Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky
potřebovala bych poradit…Malému je 11 týdnů a od první chvíle spí na pravé straně.Zkoušeli jsme ho různě polohovat a podkládat,dala jsem jak na rady dr. tak mé babičky na pytlíky s pískem..
Nic ale nepomohlo po pár minutách se stejně dostal do své oblíbené polohy na zádech s hlavičkou k pravé straně…Za 14 dní nás čeká vyšetření na neurologii kvůli cvičení,ale mě moc trápí jeho slehlá a na pravé straně zploštělá hlavička…je to výrazné a podle fotek se to i zhoršuje..dr.tvrdí,že se věkem a růstem hlavička srovná.Máte s tím prosím někdo zkušenost???Díky Holi.
Ahoj Holi,
měli jsme s Ondráškem úplně to samé, od narození spinkal pořád na pravé straně. Hlavičku měl také šišastou a jakoby tu pravou stranu sleželou. Řešila jsem to tak, že jsem mu dávala na pravou stranu srolovanou zavinovačku na délku (deka byla příliš měkká) a podložila mu prakticky nejen hlavičku, ale celou pravou část až k nožičkám a kupodivu se hned začal obracet sám na levou stranu.
Dnes už je vše OK, hlavičku už má v pořádku.
Tak ať se ti to také zdaří ![]()
Katka
Katrinko díky,ale to už jsme bohužel taky zkoušeli…z tvrdé osušky válec a dát ho mezi nožičky…jelikož je Áda 6 kilový cvalík přetočí se během 10 sekund…
Ahoj Holi,
Vítek si taky hodně lehal na jednu stranu a nic moc nepomáhalo. Kebulku měl viditelně šišatou. Ona se ta hlavička srovná! Jen co začne ležet víc na bříšku se zvednutou hlavou, pak co nevidět poleze a bude sedět a hlavička se srovná, neboj! Nejdéle do roka bude mít krásnou kulatou ![]()
Katka
Milá Holi
osobní zkušenost nemám, ale určitě bych věřila tomu, že jakmile dítě bude starší a většinu dne sedět nebo stát, hlavinka se srovná.
Holi, Šimec měl taky šišatou hlavičku, já to moc neřešila, protože mi mamka říkala, že se to srovná. Doktorka mě na to upozornila, až jsem se toho tochu lekla, že musím polohovat. Jako bych to nedělala, že, jenže malej se taky vždycky překulil jak potřebovat. No teď máme hlavičku krásně kulatou a po sležení ani památka. Myslím, že už to bylo dobré okolo pátého měsíce. Tak jestli to není fakt nějaké vyloženě hrozné (půl hlavy placaté) tak to fakt neřeš.
Věra
Ahoj,
v knížce „Něžná náruč rodičů“ hodně chválí polohovací válečky, uvažovali jste o nich? našla jsem je na http://www.simclub.cz/
Kazdopadne detem se formuje hlavicka porad. Takovych deti ma slehlou hlavicku a vzdycky se to skoro uplne srovna a nejaka mala nerovnost pod vlasama videt neni. Do roka se to srovnat nemusi, ale srovna se to hlavni. Zbytek dojde behem dalsich mesicu. Neboj a snaz se davat na jiny bok, brisko.
Co se tyce takove preference, urcite ma predilekci hlavy a to asi cvicit budete. Horsi nez slehla hlavicka je asymetrie drzeni hlavy a pak trupu. 11 tydnu uz je nejvyssi cas. Ale taky se neboj, a cviceni uz vubec.
Nez zacnes cvicit, zkus malinko krcek masirovat, hlavne tu stranu, kam se kouka a potom mu zkus havicku pomalinku otacet na druhou stranu. No aby se ti neotocil cely. Zkus ho tak p[omalinku protahovat do te strany, kam nechce. Taky ho zkus pridrzet, aby se neotocil cely a lakat ho otocit hlavu na druhou stranu treba za hlasem nebo zvukem nebo hrackou.
Taky se maji miminka dat spat do postylky nebo pokladat tak, aby je to nutilo otacet hlavicku na stranu, kam se jim nechce. To znamena, kdyz se jim lezi dobre, otocit je tak, aby nic nevideli a aby se museli snazit otocit zase za tebou nebvo zvukem na stranu, kam se jim nechce.
Jinak se timk ale snaz nestresovat, stejne ti poradi poradne az neurolog a fyzioterapeutka.
A to slezeni fakt zmizi.
Ahoj,
malej měl taky na pravé straně hlavy „placku“ a teď má hlavičku krásně kulatou.Taky jsme zkoušeli,co kdo nám radil-různě motivovat,aby ho to nutilo točit se na druhou stranu,podkládat atd.Na vše nám kašlal,neotáčel se kam jsme chtěli my,ale kam chtěl on.
Nakonec jsem to řešila tak,že jsem ho nechala usnout jak chtěl a až spal tvrdě,tak jsem ho napolohovala,jak jsme potřebovali my(na druhou stranu,než pořad ležel)a podepřela srolovanou osuškou podel těla.Jelikož spal třeba i 3 hodiny,tak myslím,že to pomáhalo.A navíc jak už psaly holky,pak začal být na břiše a všelijak se přetáčet,lézt..a to se to srovnalo rychle.
Neboj,ona se mu ta hlavička opravdu srovná,i když ti to teď třeba připadá nemožný.Já tomu taky nechtěla věřit a furt si představovala,jak se bude v dospělosti trápit,že má kvůli mě šišatou hlavu. ![]()