany nebo zahleneny nos!!! Letita zkusenost
@koala123 urcite zvlhcovat vzduch
a odsavat nos pokud to pujde.my takhle z malou bojujem od jejich 3mesicu a ma 3a pul let.
@koala123 on se jakoby dusí těma nudlema z nosu co mu spadávají do krku takže fenistilové kapky jsou k ničemu, opravdu to chce před spaním hodně odsát ideální je odsávačka na lux je to sice boj s těmi dětmi, ale pomůže to a jak píše @Ostružka před odsátím střiknout třeba vincentku aby se hleny trochu rozpustili, ja měla první dny nemoci pootevřené okno a líp se jí dýchálo, ale víc jsem jí oblékla ![]()
Nechci děsit, ale to sípání… abby to nebyla laryngitida taky třeba..
U nás trpí oba na laryngitidu. Ale když byli menší, tak to většinou bylo z ničeho nic okolo půlnoci kašel. ted jak jsou starší, tak mi přijde, že tomu předchází právě trochu rýma a pak je z toho ta laryngitida. No trochu to je poznat i přes den třea někdy, když si odkašlou a užž je tam slyšet ten hrdelní kašel.. a na to jinak Aerius, střídat s Fenistilem, ideálně do inhalátoru vincentku, hlavně studený vzduch, vlhčit vzduch..
@Mostecanda Urcite zajdem k Dr, at ho poslechne, chtela jsem ted jen rychle info.
No nevim, jakou máš koala123 zkušenost.. jenom píšu právě to, že ta laryngitida se projevuje okolo půlnoci, může to mít rychlý průběh.. a taky se může stát, že pojedete rychlou… ale třea je to fakt jenom od nudlí a budete ok.., to bych vám přála, klidný průběh ![]()
@Mostecanda Diky,snad to bude ok. A jak se to projevi, kdyz je to ta laryngityda? To se dusi nebo davi od kasle?
Určitě bych dala ty fenistilové kapky, pro jistotu. To sípání by mě děsilo. Rýma je děs, už s ní bojujeme 14 dní, nám ještě dr. říkala dát claritin sirup. Jinak taky odsát, nakapat kapičky. Na postýlku dát mokrou plínu. Kdyby došlo na nejhorší, zabalit a vystrčit ven. Laringitida je pro mě strašák. Snad bude brzy lépe. Držím pěsti.
No u nás je to tak, že je to takový hrdelní kašel, plechový.. já tomu říkám kokrhání.. on jakoby zakašle malinko, si odkašle, ale ten zvuk je hroznej prostě.. a ono to to dítě i vzbudí a leká a tak pláčou.. no a právě že když se nic nedá, tak se to může zhoršovat a dítě se dusí a pak teda volat rychlou. Podívej se na netu, nedoporučuje se pak jet autem, lepší zavolat tu rychlou. Jenžže to pak počítat s tím, že vás povezou do nemocnice a min 2 dny tam pak člověk je.
ty fenistil kapky způsobí že se sníží otok té sliznice v hrtanua uleví se. Hlavně taky je potřea studený vzduch, takže to pak spíme u otevřeného okna, nabalení. a dát na krk zábal (ne s igelitem, stačí prý teplejší plína). dává se čípek rectodelt, ale to jsou kortikoidy, ale ten zabírá snad taky za 20min. Nejvíc zabírá inhalovat adrenalin, to dávaj právě v sanitě.. no a po podání adrenalinu, rectodeltu apod, tak druhý den ráno ani nepoznáš, žže dítěti něco bylo..
@Mostecanda My mame kreteny sousedy, otevrit okno nemuzu kvuli neustalemu smradu z kotle.Je to hrozny.Ted hezky spi, snad je to jen obycejny kasel z rymy.Dala jsem aspon na topeni plenu a zvedla mu pod hlavou. Snad to bude dobry. Dekuji ale za rady a info.